ממה נגרמות הזיות?

ממה נגרמות הזיות?הזיה, חזיון שווא או הלוצינציה, היא מצב שבו נחווית חוויה שלא מתרחשת במציאות, בדומה מאוד לחלום. ההבדל המרכזי בין חלום לבין הזיה הוא שהחלומות מתרחשים בשלב מסוים במהלך השינה, או ליתר דיוק בשלב החמישי והעמוק ביותר של השינה (REM) וכאשר האדם מקיץ מן החלום, הוא מודע לכך שמדובר היה בפרי דמיונו.

לעומת זאת, ההזיות מתרחשות במצב של ערנות ומקור ההזיות בפעילות עצבית בלתי מבוקרת ומוגברת מאוד. עם סיום ההזיה, נותר האדם עם רושם חזק ועוצמתי מאוד, בשל הייחודיות של התופעה.

מה הם הגורמים להזיות?

להלן הגורמים המרכזיים והשכיחים ביותר להזיות:

  • מצבים פסיכוטיים – הכוונה היא למצבים שיכולים להתלוות להפרעה פסיכיאטרית או לשימוש מתמשך בסמים פסיכואקטיביים, בדגש על חומרים ממריצים שונים כמו לדוגמה אמפטמינים, קוקאין וכיוצא באלה.
  • מועקה פיזית או נפשית חמורה מאוד – במקרים האלו ההזיה יכולה לשמש כמעין חוצץ בין האדם לבין המציאות המכבידה עליו.
  • עלייה חדה מאוד בטמפרטורת הגוף – עלייה חדה בטמפרטורת הגוף, אם בעקבות הידבקות במחלה שמקורה בחיידק ואם בעקבות מחלה שמקורה בנגיף עשויה לגרום להזיות. בדרך כלל זהו החום הגבוה בשילוב גורמים גופניים נוספים הקשורים למחלה שמוביל לפעילות מוגברת של מערכת העצבים.
  • חוסר שינה חמור – חוסר שינה במשך שלושה ימים בממוצע עלול להוביל להזיות, על רקע כשלים בהעברת סיגנלים עצביים מהעיניים למרכזי עיבוד התמונה במוח.
  • סמי הזיה – שימוש בסמי הזיה, הנקראים גם הלוצינוגנים, עלול להוביל להזיות שונות, אם כי לרוב טווח הזמן שבו מתרחשות ההזיות מוגבל למשך הזמן שבו הסם נמצא בגופו של האדם.
  • פגיעות ראש – פגיעות ראש עשויות להוביל להזיות על רקע נזקים במערכת העצבים המרכזית.
  • התייבשות – התייבשות חמורה גם כן עשויה להוביל להזיות.

מה הם התסמינים של הזיות?

הזיות הנגרמות על רקע שימוש בסמים לרוב קשורות בהופעה של צבעים וצורות מסוגים שונים בשדה הראייה אם כי במקרים מסוימים יופיעו גם דמויות שונות שאינן קיימות במציאות. באופן כללי הגירוי המוגבר של מערכת העצבים מוביל לפירוש מוטעה של המציאות ועקב כך עלולות להתרחש תופעות רבות עם דגש על תופעות ויזואליות.

בנוסף לכך, פעמים רבות ההזיות הנגרמות על רקע של שימוש בסמים באות לידי ביטוי בסינסתזיה, כלומר בעירוב חושים. סינסתזיה היא תופעה שבה גירוי אובייקטיבי מסוים, הנתפס בחוש אחד, מעורר חוויה בחוש אחר. כך לדוגמה ניתן לחוות את האור כמתוק או את המוזיקה כמעקצצת בלשון. ישנן הפרעות פסיכיאטריות כמו לדוגמה סכיזופרניה שיכולות לבוא לידי ביטוי בהזיות אודיטוריות, כלומר בשמיעה של קולות שלא קיימים במציאות.

יש לציין כי לא בכל מקרה שבו אדם הוזה, אכן אין באפשרותו להבחין בין המציאות לבין ההזיה. למעשה, בחלק ניכר מהמקרים, האדם ההוזה מודע לחלוטין כי ההזיה שהוא חווה אינה מציאותית וכי היא בסך הכול תוצר של הסם שנטל או של מצבו הנפשי.

כיצד מאבחנים הזיות?

את עצם קיום ההזיות נהוג לאבחן לפי הדיווח של המטופל ולפי ההתרשמות הקלינית של המטפל. במקרים מסוימים האדם ההוזה כלל לא מודע לכך שהוא חווה חוויה מסוימת שאין בינה לבין המציאות דבר וחצי דבר ולפיכך חלק מהמטופלים מגיעים לאבחון כאשר בני משפחתם או חבריהם הקרובים שמים לב שמשהו אינו כשורה עמם ושאינם כתמול שלשום.

החלק החשוב ביותר של תהליך האבחון כולל בירור של גורמים אפשריים להזיות. בין היתר יש לשלול או לאשר פגיעת ראש, נטילה של סמים מסוימים, אפילו באופן חד פעמי, בעיות חמורות בכבד ועוד. במידת הצורך, יש לערב בתמונה פסיכיאטר, על מנת לשלול או לאשר את קיומן של הפרעות פסיכיאטריות העשויות לגרום להזיות.

כיצד מטפלים בהזיות?

הטיפול בהזיות משתנה בהתאם לגורם שהוביל להתפתחותן. כך לדוגמה אם מדובר בהזיות שהתפתחו על רקע חום גבוה, הרי שלאחר הורדת החום ייעלמו ההזיות מאליהן. לעומת זאת, אם מדובר בהזיות על רקע הפרעה פסיכיאטרית מסוימת, ככל הנראה יהיה צריך להתחיל לטפל באמצעות תרופות פסיכיאטריות, בדגש על תרופות אנטי פסיכוטיות.

במקרים החמורים ביותר, בהם המטופל מהווה סכנה לעצמו או במקרים בהם המטופל מהווה סכנה לאחרים, ייתכן מאוד כי לא יהיה מנוס מלאשפז אותו במחלקה פסיכיאטרית או בבית חולים פסיכיאטרי להמשך בירור וטיפול.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום