השמיים האפורים, הגשם שבחוץ, הקור שלרבים לא כל כך נעים, ובכלל, האווירה הקצת אחרת בחורף, כל אלה גורמים ללא מעט אנשים לשקוע בדיכאון קל, הנחשב לרגיל ולנפוץ מאד במהלך תקופה זו.
רקע
דיכאון חורף הוא תופעה נפוצה מאד בארצות הקרות בעיקר ופחות במדינות חמות, כמו ישראל. הסובלים מדיכאון חורף, שיכול להופיע בעוצמות שונות, חוזרים לתפקוד מלא כבר עם בוא הקיץ, והדיכאון שחוו אותו בחודשים הקרים והאפרוריים חולף כלא היה.
גורמים
הסגירות הזו גורמת להם לשקוע בדיכאון, שכן אין להם גורמים מסיחים שיסיטו את תשומת ליבם ממחשבות לא נעימות. בפן הפיזיולוגי ניתן לראות שמדובר בתקופה שגורמת לשינויים הורמונאליים ולשינויים במערכות הגוף הנוספות בשל כמות האור המעטה בכל יום. עובדה זו מובילה לחוסר איזון הורמונלי ולדיכאון.
תסמינים
הסובלים מדיכאון חורף נוטים להימנע מפעילויות, שבעבר גרמו להם הנאה רבה, הם מסתגרים לרוב בביתם וכמעט שאינם עוסקים בפעילות פיזית כלשהי. הם איטיים יותר, ממעיטים בתנועה וחשים גם חלשים הרבה יותר, פחות אנרגטיים. מעבר לכך, הדבר בא לידי ביטוי גם בדפוסי האכילה. דפוסי האכילה במהלך החורף משתנים ואלה, הסובלים מדיכאון חורף, נוטים לפצות את עצמם במזונות שונים ולכן גם מעלים במשקל. אחרים חווים, לעומת זאת, חוסר תיאבון, מה שפחות נפוץ בתקופה זו.
אבחון
טיפולים
אפשרויות הטיפול, המוצעות לסובלים מדיכאון חורף, הן זהות לאלו הסובלים מדיכאון רגיל עם תוספת של טיפול מיוחד, טיפול אור. פוטותרפיה היא אפשרות מצוינת לסובלים מדיכאון אור וגם חשיפה רבה יותר לשמש. אפשרויות נוספות הן התרופות, שנחשבות לפופולאריות בקרב אלה הסובלים מדיכאון.
לסיכום
דיכאון חורף, וכפי שניתן לנחש משמו, מופיע במהלך חודשי החורף. הסימפטומים שלו זהים לאלה של הדיכאון הרגיל וכך גם אפשרויות הטיפול בו. תחושת עצבות, הימנעות מפעילויות חברתיות, מחשבות שליליות וגם תיאבון מוגבר יותר (או מנגד – חוסר תיאבון) הן תופעות נפוצות, המופיעות לרוב בקרב אלה הסובלים מדיכאון במהלך חודשי החורף. הטיפולים המוצעים במקרים כאלה יכולים לסייע לסובלים מכך ולאפשר להם להתמודד עם התקופה הלא פשוטה הזו בצורה טובה יותר עד בוא האביב, אז הדיכאון חולף מעצמו.