תרופות פסיכואקטיביות

תרופות פסיכואקטיביות תרופות פסיכו-אקטיביות הן תרופות בהן החומר הכימי משנה את תפקוד המוח והתוצאות הן שינויים בתפיסה, במצב רוח, או בתודעה.

חומרים אלה עשויים לשמש לשעות הפנאי ככלי רוחני או כסמים או לחילופין במטרה לשנות את התודעה של האדם. קטגוריות מסוימות של התרופות ניתנות במרשם והן בעלות תועלת טיפולית רפואית. הן משמשות להרדמה, משככי כאבים, תרופות הורמונליות, נגד פרכוסים, לטיפול בהפרעות נוירו- פסיכיאטריות , כתרופות היפנוטיות לטיפול בחרדות וכתרופות ממריצות בשימוש להפרעות קשב  ADHD או הפרעות שינה. ישנם גם מספר חומרים פסיכואקטיביים המשמשים בתוכניות גמילה ושיקום למשתמשים בסמים פסיכואקטיביים.

אך החומרים הפסיכואקטיביים מצויים גם לרוב במזונות היומיום והמשקאות, כמו שוקולד, קפה, משקאות קלים, כמו גם אלכוהול ותרופות שונות, כמו אספירין, אקמול, ותרופות כנגד שיעול. סמים פסיכואקטיביים גם ניתנים לעתים קרובות ככדורי שינה, כדורי הרגעה, תרופות נגד חרדה וכן, והם עשויים להילקח, באופן בלתי חוקי, למטרות בילוי  (למשל מריחואנה).

הרכב התרופות והקבוצות השונות

חומר הכימי הפעיל בתרופות פסיכואקטיביות פועל בעיקר על מערכת העצבים המרכזית (CNS), שם הוא הופך ומשנה את תפקוד המוח. החומרים חלקם אגוניסטים, מחקים את פעולת הנוירוטרנסמיטר; וחלקם יריבים למערכת, ולכן הן יחסמו את פעולת הנוירוטרנסמיטר.מספר תרופות גם יעבדו על ידי חסימת הספיגה החוזרת של נוירוטרנסמיטרים על הסינפסה.

תרופות אלו עשויות לצמצם או למנוע את הסבל שנגרם בעקבות גורמים פסיכולוגיים שליליים כמו חרדה, נדודי שינה. סמים פסיכואקטיביים להשפיע תודעה באמצעות השפעה על איך נוירוטרנסמיטורים לפעול הסינפסות של מערכת העצבים המרכזית.

תרופות פסיכואקטיביות ניתנות לסווג לשבע קטגוריות עיקריות, על פי מטרתן והרכבן השונה. במקרים מסוימים השפעת התרופות הפסיכואקטיביות תהיה לחקות את הפעילות הטבעית של התודעה. למשל, כדורי שינה מכוונים ליצור נמנום, כך שבנזודיאזפינים ניתנים ליצור מצב של רגיעה.

במקרים אחרים תרופות פסיכואקטיביות נלקחות למטרות בילוי במטרה ליצירת מצבי תודעה שיסייעו בבריחה ממצב התודעה הרגיל. הקבוצות כוללות: תרופות המשמשות לטיפול בהפרעות תסמיני חרדה (antianxiety)  כמו בנזודיאזפינים;  תרופות נוגדות דיכאון, המשמשות לטיפול בהפרעת דיכאון, והפרעה דו קוטבית., כמו  fluoxetine (פרוזאק); תרופות המשמשות לטיפול במאניה הקשורה עם הפרעה דו קוטבית (או הפרעה מאנית-דפרסיבית) כגון ליתיום; תרופות המשמשות לטיפול בסימפטומי פאניקה כסימן היכר של הפרעות חרדה רבות, כמו קסנקס; תרופות  אנטי פסיכוטיות המשמשות לטיפול בפסיכוזה הקשורה לסכיזופרניה, הפרעת הזיה, והפרעה פסיכוטית קצרה, כמו קלוזאפין ; תרופות המשמשות לטיפול ב OCD כולל פלובוקסאמין ותרופות ממריצות של מערכת העצבים המרכזית המשמשות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז כמו ריטלין.

יתרונות וחסרונות

התרופות ניתנות בדרך כלל על ידי רופאים, לאחר בחינת החולה, ואיבחון מצבו הנפשי. אולם אנשים רבים משתמשים בתרופות פסיכואקטיביות, ללא מרשם, בכדי להתמודד עם בעיות חיי היומיום, כמו בדידות, עומס בעבודה או רצון להתמודדות עם סיטואציות מלחיצות. ההשפעות של התרופות משתנות על פי ההרכב הכימי הספציפי, על פי המינון הנלקח ועל פי הרגישות של האדם הנוטל אותם. כאשר תרופות אלו נלקחות על פי מרשם רופא הן התבררו כיעילות ואפקטיביות.
אולם לתרופות אלו ישנן אזהרות רבות אשר יש לשים לב אליהן. לקיחת חומרים פסיכואקטיביים שונים בשילובים עם תרופות אחרות הינה מסוכנת, במיוחד משום שחלק מהאינטראקציות בין החומרים הללו אינם מובנים היטב. לדוגמא, אלכוהול יכול להגביר את ההשפעות של חומרים מסוימים, אך לבטל את ההשפעות של חומרים אחרים.  מעבר לכך, למרות שרוב התרופות אינן גורמות לתלות פיזית, חלקן עלולות ליצור תלות פסיכולוגית במיוחד אצל אנשים מסוימים, כמו בבנזודיאזפינים (תרופות בעלי השפעות מרגיעות ומרפות שרירים) לנדודי שינה בפרט.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום