תסמונת טורט הינה הפרעה נוירו-פסיכיאטרית אשר מופיעה בדרך כלל בילדות. ההפרעה מאופיינת בטיקים מוטוריים וווקליים, אשר משתנים ברמת חומרתם בין אדם לאדם. יש מקרים בהם התסמונת מלווה גם בבעיות התנהגותיות, קוגניטיביות ורגשיות. הינם יכולים להיות גם סימפטומים טורדניים כפייתיים, או קשיי קשב וריכוז.
הגדרת תסמונת טורט
כדי לאבחן אותה ישנם מספר קריטריונים:
- הופעתם של טיקים מוטוריים רבים ולפחות טיק קולי אחד.
- הטיקים מופיעים פעמים רבות במהלך היום, כמעט בכל יום, או במשך תקופה של למעלה. משנה, כאשר בתקופה זו לא היו יותר משלושה חודשים רצופים בהם לא הופיעו הטיקים.
- המחלה הופיעה לראשונה לפני גיל 18.
- היא אינה נגרמת עקב השפעות פיזיולוגיות של חומרים או מצב רפואי כללי.
מהו טיק?
טיק מוטורי
טיק מוטורי פשוט הוא תנועה פתאומית, קצרה וחסרת משמעות. טיקים אלו מערבים קבוצת שרירים מוגבלת. הם מתחילים בפנים, בצוואר ובראש. זה יכול לבוא לידי ביטוי במצמוץ או משיכת כתפיים למשל. טיק מוטורי מורכב הוא טיק אשר כרוך בהפעלת מספר גדול של שרירים והוא ממושך יותר.
טיק ווקלי
תסמונת טורט – שכיחות
התסמונת מופיעה אצל ארבעה-חמישה מתוך כל עשרת אלפים איש. היא גבוהה יותר אצל בנים מאשר אצל בנות. היא מצויה בכל התרבויות והשכבות הסוציו אקונומיות.
אצל כ-60 אחוזים, הטיקים הראשונים הם באזור הפנים. כ-70 אחוזים מחולי טורט מפתחים עם הזמן טיקים מורכבים. אצל כ-50 אחוזים מהסובלים מההפרעה מתגלה הפרעה התנהגותית נוספת. בדרך כלל הם יאובחנו גם כסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית, הפרעות חרדה או הפרעת קשה עם או בלי היפראקטיביות. הפרעות נוספות שעשויות להתלוות להפרעה, הם דיכאון, אגרסיביות ולקויות למידה.
התמודדות וטיפול בתסמונת טורט
הטיפול ההתנהגותי אכן נמצא כמשלים לטיפול התרופתי ויעיל בהפחתה של הטיקים. הוא כולל מספר טכניקות, ביניהם, אימון שלילי מסיבי, ניהול חלופי/ התניה אופרנטית, טכניקות להפחתת חרדה, אימון לשליטה עצמית ואימון להיפוך הרגל. כאשר האחרונה נמצאה כיעילה ביותר.
הטיפול הנפשי-רגשי, יכלול טיפול פסיכו דינמי אשר מיועד לטפל בקשיים רגשיים שמלווים להפרעה או שנוצרו תוך כדי ההפרעה. הטיפול יעסוק בתחושת האשמה, הבושה, דימוי עצמי נמוך וכדומה. בנוסף לכך, חשוב גם להסתייע בטיפול משפחתי, כדי ללמוד להתמודד נכון עם ההפרעה השפעותיה.
מה הכוונה ב"אימון להיפוך הרגל"?
קראתי כתבה על ישראלי אחד שהיה עם תסמונת טורט (על כל תסמיניה) ואביו שוטט באינטרנט והגיע לפורום בו מציעים לתת אומגה 3 לילד עם התסמונת. הילד אכן לקח מספר כדורים כמה פעמים ביום וכעת הוא טייס בצה"ל בלי שום תסמונת זה זמן רב ועדיין לוקח כמה פעמים ביום אומגה 3. הכתבה פורסמה בידיעות אחרונות