התקף פאניקה או התקף חרדה הוא התקף קצר יחסית של פחד פתאומי ועוצמתי מאוד המופיע בשילוב עם מגוון תסמינים פיזיים. למעשה, חלק ניכר מהאנשים החווים התקף חרדה בפעם הראשונה פונים לחדר מיון כיוון שהם מאמינים שהם חווים התקף לב או מצוקה נשימתית על רקע כזה או אחר. אם התקפי החרדה מופיעים פעם אחר פעם באופן חוזר ונשנה, ייתכן כי המטופל סובל מהפרעת פאניקה.
מה הם הגורמים להתקף חרדה?
כאשר אנחנו מזהים סכנה, המערכת מתחילה להפריש הורמונים שונים, כשבעיקר מדובר על אדרנלין וכתוצאה מכך מתפתחים התסמינים הפיזיים השונים. בהתקף חרדה המערכת הסימפתטית מופעלת שלא לצורך ולא בתגובה לאיום ממשי ואובייקטיבי. כך למשל אדם הסובל מחרדה מפני מקומות הומי אדם, עלול ללקות בהתקף חרדה כאשר הוא לוקח חלק בהפגנה המונית, מבלי שנשקפת לו הלכה למעשה כל סכנה ממשית.
מה הם התסמינים של התקף חרדה?
התקף חרדה מתפתח במהירות רבה מאוד ומגיע לנקודת השיא שלו תוך עשר דקות בדרך כלל. ברוב המוחלט של המקרים ההתקף לא נמשך יותר ממספר שעות, אם כי יתכן שיידרש זמן רב יותר עד שהמטופל יתאושש לחלוטין מהחוויה הלא פשוטה שעבר. מטופלים שעברו התקף חרדה מתארים אותו בתור חוויה מאיימת מאוד ולא נעימה כלל וכלל.
כיצד מאבחנים התקף חרדה?
האבחון של התקף חרדה הוא קליני בעיקרו, כאשר לפי המדריך הדיאגנוסטי והסטטיסטי להפרעות פסיכיאטריות התקף חרדה הוא התעוררות פתאומית של חוסר נוחות או פחד קיצוניים המגיעה לנקודת השיא שלה תוך עשר דקות לכל היותר כשלפחות ארבעה תסמינים נוכחים מהרשימה הבאה: גלי חום או צמרמורות, הירדמות של איברים או נימול, תחושה ברורה של סכנת מוות, פחד משיגעון או אובדן שליטה, דה פרסונליזציה או דה ריאליזציה, תחושת קלות בראש, ערפול, חוסר יציבות או סחרחורת, הפרעות שונות בדרכי העיכול או בחילה, חוסר נוחות בחזה או כאבים בחזה, תחושת חוסר אוויר או מחנק, רעד, הזעה ודופק מהיר או דפיקות לב חזקות. ישנם הסובלים מהתקפי חרדה מוגבלים הכוללים תסמין אחד או שניים בלבד.
כיצד מטפלים בהתקף חרדה?
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי כולל בין היתר הקניית מידע רלוונטי להתקפי חרדה, חשיפה הדרגתית לגירויים מאיימים, תרגול של טכניקות הרפיה, מיפוי דפוסי החשיבה הלא תקינים של המטופל ושינוי של דפוסים אלה ועוד.