סכיזופרניה – שסעת

סכיזופרניה - שסעתסכיזופרניה היא הפרעה פסיכולוגית מוכרת ביותר לציבור הרחב.

מרבית האנשים רואים לעיני רוחם התנהגות סכיזופרנית כאשר הם מדמים לעצמם חולה נפש: אדם שמנותק מהמציאות, סהרורי, מכונס בעצמו, ממלמל דברים חסרי פשר ואינו פועל בהיגיון.

אולם, המציאות מורכבת בהרבה מכך, כאשר ישנם מגוון סוגי סכיזופרניה, הנבדלים באופי הסימפטומים, אופן ומועד התפרצות המחלה, סיבות שהביאו להתפרצות המחלה ובחומרתה.

אולם, בבסיס כל הפרעות הסכיזופרניה אכן ישנו מכנה משותף והוא הפסיכוזה: אובדן הקשר עם המציאות.

מהי סכיזופרניה?

סכיזופרניה מכונה בעברית בשם "שסעת", כאשר הכוונה היא לפיצול מסוים בין התודעה, הרגש וההתנהגות.

בעקבות שמה יש רבים שמתבלבלים בינה לבין תופעת פיצול האישיות (או בשמה "הפרעת זהות דיסוציאטיבית"), בה האדם מחזיק מספר זהויות מקבילות שמתחלפות ביניהן.

אולם למעשה בסכיזופרניה אין מספר זהויות, אלא ניתוק בין האדם לבין מה שמתרחש במציאות, ובין מה שהאדם יודע ומרגיש לבין התנהגותו.

סימפטומים

נהוג לחלק את הסימפטומים הסכיזופרניים לסימפטומים "חיוביים", כאלה שעצם קיומם הוא הבעיה, כגון הלוצינציות (חוויה חושית של דברים שלא מתרחשים באמת) ודלוזיות (מחשבות שווא), אל מול סימפטומים "שליליים", שהבעיה היא דווקא בהיעדרם, כגון חוסר יכולת ליהנות או להרגיש, חוסר מוטיבציה וחוסר יכולת של החולה לטפל בצרכיו הבסיסיים. חשוב לציין שלא בכל מקרי הסכיזופרניה מופיעים כל הסימפטומים.

בנוסף, הסכיזופרניה מאופיינת בכך שהחולה חווה את הסימפטומים בעת השלב האקוטי של המחלה, אך בדרך כלל יש לחולה גם תקופות ארוכות של רגיעה בסימפטומים.

הבעיה העיקרית בסכיזופרניה היא שהיא נחשבת למחלה כרונית שבדרך כלל אינה עוברת לחלוטין, כלומר ברוב המקרים גם לאחר תקופות ארוכות של רגיעה במחלה סביר להניח שהסימפטומים ישובו לתקוף את הפציינט, בעיקר אם ההקלה במחלה תגרום לו להפסיק וליטול את תרופותיו.

סוגי סכיזופרניה

נכון להיום זוהו 5 סוגים של סכיזופרניה:

  • סכיזופרניה קטטונית
    סכיזופרניה קטטונית זוהי סוג הפרעה שנחשבת כ"מוזרה" מאוד, בו הסימפטום העיקרי הוא קיפאון של האדם. האדם למעשה "קופא" בתנוחה מסוימת למשך שעות או ימים, כאשר לא ניתן להזיזו והוא אינו מראה סימנים של הכרה בסביבה. בזמן הקיפאון הוא אינו מתפקד כלל: לא הולך לשירותים, לא אוכל או שותה. מידת הקיפאון משתנה בין אדם לאדם.
  • סכיזופרניה לא מאורגנת
    סכיזופרניה לא מאורגנת היא סוג הפרעה שנחשב כחמור ביותר, בו כל התנהגות האדם מעידה על חוסר ארגון בסיסי. האדם מתנהג בילדותיות, באדישות לסביבה, ברגש שלא תואם כלל את המצב, מדבר דיבור סתום, ילדותי ולא מובן ויכול להראות סימני תוקפנות חמורים.
  • סכיזופרניה פרנואידית
    סכיזופרניה פרנואידית היא מצב בו לאדם יש מחשבות שווא והזיות בעלות תוכן פרנואידי. למשל, הוא שומע קולות של אנשים שרודפים אחריו ומאיימים להורגו ומתחיל לחשוד בכל סביבתו, עד כדי רצח בני משפחה על מנת להגן על עצמו. או מצב של ארוטומניה, שבו החולה בטוח כי אדם אחר מאוהב בו (דבר שאינו נכון כלל). בנוסף, הדלוזיות יכולות להיות בעלות אופי אחר, כגון דלוזיות של גדלות.
  • סכיזופרניה מתמשכת/שאריתית
    חולי סכיזופרניה שיצאו מהשלב האקוטי של המחלה ואינם מציגים דלוזיות או הלוצינציות, אולם ממשיכים להפגין סימפטומים אחרים שנותרו מהמחלה כגון התנהגות מוזרה ותוכן חשיבה מוזר.
  • סכיזופרניה לא מובחנת
    הצגת התסמינים הפסיכוטיים, אך מבלי להתאים לאף אחד מארבעת תתי הסוגים שהוצגו לעיל.

כפי שעולה מהתמונה שהוצגה, סכיזופרניה הינה הפרעה פסיכולוגית חמורה ביותר. ראשית, היא מפריעה לאדם לחיות את חייו. מוזרות האדם והיעדר הקשר שלו עם המציאות אינן מאפשרות לו להמשיך ולתפקד בחברה בצורה נורמטיבית. גם אם האדם מצליח להיות מאוזן על ידי תרופות, הרי שהתפרצויות אקוטיות של המחלה עתידות להפריע לו שוב ושוב.

שנית, מדובר בהפרעה שיכולה לפרוץ כך סתם, ללא סימנים מוקדמים. בדרך כלל היא פורצת בשנות ה-20 של האדם, תקופה קריטית בחיים. אמנם זוהתה תשתית גנטית לסכיזופרניה, אך במרבית המקרים היא פורצת בלי שניתן היה לנבא את פריצתה ומבלי שהגורמים לה ידועים.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום