פרוזק – תרופת הקסם נגד דיכאון

פרוזקדיכאון הוא הפרעה פסיכולוגית חמורה במצב הרוח של האדם, אשר כפי הנראה נגרמת עקב מיעוט בטרנסמיטר המוחי סרוטונין. על כן, אחד הטיפולים הרווחים לדיכאון בימינו הוא טיפול תרופתי שמגביר את כמות הסרוטונין במוח בדרכים שונות.

תרופה אחת שמטפלת בדיכאון בצורה זו היא פרוזק. פרוזאק מגבירה את כמות הסרוטונין על ידי עיכוב האיסוף שלו מהתאים המוחיים. תרופת פרוזאק נמצאה כיעילה גם לטיפול בדיכאון( למשל דיסתמיה, דיכאון עונתי, דיכאון מג'ורי וכדומה) וגם לטיפול בהפרעות חרדה שונות, כגון הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD).

התפתחות הפרוזק

פרוזק פותחה לפני כשני עשורים וגרמה מייד לסערה בשוק התרופות. מהר מאוד היא הפכה לתרופה הפופולארית ביותר בשוק, כאשר נוצרה לה תדמית של תרופת קסם שמסייעת לשפר פלאים את מצב הרוח. התדמית המופלאה של הפרוזאק נוצרה היות והיא הצליחה להציל מטופלים רבים מדיכאון קליני עמוק ומניסיונות אובדניים שבדרך כלל מלווים לדיכאון זה.

את כל זאת הצליחה הפרוזאק לעשות כאשר היא מפחיתה באופן משמעותי את תופעות הלוואי של תרופות נוגדות דיכאון שהיו לפניה. כך, היא למעשה מצליחה לגרום למטופלים דיכאוניים להמשיך לקחת אותה ולהתמיד בטיפול, הטיפול כולו זוכה לתדמית קלה יותר גם בעיני המטופל וגם בעיני החברה כולה.

לעומת ימים עברו, בהם הסטיגמה שלוותה לנטילת תרופות פסיכיאטריות מנעה מאנשים להסכים וליטול אותם למרות המלצת הרופא, היום אנשים מעונינים ליטול פרוזאק היות והיא תרופה "אופנתית" שנטילתה אינה מלווה בבושה או במבוכה.

בנוסף, היות ונטילת פרוזאק כמעט אינה מלווה בתופעות לוואי והינה חסרת סיכון באופן יחסי, הרי שרופאים החלו לרשום אותה ביותר קלות משרשמו תרופות אנטי דכאוניות בעבר, כל הטיפול במחלת הדיכאון הפך להיות קל יותר ובעל תחזית אופטימית יותר.

הביקורות נגד פרוזק

לנוכח ההיבטים החיוביים הללו בתרופת הפרוזאק עד מהרה לא רק רופאים פסיכיאטרים רשמו אותה אלא גם רופאים שתחום התמחותם שונה מפסיכיאטרייה, כגון רופאי משפחה. כך גרם הפרוזאק לכך שיותר ויותר מטופלים יוכלו לפנות בקלות לרופא המשפחה שלהם ולשפר את מצבם.

אולם, לנוכח הפופולאריות הגואה של התרופה, רבים החלו לשאול האם לא ניתנים למעשה מרשמי יתר של התרופה גם לאוכלוסיות שיכלו היו לשפר את מצבן מבלי ליטול את התרופה. למשל, נטען כי רופאים החלו לרשום את התרופה גם לתופעות קלות בהרבה מדיכאון קליני, כאלה שאינן מחייבות טיפול תרופתי.

לדוגמא, אנשים רבים שמתקשים להתמודד עם היבטים נורמטיביים בחיים, כגון פרידה מבן זוג או התרחשות אירוע מוות במשפחה, החלו נוטלים היום פרוזאק.
ההשלכות של כך חמורות, היות וכן מדובר בתרופה כימית שפועלת על המוח ואין להקל ראש בכך. תזכורת לכך ניתן למצוא בעובדה שכן התרחשו בעבר מקרים בהם תרופות שונות ממשפחת הפרוזאק הביאו אנשים לכדי התנהגות תוקפנית ולא צפויה.

כמו כן, אחת מההשלכות של פופולאריות הפרוזאק היא מתן התרופה בקלות גם לילדים ולמתבגרים. יש הטוענים כי עבור שכבות גיל אלו התופעה של לקיחת התרופה ללא הכרח היא חמורה אף יותר, שכן מדובר בגילאים סוערים מאוד, בהם לא ניתן לצפות אלו שינויים עשויים להתרחש כתוצאה מנטילת חומרים כימיים.

הדבר חמור עוד יותר לנוכח העובדה כי פרוזאק עשויה לגרום לעלייה באימפולסיביות, שגם כך גבוהה יותר מטבע הדברים בקרב ילדים ובני נוער לעומת מבוגרים. על כן, רבים טוענים כי מוטב להימנע מנטילת התרופה בגילאים הללו במידת האפשר.

לנוכח כל הטענות שהועלו לעיל, כיום מתגבשת בעולם מגמה של נקיטת יותר זהירות במה שנוגע למתן מרשמים לתרופות ה-SSRI ( כמו לוסטרל או ציפרלקס) ולפרוזאק בפרט. אולם, על פי מומחים בתחום היד עדיין קלה מידי על ההדק במתן מרשמים לפרוזאק ויש לשים לב היטב בטרם רושמים את התרופה עבור אנשים שאולי היו יכולים להסתדר מצוין גם בלעדיה.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום