הפרעת הסתגלות

המציאות האינטנסיבית של היום מושתתת על שינויים, בין אם מדובר על המישור החברתי, הפרעת הסתגלותהכלכלי והמדיני ובין אם מדובר על המישור האישי. שינויים אלו יכולים להיות טובים או רעים, אולם כל אחד מהם מציע הזדמנות להתחלה חדשה, הדוחפת את הפרט להתפתח, להתחזק ולגדול. עם זאת, כאשר הפרט מתקשה להתמודד עם השינויים האלו ואינו יכול להסתגל אליהם, או אז עלולה להתפתח הפרעת הסתגלות.

כמו כל דבר אחר בתחום הנפש, גם הפרעת הסתגלות מתבטאת באופן שונה אצל כל אחד ואחת ומופיעה בדרגות חומרה שונות. על מנת שתוכלו לקבל מושג נרחב יותר אודות הפרעת הסתגלות, ריכזנו לפניכם מידע חיוני בנושא. עם זאת, קחו בחשבון כי בכדי לאבחן את ההפרעה באופן הטוב והאובייקטיבי ביותר, כדאי לגשת לפסיכולוג או פסיכיאטר.

מהי הפרעת הסתגלות?

הפרעה זו הנה נפוצה למדי, ומופיעה בקרב 10% מכלל האוכלוסייה. הפרעה זו אינה מבדילה בין גברים לנשים או בין מתבגרים למבוגרים, אולם באופן יחסי היא מופיעה יותר אצל נשים, אנשים המאושפזים עקב מחלה ומתבגרים.

לרוב, היא מתפתחת לאחר משברים למיניהם, בין אם חברתיים ובין אם אישיים, אותם חווה הפרט. בדרך כלל, כאשר חווים משברים כלשהם, חשים דכדוך ועצבות לתקופה קצרה אך לאחר מכן מתאוששים וחוזרים לתפקד כרגיל. עם זאת, כאשר האדם אינו מצליח לחזור לתפקד כשלושה עד שישה חודשים לאחר המשבר, אז מדובר בהפרעת הסתגלות, המצריכה טיפול בהתאם.

גורמים להפרעה

הפרעת הסתגלות יכולה להתפתח מסיבות וגורמים רבים, המשתנים מאדם לאדם. גם אם מדובר על משברים חברתיים, מדיניים או כלכליים, ההפרעה מתפתחת בהתאם ליכולות הפרט להתמודד עם מצבים אלו. בין היתר, הגורמים להפרעה כוללים פיטורים מהעבודה, קשיים בעבודה, פשיטת רגל, גירושין או פרידה מבני זוג, הערכה שלילית על תפקוד בעבודה, קשיים בלימודים, מחלות ובעיות פיזיות, מתן ביקורת במהלך הלימודים ועוד.

בנוסף לכך, ישנם אלמנטים שונים המשפיעים על היווצרות ההפרעה. נסיבות החיים של הפרט והעיתוי בו הוא חווה את גורם הלחץ או המשבר יכולים להשפיע באופן ישיר על התפתחות ההפרעה. כמו כן, תקופות הילדות וההתבגרות של הפרט יכולות להשפיע, בייחוד מנגנוני ההגנה וההתמודדות שהתפתחו בהן. סביבה חברתית ומשפחתית תומכת יכולה להשפיע גם היא. אדם החווה משבר מסוים, ומקבל תמיכה של משפחה וחברים, יוכל להתאושש בצורה טובה יותר, מאשר אדם החי לבד וחווה את אותו המשבר.

סימפטומים עיקריים

במרבית המקרים, הפרעת הסתגלות מתבטאת בתסמינים כגון חרדה, עצבנות, דכדוך, דיכאון, עצב, בכי רב, חוסר שקט ועוד. לפעמים, הסימפטומים אף מתבטאים באופן גופני. מבחינה קלינית, נוטים לסווג שלושה סוגים של הפרעת הסתגלות.

ראשית, הפרעת הסתגלות המופיעה עם שינויים במצב הרוח. הפרעה זו מתבטאת בסימפטומים כגון דיכאון, ייאוש, בכי, מוטיבציה ואנרגיה נמוכות. שנית, הפרעת הסתגלות המלווה בתחושות חרדה. הפרעה זו מתבטאת בתסמינים כמו עצבנות, חוסר שקט, חרדה, דפיקות לב מואצות, רעידות והזעה מוגברת.

הסוג השלישי של הפרעת הסתגלות הנה הפרעה המלווה בבעיות התנהגות. הפרעת הסתגלות זו מתבטאת בתסמינים המתבטאים כלפי הזולת והחברה, וכוללים בין היתר אלימות, השחתת רכוש, גניבות, יצירת מהומה או קטטה, נהיגה מהירה וחסרת אחריות ועוד.

טיפול בהפרעת הסתגלות

כמו שכל אדם חווה הפרעת הסתגלות באופן שונה, כך יש להתאים את הטיפול בהפרעה בהתאם לפרט ולנסיבות חייו. לרוב, ניתן לטפל בהפרעה באמצעות טיפולים פסיכולוגיים, קבוצתיים או פסיכיאטריים. מעבר לכך שהטיפולים השונים מסייעים להחלים מההפרעה, הם מאפשרים לפרט להתחזק ולהתעצם באופן כללי, גם באלמנטים שאינם קשורים באופן ישיר למשבר ולגורם ההפרעה.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום