מגדר, זהות אדם כזכר או נקבה, הוא רכיב בסיסי המסייע להפוך את אישיותו ואת תחושת העצמי שלו. הפרעת זהות מגדרית היא מצב שבו גבר או אישה חשים הזדהות חזקה עם בני המין השני.
אנשים עם הפרעת זהות מגדרית עשויים לפעול ולהציג עצמם כבני המין השני, ועשויים להביע רצון לשנות את גופם. הפרעה זו משפיעה על הדימוי העצמי של האדם, ובהתאם יכולה להשפיע על גינוניו, התנהגותו ובגדיו. אנשים אלו מתחייבים לשינוי המראה החיצוני שלהם באמצעות מוצרי קוסמטיקה, טיפול בהורמונים, ובמקרים מסוימים ניתוחים הידועים כטרנסקסואלים.
הגורם להפרעת זהות מגדרית
תסמיני הפרעת זהות מגדרית
ילדים עם הפרעה זו מציגים לעיתים קרובות את התופעות הבאות:
הבעת רצון להיות המין השני – כולל התייחסות לעצמו כאל בן המין השני ושימוש בשפת המין השני.
סלידה עצמית מאיברי המין – בנים עשויים להעמיד פנים כי אין להם צורך בפין. בנות עשויות לבטא חשש גובר משדיים ווסת, ולעיתים מסרבות לשבת בעת מתן שתן. הן עלולות אף לקשור את שדיהן על מנת שיהיו פחות מורגשים.
תפיסה שגויה – הם מאמינים שיגדלו ויהפכו להיות המין השני.
דחייה – על ידי הסביבה.
לבוש – מתלבשים ומתנהגים בצורה אופיינית למין השני, למשל, ילד לובש בגדים תחתונים של נשים.
בידוד – נסוגים ממגעים ופעילויות חברתיות.
הפרעות נפשיות – סובלים מתחושות בדידות, דיכאון וחרדה.
מבוגרים עם הפרעת זהות מגדרית מציגים לעיתים קרובות את התופעות הבאות: רצון לחיות כמו אדם מהמין השני; רצון להיפטר מאיברי המין; לבוש והתנהגות בצורה אופיינית למין השני; נסיגה ממגעים ופעילויות חברתיות; תחושת בדידות, דיכאון וחרדה.
אבחון הפרעת זהות מגדרית – הפרעה זו מאובחנת בדרך כלל על ידי רופא מקצועי מתחום בריאות הנפש, פסיכיאטר או פסיכולוג. הוא מבצע היסטוריה רפואית מעמיקה ובחינה פסיכולוגית על מנת לשלול גורמים אפשריים אחרים לתסמינים, כגון דיכאון, חרדה או פסיכוזה. ההפרעה מאובחנת כאשר ההערכה מאשרת את הרצון העיקש להיות המין השני.
טיפול בהפרעת זהות מגדרית
למבוגרים מומלץ לקבל ייעוץ בקבוצת תמיכה. חלק מהמבוגרים הטרנסקסואלים מבקשים טיפולי הורמונים והליכים כירורגיים על מנת לדכא את מאפייני המין הביולוגי שלהם, לשם השגת מאפייני בני המין השני. השינוי הכירורגי נקרא ניתוח לשינוי מין. היות ומדובר בניתוח מקיף ובלתי הפיך, המועמדים לניתוח חייבים לעבור תקופת הערכה ומעבר נרחבת.