הפרעת פאניקה היא סוג של הפרעת חרדה המתאפיינת בהתקפי חרדה חריפים שהינם חוזרים ונשנים. התקפי הפאניקה נובעים מגורמים פתאומיים ולכן לא ניתן לחזותם.
ההפרעה יכולה לפגוע קשות בחיי היומיום. התקפי הפאניקה יכולים לפגוע קשות בתחום המקצועי וגם בתחום המשפחתי, כך שככל שההפרעה תטופל מוקדם יותר, כך ייטב. עם זאת, רבים נוטים להסתיר את ההפרעה מחשש להיווצרות סטיגמה שלילית אם תתגלה.
תסמיני ההפרעה
- פחד בלתי נשלט
- תחושה של סחרחורת
- קשיי נשימה
- קצב לב מואץ
- בחילות
- גירויים בגוף כגון מיחושים או גירודים או תחושת חום/קור פתאומית
- תחושת חנק
ההפרעה מתחילה בדרך כלל בשלב ההתבגרות המאוחרת או בשלב הבגרות המוקדמת ונוטה להיות נפוצה יותר בקרב נשים.
הגורמים להפרעה
חוקרים סוברים שמבחינה פיזיולוגית הפרעת פאניקה מעידה על חוסר איזון במערכת הלימבית. ייצור מופחת של כימיקל בשם GABA-A במערכת הלימבית מביא לשליחת מידע שגוי לאמיגדלה המווסתת את מנגנון "הילחם או ברח" של הגוף ובכך יוצר תסמינים המובילים להפרעת פאניקה.
הקשר בין הפרעת פאניקה לבין שימוש בחומרים אסורים
- עישון – נמצא כמגדיל את הסיכוי לחוות התקף פאניקה. סברה אחת גורסת כי העישון גורם לשינוי במערכת הנשימה הסדירה (תחושת קוצר נשימה) המביא להפרעת הפאניקה. התכונה המעוררת שבניקוטין גם היא עלולה לתרום להופעה של הפרעת הפאניקה. גמילה מניקוטין עלולה להביא לחרדה משמעותית שבפני עצמה תורמת להפרעת הפאניקה.
- קפאין – גם לו יש תכונה מעוררת כמו בדוגמה של העישון.
- אלכוהול וסמים – לחלק מהסמים יש גם כן תכונה מעוררת. אנשים הסובלים מהפרעת פאניקה נוטים להשתמש באלכוהול ובסמים כחומרים מרגיעים המקילים על התסמינים של ההפרעה. שימוש ארוך טווח באלכוהול מחמיר את התסמינים, מכיוון שהאלכוהול גורם לעיוות בפעילות ובמבנה המוח.
טיפול
הטיפול המומלץ בהפרעת פאניקה הוא שילוב של פסיכותרפיה, טיפול תרופתי ועזרה עצמית.
- פסיכותרפיה כוללת טיפול התנהגותי-קוגניטיבי וטיפול פסיכודינמי. המטרה של טיפול התנהגותי קוגניטיבי הוא לעזור למטופל לסדר את תהליכי החשיבה שלו הקשורים בחווית הפאניקה. ישנן שיטות אפקטיביות של פסיכותרפיה שבכוונה מדמות את תסמיני הפאניקה. חוזרים על התהליך מספר פעמים עד שלמטופל אין תחושת חרדה יותר. בכך רמת העוררות או הגירוי שלו כלפי אותו גורם הופכת לפחותה או שנעלמת כליל. דוגמאות לשיטה זו כוללות הסתובבות בכיסא (מה שיוצר תחושה של סחרחורת וחוסר התמצאות), נשימה דרך קשית (הגבלה של יכולת הנשימה) או ריצה במקום אחד (יוצר דופק מוגבר, נשימות מהירות יותר).
- טיפול תרופתי – טיפול תרופתי נמצא כיעיל בטיפול בהפרעת פאניקה והוא כולל תרופות ממשפחת ה- SSRI כמו למשל:
- עזרה עצמית – ביבליותרפיה המבוססת על עקרונות הטיפול הקוגניטיבי ההתנהגותי, מידע בנוגע לקבוצות תמיכה ושילוב של פעילות גופנית כהרגל באורח החיים היומיומי.