פחד מפני הפגנת חולשה

פחד מפני חולשהבניגוד לחששות, פחד מתרחש ברגע האמת. כאשר אדם חש בפחד, מערכות גופו זועקות לו לפעול על פי אחד משני מנגנונים – לברוח או לתקוף.

לכן, כשהפחד מתרחש בעוצמה מרבית, האדם החווה פחד נכנס למצוקה משמעותית ואפילו מצבים של איבוד שליטה.

לעתים הפחד אינו נובע מדבר מה רציונלי, אלא מחוויה שלילית, מצב בעייתי, אובייקט אשר נראה מאיים אף על פי שלכאורה אין שום אינדיקציה לסכנה בו. כך עלולות להתעורר תחושות פחד מהותיות  כתוצאה ממצבים שונים, כגון למשל הקרנת חולשה.

מהו הפחד?

פחד יכול להיות רגש עוצמתי ביותר, ופעמים רבים הוא גם אינו מחובר להצדקה מציאותית כלשהי. פחד יכול להיות מאירועים או אובייקטים אשר יש בהם סכנה, וייתכן שזו גם הסיבה הביולוגית לקיומו של רגש זה. למשל – נחשים או חיות מסוכנות אחרות, סיטואציות שיש בהן סכנת חיים, וכדומה.

במצבים אלו עשויה להתרחש פוביה עצומה ומטלטלת. אך לעתים מתרחשים גם פחדים נטולי סכנה אמתית, כגון פחד מחתונה או אירוע משמעותי בחיים, אגורפוביה, או קלאוסטרופוביה. לעתים הפחד יכול להיות מקושר לסיטואציות מסוימות, כגון למשל מצבים אשר בהם האדם חווה חולשה.

השפעות פחדים על ההתנהגות

אלו יכולים להיות מצבים של חולשה פיזית, כגון השפעות מחלה, או מצבי חוסר כוחות. אלו גם יכולים להיות מצבים בהם החולשה נתפסת, כגון מצבים בהם ישנו חוסר אונים אל מול הסביבה, העדר חוסן נפשי, או אי יכולת לבצע דבר מה בהצלחה.

במקרים רבים הפחד נובע מלחץ נפשי הקשור לתדמית ושיח עצמי חמור כגון: "אסור לי להיות חלש," או "אסור שאף אחד יידע מה החולשה שלי!"

תגובות אוטומטיות של פחד

כשאדם מונע מפחד, והוא לא יחדל לפעול עד אשר התקף התגובה יחלוף. במצבים חמורים יותר, ייתכן שאותו אדם כלל לא יהיה מודע לסיטואציה בה הוא נמצא, לתגובה או ההתנהגות שלו באותו הרגע, או אפילו להשלכות מעשיו. הוא עשוי להתנהג בתוקפנות, ללא שום קשר למי האדם העומד מולו או כמה הוא חשוב לו. תוקפנות זו יכולה להתבטא במילים או במעשים, ועל כן מצבי פחד קיצוניים עלולים להיות מסוכנים לסביבה אם קיימת נטייה זו.

ישנה גם תגובה שלישית לפחד – קיפאון. במצב זה, האדם החווה פחד ממש קופא במקומו. הוא אינו מסוגל להגיב, לתקשר, או אפילו לדבר. במצבים פחות קיצוניים ייתכנו תסמונות ותסמינים כגון אילמות סלקטיבית, רעידות, הזעה, וכדומה. גם בתגובה זו נשקפת לאדם החווה פחד – לפחות מנקודת מבטו – סכנה ממשית. אין זו בהכרח סכנה רציונלית, כמו למשל בפחד מחולשה, אך כך הוא תופס את הסיטואציה.

התמודדות עם פחד מחולשה

תחילה חשוב להבין כי הפחד אינו הבעיה, אלא משמש כתסמין לבעיה אחרת אשר בעקבותיה הגוף או המוח מייצר תחושת פחד. כך למשל, אדם המפחד מחולשה כגון כישלון בפני החברה, פחד מהתעלפות, פחד להביע אי-יכולת וכדומה – כל אלו אינם הבעיה עצמה אלא תצורתה החיצונית.

שיכוך תצורות הפחד השונות אולי יובילו לשקט זמני, אך בסופו של דבר אלו לא יהוו פתרון ארוך טווח. על מנת להתמודד עם פחדים, חשוב להבין מהו מקור הפחד ומדוע התפתח הפחד בתצורה בה הוא מתגלה.

לעתים, על מנת לתת מענה ממשי לכך, יש להעמיק אל נבכי הנפש, להבין את הקשרים הלא-מודעים, ולהתמודד לא רק עם הפחד עצמו אלא גם עם המורכבות הנפשית של אותו אדם. זוהי עבודה סובייקטיבית נפשית מורכבת, ולא תמיד ניתן למצוא פתרון בן-רגע. לשם כך כדאי לפנות לבעל מקצוע מתחום רפואת הנפש, כגון פסיכולוג.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום