הקשר בין קפאין לחרדה

הקשר בין קפאין לחרדהחרדה היא רצף של תחושות אינטנסיביות של דאגה ועצבנות. היא עשויה להתבטא בקבוצת הפרעות הנקראת הפרעות חרדה. קפאין הוא ממריץ אשר מגביר את קצב הלב ועשוי להוביל לעצבנות ותסיסה, המגבירים את רמות החרדה.

בקרב חלק מהאנשים שכבר סובלים מחרדה, קפאין עשוי להמריץ התקפי חרדה, ובקרב אנשים שאינם נוטים לחוות חרדה, קפאין עלול לגרום לחרדה.

מאפייני השפעת קפאין על חרדה

קפאין נמצא במוצרים רבים כגון קפה, תה, משקאות אנרגיה, שוקולדים וחלק מהתרופות. הוא נחשב לחומר ממריץ היות והוא מגרה באופן זמני את מערכת העצבים המרכזית של הגוף, ומגביר את קצב חילוף החומרים. קפאין עובד באמצעות דיכוי חומר כימי במוח הנקרא אדנוזין, המאט את תאי העצבים וגורם לתחושת נמנום.

כשהקפאין משוחרר בזרם הדם, הגוף אינו מבחין בינו לבין אדנוזין, ולכן מטפל בקפאין כמו באדנוזין, מה שגורם להגברת האנרגיה ותגובות תאי עצב.

השפעות קפאין על חרדה

קפאין גורם להגברת קצב הלב ועלול לגרום לאנשים לתחושת דופק מואץ, והוא גורם אפילו להתקפי פאניקה, תחושת אימה וחרדה עזות, שמרגישות כמו אובדן שליטה והתרחשות התקף לב.

פסיכיאטרים למדעי המוח בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, מדווחים שקפאין עלול לעורר ולהעצים הפרעות חרדה ופאניקה, ולגרום אף לעצבנות, כאבי ראש ודופק שאינו סדיר.

תובנות מומחים

המכון הלאומי לבריאות הנפש ממליץ לאנשים הסובלים מהפרעות חרדה להימנע מקפאין, שכן הוא עלול להחמיר את החרדה. פסיכולוגים שבחנו את השפעת הקפאין על חולים הסובלים מחרדה, מסבירים שאם אדם נוטה לחוות רמות גבוהות של חרדה, וצורך קפאין בכמויות גדולות, הוא מסכן את בריאותו.

בעוד שחלק מהאנשים עשויים להרגיש יותר ממוקדים ואנרגטיים עם קפאין, אנשים הנוטים לסבול מחרדה, חווים ברוב המקרים תחושות עצבנות ואבדון הממשמש ובא.

הקשר בין קפאין לחרדה: תיאוריות או השערות

כל אדם מגיב אחרת לקפאין, וחלק מהאנשים, כולל הסובלים מהפרעות חרדה, רגישים יותר מאחרים לתגובות עצבניות. אנשים רבים שותים משקאות המכילים קפאין לשם השגת דחיפת אנרגיה בבוקר, או לשם השגת תחושת עוררות כשהם עייפים.

חלק מהאנשים מפתחים סובלנות לקפאין ושותים כמויות גדולות יותר על מנת לייצר את אותה השפעה, ובדומה להתמכרות לסמים, הם חווים תסמיני גמילה כשהם מפסיקים לצרוך קפאין.

שיטות מניעה ופתרונות

אנשים עם הפרעות חרדה צריכים להימנע מצריכת קפאין ובמידת הצורך, להפחית בהדרגה את השימוש בו, עד הימנעות מוחלטת.

אם לא קיימת היסטוריה רפואית ידועה של הפרעות חרדה, אך אדם עדיין ממשיך לחוות תסמיני חרדה כגון דופק מואץ, חוסר יכולת לישון, ותחושות עצבנות לאחר צריכת קפאין, יש להתייעץ עם הרופא לגבי קבלת בדיקות והפחתת צריכת הקפאין במקביל. אם תחושות החרדה ממשיכות לאחר הפסקת השימוש בקפאין, יש להתייעץ עם פסיכולוג לקבלת סיוע.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום