הגישות השונות של טיפולי פסיכותרפיה

גישות שונות של טיפולים פסיכולוגיםפסיכותרפיה היא גישה טיפולית-נפשית המבוססת על פרקטיקות פסיכולוגיות שונות. הגישה הפסיכותרפית אינה מניחה בבסיסה את הטיפול התרופתי כדרך העיקרית לטיפול, גם אם ישנה יעילות וחשיבות למתן תרופות בעת הצורך.

אם כן, מרכז הבמה בטיפול הפסיכותרפי שמור למטופל, עולמו והאופן הייחודי-סובייקטיבי שבו הוא מדבר או מתקשר זאת למטופל.

קיימות למעלה מאלף שיטות שונות לטיפולים פסיכולוגיים, למרות שחלקן מהוות נגזרות שונות של אותה פרקטיקה ראשית. כלל נגזרות הפסיכותרפיה שואפת לטפל בנפש המטופל, דרך אינטראקציה אנושית ובעיקר באמצעות הדיבור.

פסיכואנליזה

גישת הטיפול המסורתית ואולי המפותחת ביותר מבחינת עושר תאורטי היא הפסיכואנליזה, שפותחה על ידי זיגמונד פרויד. הפסיכואנליזה מבדלת עצמה מפרקטיקות הפסיכותרפיה בראש ובראשונה בכך שהיא מניחה את הבסיס לטיפול במטופל עצמו ובאופן הסובייקטבי שבו הוא מתענג על הסימפטומים שלו. במילים אחרות, "שיטת הריפוי בדיבור", כפי שקראה לכך אחת ממטופליו של פרויד, מניחה את כל הידע בידיו של המטופל, ואת הכבוד והאחריות האישית במילותיו.

בטיפול הפסיכואנליטי, המטופל מגיע למספר מפגשים טיפוליים בשבוע נתון, כאשר הטיפול עצמו יכול להתפרש על פני תקופה ארוכה של שנים אפילו. הנחת היסוד היא כי כדי לחולל שינוי מהותי בחייו של המטופל לא ניתן לעשות קיצורי דרך, מאחר ומדובר במהלך מורכב אשר משפיע על נפשו של אדם.

למרות הטיפול הממושך, הפסיכואנליזה אינה מוגבלת רק למטופלים אשר בעלי יכולת דיבור וביטוי עצמי גבוהים, אלא מתאימה לכל מטופל ובכל סיטואציה נפשית מורכבת, לרבות מצבים של אי-יכולת לדבר. הצלחתה של הפסיכואנליזה בטיפולים הינה נרחבת, ועם ניסיון ארוך שנים כפרקטיקה.

טיפול פסיכודינמי

הטיפול הפסיכודינמי הוא נגזרת מודרנית מהפסיכואנליזה, אשר מצמצת לרוב את הטיפול למפגש שבועי אחד, והטיפול מתרחש לרוב פנים מול פנים עם המטפל. הסיבה לכך נעוצה בתפיסת האינטרסובייקטיביות כמרכיב מהותי בהבניית הטיפול הפסיכודינמי, ובכך למעשה תפיסתו של המטפל את המטופל, והתחושות של המטפל – אלו מקבלות משקל מהותי בהליך הפירוש הטיפולי.

למעשה, הפסיכודינמיקה מדגישה את היחסים בין המטפל והמטופל כזירה העיקרית של הטיפול. בעוד הפסיכואנליזה מניחה את עיקר הדגש על המטופל ועולמו, הפסיכודינמיקה מכניסה את המטפל אל תוך הטיפול כגורם במערכת בין-אישית עם המטופל, ועל כן קונפליקטים נפשיים של המטופל יכולים לקבל ביטוי בתוך המערכת יחסים הדינמית-טיפולית עם המטפל.

כיום, הטיפול הפסיכודינמי נפוץ מאוד בעיקר בשל היותו גמיש במיוחד בגישה הטיפולית, ועל כן כמעט כל מטפל אשר פועל על המישור האינטרסובייקטיבי למעשה נוקט בגישה פסיכודינמית. עם זאת, לא כל טיפול הינו פסיכודינמי, כגון פסיכואנליזה קלאסית או לאקאניאנית.

טיפול התנהגותי-קוגנטיבי

למעשה מדובר בשתי גישות טיפול: טיפול התנהגותי או טיפול בהפרעה קוגניטיבית קלה, שעם הזמן המשותף והמשלים ביניהן גבר ואיחד אותן לכדי מקשה אחת כמעט. הטיפול ההתנהגותי מניח את הקונפליקטים הנפשיים של המטופל כתוצר של הרגלים התנהגותיים בעייתיים אשר אינם מיטיבים עמו. הטיפול הקוגנטיבי מניח את אותם הקונפליקטים הנפשיים כתוצר של הרגלי חשיבה וקוגניציה פגומים או לא מיטביים, אשר מובילים לתוצאה דומה. מאחר וההתנהגות והקוגניציה הוכיחו עצמם פעמים רבות כקשורים זו לזו – שולבו התאוריות לכדי פרקטיקה אחת.

בפועל, הטיפול ההתנהגותי-קוגנטיבי מניח את הדגש על כך כי מחשבות טורדניות, הרגלי חשיבה והתנהגות, וכן פעולות אוטומטיות אשר המטופל עושה ללא חשיבה הם תוצר של הרגלים שליליים. במילים אחרות, הפרקטיקה הטיפולית מאפשר למטופל לרכוש הרגלי חשיבה תקניים יותר, הרגלי התנהגות מיטביים יותר, ויכולת להתמודד עם קשיים ספציפיים באופן יעיל.

הגישה הטיפולית ההתנהגותית-קוגנטיבית יכולה להציע מענה קצר מועד יחסית, כך שמטופל יכול תוך מספר קצר יחסית של טיפולים להתחיל ולחוות שינוי בחייו. עם זאת, האם יעילותה של הטכניקה טובה לטווח הארוך ועל פני מורכבות נפשית עמוקה יותר? על כך קשה לענות על רגל אחת, ותלוי מאוד במטפל, המטופל והקשר ביניהם. במילים אחרות, פעמים רבות יהיה שימוש בגישה זו בנוסף לטיפול פסיכולוגי מעמיק יותר, על מנת להציע מעטפת טיפולית יעילה יותר במקרים מורכבים.

טיפול הוליסטי

הטיפול ההוליסטי מניח במרכז את המטופל, כאשר נקודת המוצא היא חיבור בין הגוף לנפש. הטיפול ההוליסטי אינו תופס את הטיפול כממוקד נפש בלבד, מאחר והנפש מחוברת לגוף. בכדי להגיע לבריאות נפשית, יש גם לטפל בגוף ובצרכיו לצד הטיפול בנפש. כך, משלב הטיפול ההוליסטי אלמנטים של אורח חיים בריא, אכילה ותזונה נכונה, פעילות גופנית, שינה, התמודדות עם לחצים, פתרון בעיות המוסיפות עומס ולחץ מיותר על החיים, ועוד.

בעוד בטיפול הרפואי או האלטרנטיבי מושם הדגש על האיבר הפגוע או הסימפטום, או בטיפול הנפשי ההתנהגותי-קוגנטיבי מדובר על פתרון של בעיה ממוקדת דרך שינוי דפוסי מחשבה והתנהגות, הטיפול ההוליסטי מתייחס אל האדם באופן שלם יותר. כך ייתכן והפרעת השינה היא שילוב של תזונה קלוקלת, לחצים במקום העבודה, ולצד אלו גם מחשבות טורדניות. הטיפול יתמקד בשלושת האספקטים הללו, ויכווין את המטופל להתמודד בצורה בריאה ונכונה לו עם הבעיות השונות – מבחינה גופנית, ומבחינה נפשית.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום