לאחרונה נערך בארץ מחקר ייחודי, שבדק את השלכות התסמונת הפוסט- טראומטית של שבויי מלחמה על קרוביהם. המחקר הראה כי בקרב בנות זוג של פדויי שבי ממלחמת יום הכיפורים, הסיכון להראות סימנים פוסט- טראומטיים גבוה לעומת בנות זוג של חיילים שלחמו באותה מלחמה, אך לא נפלו בשבי.
טראומה מורכבת
כדי למנוע זאת, גורמי בריאות הנפש מעודדים הענקת טיפול ותמיכה לנפגעים מייד לאחר הארוע, באם הנסיבות מאפשרות זאת. במקרה שהסימפטומים בעקבות הטראומה נמשכים מעל חודש ימים, הדבר נחשב ל"תסמונת פוסט טראומטית"- הפרעה השייכת לקבוצת הפרעות החרדה.
פוסט טראומה מאופיינת ב-3 קבוצות סימפטומים עיקריות:
- חוויה מחדש של הטראומה: בעיקר סיוטי לילה ופלאשבקים.
- עוררות יתר: קשיי שינה, קשיי ריכוז, עצבנות, תסמינים גופניים ועוד.
- הימנעות: הימנעות ממפגשים וקשרים חברתיים, הימנעות מדברים שבעבר גרמו הנאה, הסתגרות וכו'.
שבי הוא טראומה בעלת מאפיינים ייחודיים: מתמשכת, כרוכה באיום על החיים וקשה לדעת מתי יהיה סופה. ג'ודית לואיס הרמן התייחסה למאפייני התסמונת הפוסט טראומטית אצל פדויי שבי כ"פוסט טראומה מורכבת", אשר מתבטאת לא רק בסימפטומים המצוינים לעיל אלא גם בשינוי מבנה האישיות כולו. למרות הטראומה הקשה, רק כשליש מפדויי השבי סובלים מתסמונת פוסט טראומטית. אחרים, המוגדרים "חסינים", מצליחים להשתקם לאחר הטראומה ולשוב לתפקוד סביר.
טראומה משנית
בבדיקה האחרונה של מאפייני הטראומה, שנערכה בשנת 2008, נמצא כי 35 שנים לאחר המלחמה הפדויים נמצאים בסיכון ל"הפרעה פוסט- טראומטית מושהית", כלומר הופעת תסמינים פוסט טראומטיים, קלים יחסית, שנים רבות לאחר החוויה הטראומטית.
במחקר האחרון, שביצע צוות בראשות ד"ר צחי עין- דור במעבדתה של סלומון, נמצא כי חלק מהשפעות הטראומה- בין שהן מיידיות או מושהות- כוללות תופעה של "טראומה משנית" בסביבה הקרובה.
הכוונה היא להופעת תסמינים פוסט- טראומטיים אצל חלק מבני המשפחה של הפדויים, ואפילו אצל המטפלים בהם. במחקר נבדקה ההשפעה על בנות הזוג של הפדויים, ונמצא כי הסיכון להופעת תסמינים של טראומה משנית גבוה אצלן ב- 21-50% לעומת הסיכון שתסמינים כאלה יופיעו אצל בנות זוג של לוחמי יום כיפור שלא נפלו בשבי. עין דור מסביר את הטראומה המשנית בלחץ שנוצר בתוך המערכת הזוגית והמשפחתית בעקבות השבי. פדויי שבי סובלים מבעיות בריאות בשיעור גבוה במיוחד, וכן מקשיים רגשיים כמו הפרעת אישיות תלותית או חרדה. כמובן שהדבר משפיע על בנות הזוג וזה מה שמסביר את "התפשטות" התסמינים הטראומטיים.