מהם התקפי חרדה?

התקף חרדההתקף פאניקה או התקף חרדה הוא התקף קצר יחסית של פחד פתאומי ועוצמתי מאוד המופיע בשילוב עם מגוון תסמינים פיזיים. למעשה, חלק ניכר מהאנשים החווים התקף חרדה בפעם הראשונה פונים לחדר מיון כיוון שהם מאמינים שהם חווים התקף לב או מצוקה נשימתית על רקע כזה או אחר. אם התקפי החרדה מופיעים פעם אחר פעם באופן חוזר ונשנה, ייתכן כי המטופל סובל מהפרעת פאניקה.

מה הם הגורמים להתקף חרדה?

התקף חרדה הוא ביטוי של פעילות יתר של מהמערכת הסימפתטית. המערכת הסימפתטית היא למעשה תת מערכת של מערכת העצבים האוטונומית ותפקידה הוא להכין אותנו מבחינה גופנית להתמודדות עם התקפה מסוכנת ואלימה על ידי בחירה באחת משלוש דרכי פעולה אפשריות: קיפאון, בריחה או לחימה.

כאשר אנחנו מזהים סכנה, המערכת מתחילה להפריש הורמונים שונים, כשבעיקר מדובר על אדרנלין וכתוצאה מכך מתפתחים התסמינים הפיזיים השונים. בהתקף חרדה המערכת הסימפתטית מופעלת שלא לצורך ולא בתגובה לאיום ממשי ואובייקטיבי. כך למשל אדם הסובל מחרדה מפני מקומות הומי אדם, עלול ללקות בהתקף חרדה כאשר הוא לוקח חלק בהפגנה המונית, מבלי שנשקפת לו הלכה למעשה כל סכנה ממשית.

למצב לא תקין זה יכולים להיות גורמים רבים, כשבין היתר מדובר על הפרעה טורדנית כפייתית, הפרעות הספקטרום האוטיסטי, הפרעת דחק פוסט טראומטית, מחלת ווילסון, פוביה מסוגים שונים, תופעת לוואי של טיפול בנוגדי דיכאון, מנת יתר של ריטלין ועוד.

מה הם התסמינים של התקף חרדה?

התקף חרדה מתפתח במהירות רבה מאוד ומגיע לנקודת השיא שלו תוך עשר דקות בדרך כלל. ברוב המוחלט של המקרים ההתקף לא נמשך יותר ממספר שעות, אם כי יתכן שיידרש זמן רב יותר עד שהמטופל יתאושש לחלוטין מהחוויה הלא פשוטה שעבר. מטופלים שעברו התקף חרדה מתארים אותו בתור חוויה מאיימת מאוד ולא נעימה כלל וכלל.

התסמינים הפיזיים המופיעים במהלך התקף חרדה כוללים בין היתר צמרמורות, חוסר אוויר, דופק מהיר מאוד, הזעת יתר, הזעה בכפות הידיים, רעד בלתי נשלט, בחילה חמורה, סחרחורת ועוד. מבחינה נפשית במהלך ההתקף, ישנם רבים המדווחים על תחושה ברורה של סכנת מוות, פחד מוחשי מפני שיגעון או אובדן שליטה, תחושה של ניתוק מהגוף או מהמציאות ועוד.

כיצד מאבחנים התקף חרדה?

האבחון של התקף חרדה הוא קליני בעיקרו, כאשר לפי המדריך הדיאגנוסטי והסטטיסטי להפרעות פסיכיאטריות התקף חרדה הוא התעוררות פתאומית של חוסר נוחות או פחד קיצוניים המגיעה לנקודת השיא שלה תוך עשר דקות לכל היותר כשלפחות ארבעה תסמינים נוכחים מהרשימה הבאה: גלי חום או צמרמורות, הירדמות של איברים או נימול, תחושה ברורה של סכנת מוות, פחד משיגעון או אובדן שליטה, דה פרסונליזציה או דה ריאליזציה, תחושת קלות בראש, ערפול, חוסר יציבות או סחרחורת, הפרעות שונות בדרכי העיכול או בחילה, חוסר נוחות בחזה או כאבים בחזה, תחושת חוסר אוויר או מחנק, רעד, הזעה ודופק מהיר או דפיקות לב חזקות. ישנם הסובלים מהתקפי חרדה מוגבלים הכוללים תסמין אחד או שניים בלבד.

כיצד מטפלים בהתקף חרדה?

הטיפול היעיל ביותר ובעל ההשפעה הממושכת ביותר על התקפי חרדה הוא הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי. הטיפול השני מבחינת רמת היעילות שלו הוא הטיפול התרופתי המבוסס בעיקר על תרופות ממשפחת ה- SSRI.

הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי כולל בין היתר הקניית מידע רלוונטי להתקפי חרדה, חשיפה הדרגתית לגירויים מאיימים, תרגול של טכניקות הרפיה, מיפוי דפוסי החשיבה הלא תקינים של המטופל ושינוי של דפוסים אלה ועוד.

טראומטופוביההתקף חרדה הוא אירוע פיזיולוגי אינטנסיבי ביותר. גל פחד המופיע ללא הזהרה מוקדמת או סיבה נראית לעין. למרות זאת העוצמה של התקף חרדה כה עזה, שהיא מתישה ומשתקת. למעשה ההתפרצות הפתאומית של חרדה אקוטית יכולה לגרום לך לחשוב שאת/ה משתגע/ת או אפילו הולך/ת למות.

יש החווים רק התקף חרדה אחד כל ימי חייהם ויש שיחוו אפיזודות חוזרות אשר נובעות ממצבים מסוימים המעוררים רגשות פחד וסכנה כאשר התחושה היא שאין מוצא או כל אפשרות של בריחה.

מצבים מעוררי חשש וחרדה יכולים להיות רבים ושונים מאדם לאדם והם כוללים בין היתר פחד מדיבור בציבור, פחד פני מקומות סגורים כמו מעליות למשל או הפחד מפני חציית גשרים או עליה למטוס וטיסות בכלל.

להלן הסימפטומים והסימנים של התקף חרדה

  • קוצר נשימה
  • מחנק
  • כאבים בחזה
  • חולשה
  • סחרחורת
  • הרגשת עלפון
  • דופק לב מואץ
  • גלי חום וגלי קור
  • עקצוצים
  • חוסר תחושה בידיים ואו ברגלים
  • בחילה
  • הרגשה של ניתוק מהמציאות
  • רעד בכל הגוף
  • הזעה
  • לחץ בדרכי השתן

התקף חרדה בדרך כלל נמשך עד כ 10 דקות הוא מגיע לשיאו בו התסמינים בשיא עוצמתם. לאחר מכן, דפיקות הלב המואצות פוחתות וקוצר הנשימה נעלם, אך תחושת אי הנוחות עדין ממשיכה להטריד.

כאמור התקף חרדה מופיע לכאורה בהפתעה גמורה והוא יכול לקרות בכל מקום בארץ או תוך כדי טיול מחוץ לארץ: ברחוב, בבית ואפילו מתוך שינה.

אם אתם מרגישים שהחרדה משתלטת לכם על החיים ומשבשת את חיי היום יום ואת היכולת לתפקד ולעבוד כראוי – כדאי שתשקלו טיפול בחרדה. כיום ישנם מגוון טיפולים כאשר הבולט בהם הינו טיפול CBT.

מהו הטיפול בהתקף חרדה?

התקף חרדה הוא בר טיפול ולכן רצוי לפנות לגורמים המוסמכים לעסוק בטיפול מסוג זה. ממומלץ לפנות לעזרה בהקדם האפשרי ללא קשר אם האדם שעבר התקף חרדה הוא בדרך כלל אדם שמח ובריא או שהתקף חרדה הוא חלק ממצב נפשי מורכב יותר והוא מהווה מקרה של הפרעת חרדה, חרדה חברתית או דכאון.

קיימות טכניקות התמודדות בהן ניתן להיעזר על מנת להתגבר על הסימפטומים של התקף חרדה. טכניקות נלמדות אילו  מסייעות בהחזרת השליטה על החיים.

הטיפול המבוסס על CBT כולל את השלבים הבאים

  • השלב הפסיכו חינוכי בו במטפל/ת מספקים מידע מקיף על הסימפטומים, מעגל החרדה, גורמים המשמרים את החרדה, ההשפעות הפזיולוגיות והדרך שבה הגוף מגיב למחשבות ולהימנעות הקשורים בחרדה. את המידע הזה אנו המטפלים מעבירים בצורה שקופה וברורה, בין השאר על ידי הפניה לסרטים, ספרים, פודקסטים ומאמרים בנושא.
  • השלב השני כולל זיהוי ואיתגור המחשבות המיצרות ומשמרות חרדה. המטרה היא לשנות, לעדן, למתן את החשיבה לפי הצורך ורצון המטופל/ת.
  • השלב השלישי הוא הטיפול המתמקד בשינוי ההתנהגות הנמנעת וחשיפה להתנהגות המאפשרת להפגש עם החרדה וללמוד להכיל ולשמור על "קור רוח" מולה מבלי להיכנס למעגל של המנעות והעצמת החשיבה החרדתית.

כמו כן, ניתן להפעיל טכניקות להרפיה המסייעות להתמודד עם התסמינים. טכניקות אילו ניתן ללמוד במסגרת טיפולים בעיקר קוגניטיביים התנהגותיים, ולכן מומלץ לפנות לעזרתם של פסיכולוגים המתמחים בתחום.

 

ראו גם:

חרדת הקורונה – כך תתמודדו איתה ביעילות

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום