רפואה אלטרנטיבית לטיפול בהפרעות נפשיות

רפואה אלטרנטיבית לטיפול בהפרעות נפשיות גישות טיפול אלטרנטיביות לטיפול נפשי מועילות באופן משמעותי לאנשים החיים עם מחלת נפש חמורה, שכן הטיפולים מסייעים להם להתמודד עם עייפות, נדודי שינה, חרדה ולחצים המתווספים לתסמינים והשלכות מחלת הנפש.

גישות משלימות לטיפול בתחום בריאות הנפש כוללות שיטות לסיוע עצמי, תזונה נכונה, טיפולי הבעה, דיקור, יוגה, ושיטות הרפיה והפחתת מתחים. גישות ושיטות אלו משמעותיות להתאוששות ולריפוי.

בדרך כלל מומלץ לשלב גישות חלופיות עם טיפולים מסורתיים כגון פסיכותרפיה ואולי תרופות. בתחום הרפואי, השיטות האלטרנטיביות כוללות דיקור, שיטות להפחתת מתחים, והתערבויות גוף ונפש, שתועדו כיעילות בטיפול בבעיות פיסיות ופסיכולוגיות כגון יתר לחץ דם, כאבים כרוניים, הפרעות קצב לב, וחרדה.

גישות אלטרנטיביות והשפעתן על התאוששות תפקודית

אנשים רבים הסובלים מהפרעות נפשיות ומצבים פסיכיאטרים חווים הקלה והתאוששות משימוש בשיטות רפואה אלטרנטיבית, רוחנית או הוליסטית, ומעדיפים אותן כחלופה לשירותי בריאות ושיקום נפשיים מסורתיים.

סקרים ומחקרים מראים כי גישות רפואה משלימה מספקות הקלה ממצבים נפשיים שונים, כגון דיכאון שאובחן כ"עמיד", כלומר אינו מגיב לטיפולים תרופתיים. הטיפולים החלופיים כוללים טאי צ'י, דיקור, טווינא, טיפול בו המרפא, פשוטו כמשמעו, מעביר אנרגיה לגוף על מנת לשבור ולהסיר חסימות רגשיות מהרקמות, שיאצו, עיסוי, הומיאופתיה תוספי תזונה וצמחי מרפא.

מטרת האמנויות הטאואיסטיות היא שמירת אנרגיה מאוזנת זורמת באופן קבוע. היות ודיכאון מתבטא ברובו בחוסר אנרגיה, השיפור בבריאות הנפשית מתברר בתוך זמן קצר, ותרגילי טאי צ'י משנים בהדרגה את המצב הלקוי של הגוף, הנפש והרוח.

יוגה

משפיעה באופן עמוק על היציבה, רמות האנרגיה ובהירות המחשבה. ניתן להשתמש בשיטות מסוימות להגברת אנרגיה, ובשיטות אחרות להרגעת תסיסה. היא מקלה לחץ פוסט טראומטי ודיכאון ומפחיתה את הצורך בתרופות פסיכיאטריות.

שיטות הנשימה הפרטניות בתנוחות היוגה מעוררות עצבים תועים. זוהי היכולת לכוון את המוח ללא הסחות דעת, באמצעות סדרת שיטות או כלים שמטרם להגביר את יכולת האדם לתרגל מדיטציה ולהשיג מיקוד חד מחודד של המוח.

טיפול באמנות

ראשיתו בשנת 1940, וגישה זו משתמשת בתהליך היצירה כדי לסייע למטופלים לחקור וליישב את רגשותיהם, לפתח מודעות עצמית, להפחית חרדה, להתמודד עם טראומה, לנהל התנהגות ולהגביר את ההערכה העצמית.

גישה זו שימושית במיוחד במקרי טראומה, היות והיא מספקת למטופלים "שפה חזותית" בה הם משתמשים כשהם חסרים את המילים להביע את רגשותיהם. מספר מחקרים תומכים ביעילות טיפול זה ומגלים את יכולתו לסייע בשיקום אנשים עם הפרעות נפשיות ושיפור השקפתם הנפשית.

היפנוזה

בטיפול זה, המטופלים מודרכים למצב ממוקד של הרפיה עמוקה, כשהם נמצאים במצב גבוה של מודעות. הכוונה היא להשקיט את התודעה, כך שהתת מודע יכול לעלות אל פני השטח. המטפל מציע למטופל רעיונות או שינויים באורח החיים.

הרעיון הוא שהכוונות אלו ניטעות בנפש האדם ומובילות לשינויים חיוביים, כשהמטופל נמצא בשליטה במהלך כל המפגש והמטפל מציע הצעות. טיפול זה הוכח כמסייע עם הרפיה, התמודדות עם מצבי לחץ, פוביות, טיפול במגוון נרחב של הפרעות פסיכולוגיות, רגשיות ופיסיות.

מדיטציה – מצילה ממחשבות אובדניות, מרגיעה את הדעת, ומובילה לחשיבה ברורה יותר. היא מסייעת להתנגד לדחפי הרס עצמי, מקלה חרדה באמצעות ויסות הנשימה, ומאפשרת "התעוררות" פיסית המפחיתה יותר את רמת החרדה. זהו מחזור המנציח עוצמה.

עיסוי – משחרר לחצים פיסיים ונפשיים ומקל חרדה.

טיפול בתנועה – גישה זו כרוכה בשימוש הטיפולי של תנועה לקידום הבריאות הרגשית, הנפשית, הפיסית והחברתית, ומשמשת כהשלמה לרפואה מערבית מאז שנת 1940. בהתבסס על החיבור בין גוף, נפש ורוח, טיפול זה מעודד חקירה עצמית באמצעות תנועת הבעה. מספר מחקרים מצאו כי טיפול זה משפר תסמיני דיכאון.

טיפול בצחוק – מבוסס על יתרונות הצחוק, ומוביל להפחתה בדיכאון וחרדה, חיזוק החסינות וקידום מצב רוח חיובי. הטיפול משתמש בהומור לקידום הבריאות הנפשית והפיסית ואיכות החיים, הקלה על לחץ והתמודדות עם כאבים פיסיים ורגשיים. מחקרים מצאו כי טיפול זה מפחית דיכאון ונדודי שינה ומשפר את איכות השינה.

טיפול באור – ידוע בכינויו כטיפול בדיכאון עונתי. הוא החל לצבור פופולאריות בשנות השמונים, וכולל חשיפה מבוקרת לרמות אינטנסיביות של אור. מחקרים מצאו כי טיפול באור בהיר שימושי לטיפול בדיכאון, הפרעות אכילה, דיכאון דו קוטבי והפרעות שינה.

טיפול במוזיקה – בגישה זו, המטפל משתמש בהתערבויות מוזיקה כדי לסייע למטופל לבטא את היצירתיות שלו ורגשותיו, ולמקד את מטרותיו הסובבות ניהול מתחים, הבעת רגשות, וקידום הבריאות הנפשית והפיסית הכללית. מחקרים תומכים ביעילות טיפול זה בהפחתת כאב וחרדה.

טיפול באמצעות בעלי חיים הקשר עם בעלי החיים מאפשר למטופלים בכל הגילאים לחוות את עוצמת רגשותיהם באמצעות המגע והחיבור לבעל החיים. הם יכולים לעורר תחושות חום ואף לבטא פחד או דאגה. הגישה מאפשרת הזדמנות לטפל בבעיות תקשורת או בעיות חברתיות ולהתגבר עליהן בסביבה בטוחה ומרגיעה.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום