מאניה

מאניהמאניה היא מצב נפשי של מצב רוח מרומם באופן חריג, המאופיין בדרך כלל בתחושות אופוריה, חוסר עכבות, מחשבות בלתי פוסקות, צורך מופחת בשינה, תחושת חשיבות עצמית, התרוממות רוח מוגזמת, חוסר סבלנות, אימפולסיביות, היפראקטיביות, דברנות יתר, נטילת סיכונים ועצבנות.

בדרך כלל מתרחשת הפרעה זו כתסמין של הפרעה דו קוטבית, הפרעה במצב הרוח המאופיינת על ידי שני סוגי התקפים: מאניה ודיכאון. במקרים קיצוניים, מאניה עלולה לגרום להזיות ותסמינים פסיכוטיים אחרים.

גורמים למאניה

מאניה עלולה להיגרם בשל שימוש או הגזמה בצריכת סמים ממריצים כגון קוקאין, כדורי שינה ואמפטמינים. זהו גם המאפיין הבולט של הפרעה דו קוטבית, מחלת נפש רגשית הגורמת לשינויים רגשיים קיצוניים ושינויים במצב הרוח.

תסמיני התקף מאניה

המהדורה הרביעית של המדריך הדיאגנוסטי וסטטיסטי של הפרעות נפשיות בארה"ב מתארת התקף מאניה כמצב רוח מרומם באופן חריג, אשר נמשך לפחות שבוע אחד, ומתאפיין בלפחות אחד משלושת התסמינים הבאים: הערכה עצמית מנופחת, הפחתה בצורך בשינה, דברנות יתר, מחשבות בלתי פוסקות, הסחות דעת, הגברת פעילות מכוונת מטרה, או מעורבות מוגזמת בפעילויות מהנות בעלות פוטנציאל גבוה להשלכות כואבות.

רשימת התסמינים המלאה כוללת:

  • רגזנות מוגברת
  • חוסר שקט
  • חוסר ריכוז
  • מחשבות מואצות המאופיינות בדילוג מרעיון אחד לשני
  • אמונה חסרת אחיזה במציאות לגבי יכולות-על
  • יציאה למסעות קניות חסרי שליטה
  • שיפוט לקוי
  • דחף מיני מוגבר
  • התנהגות שאינה אופיינית במשך זמן ממושך רצוף
  • תוקפנות או התנהגות פרובוקטיבית
  • הכחשה כי משהו אינו אופטימאלי בהתנהגות.

התקף מאניה מוגדר באופן רפואי אם מצב הרוח המרומם מתרחש בשילוב עם ארבעה או יותר מתסמינים אלו, במשך רוב היום, מידי יום, במשך שבוע.

אבחון של מאניה

מאניה מאובחנת וטופלת בדרך כלל על ידי פסיכיאטר או פסיכולוג במסגרת אשפוז. יחד עם זאת, רוב המקרים הקשים של מאניה דורשים אשפוז. בנוסף לראיון פסיכולוגי, התקיימות מספר תסמינים או סולמות קליניים משמשים על מנת להעריך את מצבו הנפשי של המטופל ולקבוע את הנוכחות וחומרת המאניה. בדיקת הערכה נפשית מבוצעת אף היא לשם סינון מחלות אחרות, כגון שיטיון.

דרכי טיפול

הטיפול כוללל בעיקר טיפול תרופתי לייצוב מצב הרוח והרגעת הוהפחתת סדרת התקפי המאניה:

ליתיום – זוהי אחת התרופות הוותיקות ביותר הנקבעות בתדירות גבוהה לטיפול במאניה. היות והתרופה מתחילה להשפיע על הדם לאחר ארבעה ימים עד שבוע, לעיתים היא נקבעת בשילוב עם תרופות אנטיפסיכוטיות או כדורי הרגעה, על מנת לספק הקלה מיידית במחלה.

קרבמזפין – זוהי תרופה נוגדת פרכוסים הנקבעת בדרך כלל בשילוב עם תרופות אחרות לייצוב מצב הרוח. התרופה משמשת לעיתים קרובות לטיפול בחולים דו קוטביים שלא הגיבו היטב לטיפול ליתיום.

קלוזאפין – זוהי תרופה אנטי פסיכוטית שאינה טיפוסית, המשמשת לשליטה בהתקפי מאניה בקרב חולים שלא הגיבו לטיפולים אופייניים לייצוב מצב הרוח. תרופה זו מהווה אף טיפול מונע יעיל בחלק מהחולים הדו קוטביים.

מניעה

מאניה הנגרמת כתוצאה מהפרעה דו קוטבית ניתנת למניעה באמצעות טיפול תרופתי מתמשך בלבד. המטופל לומד שיטות טיפול נוספות המשולבות בטיפול התרופתי, וכוללות טיפול קבוצתי או טיפול לסיוע עצמי, על מנת שיוכל לזהות סימני מאניה ולשלוט בעצמו על תכנית הטיפול. פסיכותרפיה היא טיפול משלים לחולים עם הפרעה דו קוטבית.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום