עייפות כרונית

עייפות היא אחת התופעות הנפוצות המאפיינות אנשים בעולם המודרני. החברה המערבית, הדוחפת להישגיות, הישגים ויצירה, נוטה להתעלם מהצורך הטבעי של בני האדם בשינה, כך נוצר מצב שאנשים עובדים יותר שעות ממה שגופם מסוגל.

אם נוסיף לכך את הרצון "לחיות"- לבלות עם המשפחה ועם הילדים, לצאת לבלות וסתם לקיים שגרה גם מעבר לשעות העבודה, הרי ששעות השינה שלנו הולכות ומתקצרות. הרבה אנשים נוטים לדווח על עייפות כרונית.

עייפות יכולה להיות תוצר של אורח החיים הנ"ל ואז היא הגיונית ומוסברת והפתרון לה פשוט- צריך לוותר על חלק מהפעילויות היומיומיות וללכת לישון יותר מוקדם.

אך לעיתים, עייפות נובעת ממצבים אחרים. ישנן מספר מחלות פיזיולוגיות מוכרות, אשר חלק מתסמיני הלוואי שלהם הם עייפות מתמשכת, גם לאחר שינה ארוכה. למשל, מחלות דלקתיות שונות עשויות לגרום לתחושת עייפות.

להבדיל, נשים הרות מדווחות פעמים רבות על עייפות המלווה אותן במשך כל שעות היום (צריך לישון בשביל שניים). עם זאת, נשים הסובלות מבעיות שינה ועייפות כרונית שלא בהכרח קשורה לעולל החדש, סובלות לעיתים מתופעה שנקראת דיכאון לאחר לידה.

תסמונת העייפות הכרונית

מצב של עייפות ממושכת, שאינה נובעת ממחלה, מאורח חיים או מהריון, הוגדרה בתור מחלה של ממש רק בשנת 1990 והיא נקראת מחלת היאפים. המחלה נפוצה בעיקר בשנות ה-30-50, אצל גברים ונשים באופן שווה. היא עשויה להמשיך חודשים ספורים, אך יש כאלה הסובלים ממנה במשך שנים ארוכות.

סימפטומים של עייפות כרונית

הסימפטום העיקרי של התסמונת, כאמור, הוא עייפות כרונית. בדרגת חומרה קלה, האדם חש באופן סובייקטיבי עייפות תמידית (בדרך כלל מצב זה לא יאובחן). במצבים חמורים יותר, העייפות תפגע ביכולתו של האדם לתפקד באופן נורמאלי, כאשר במצבים קיצוניים האדם בכלל לא יצליח לצאת מהמיטה ולבצע פעולות יומיומיות.

בנוסף, חולים רבים סובלים מקושי להירדם ולמרות העייפות הרבה, החולים שוכבים במיטתם ולא מצליחים לישון, מה שכמובן גורם להגברת העייפות. בדרך כלל תחושת העייפות הכרונית אינה יציבה, כאשר יש ימים או שעות בהן החולה מסוגל לתפקד יותר וחש פחות עייפות ובזמנים אחרים העייפות קשה יותר ומשתלטת.

סימפטומים נוספים האופייניים לתסמונת העייפות הכרונית הם גלי חום וקור, חולשה, כאבי גרון ואודם בגרון, כאבי שרירים, כאבי בטן, בחילות, נפיחות של בלוטות לימפה וקוצר נשימה. העייפות הכרונית מלווה פעמים רבות גם בסימפטומים נפשיים (שעשויים להיות גם תופעות לוואי של המחלה), כגון דיכאון או ירידה בקשב, בריכוז ובזיכרון. מחקרים שנערכו בנושא קישרו את הכאבים הפיזיים והסימפטומים הנפשיים יחדיו וקבעו כי לחץ נפשי גורם לפיברומיאלגיה (כאבי שרירים).

גורמים לעייפות כרונית

מכיוון שעייפות כרונית היא סימפטום המלווה מצבים פיזיולוגיים רבים, חשוב להבין את הגורמים לסינדרום העייפות הכרונית ולשלול את האפשרות שמדובר במחלות אחרות.

כיום, החוקרים חושבים שהגורם לעייפות הכרונית הוא היחלשות של המערכת החיסונית, הגורם להפרשת חסר או הפרשה מוגברת של הורמונים וחומרים אחרים הגורמים בתורם לתחושת עייפות. היחלשות המערכת החיסונית יכולה להיגרם כתוצאה ממחלות רבות בעברו של הפרט או גם מנטייה גנטית.

ישנם גורמים נוספים ואחרים שעלולים לגרום לעייפות כרונית עליהם תוכלו לקרוא כאן. אם אתם מתקשים לתפקד ביום יום חשוב מאוד לאבחן את הגורמים השונים ולא לדחות את הטיפול, על מנת לשוב לשגרה מלאה בזמן קצר

טיפול בעייפות כרונית

הטיפול בתסמונת העייפות הכרונית מציע פתרון ספציפי לכל אחד מהסימפטומים האופייניים למחלה. עם זאת, אין טיפול שמרפא את המחלה, אלא רק כאלה המקלים על הסימפטומים.

  • כדורי שינה- מטרתם לעזור לחולה להירדם, לצבור שעות שינה ובכך להפחית את מידת העייפות.
  • כדורי ברזל, B12 או ויטמינים- מחזקים את הגוף, ועשויים למנוע את תחושת החולשה וכאבי השרירים.
  • תוספי מזון
  • נוגדי דיכאון– או כדורים אחרים המיועדים לטיפול בתופעות הנפשיות המלוות לעייפות.
  • הומיאופתיה- שיחות, מדיטציה או יוגה מלמדים את החולה להפנות קשב לגופו ולהוריד ממנו לחץ מיותר, שעשוי לגרום לעייפות הכרונית. גם רפלקסולוגיה נחשבת למרגיעה ומטפלת באיברים הדורשים טיפול (כאלה החשים כאב או תשישות). למעשה, הטיפול האלטרנטיבי נחשב לבעל השפעה חיובית ביותר על עייפות כרונית.
סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום