תרופות הרגעה

תרופות הרגעהמשפחת תרופות ההרגעה היא משפחה גדולה וענפה ביותר של תרופות המיועדות לגרום למטופל להירגע על ידי הפחתת החרדה וחוסר השקט. שימוש לרעה או מינון יתר של תרופות אלה עלול להוביל לאובדן הכרה ואפילו לגרום למוות ולכן יש לעשות בתרופות השונות שימוש זהיר ומושכל ולהקפיד על מעקב רפואי צמוד בזמן השימוש.

לאילו מצבים ניתנות תרופות הרגעה?

התרופות ניתנות בדרך כלל לצורך טיפול בחרדה הקשורה להליך רפואי המעורר חרדה או הכרוך בכאב. אמנם תרופות הרגעה לא גורמות להקהיית הכאבים, אך הן בהחלט יכולות להינתן במקביל למשככי כאבים כאשר מכינים למשל מטופל לניתוח. כמו כן, התרופות ניתנות ברוב המקרים בהם המטופלים עומדים לפני פעולות שונות הדורשות טשטוש או לפני פעולות הגורמות לאי נוחות משמעותית כמו לדוגמה לפני צנתור לב, קולונוסקופיה או בדיקת MRI.

בדרך כלל תרופות הרגעה ניתנות גם לחולים המאושפזים ביחידות טיפול נמרץ, אלא אם כן הם נמצאים בשל מצבם בחוסר הכרה. התרופות מהוות גם במקרים רבים חלק אינטגרלי בטיפול באנשים הסובלים מסוגים שונים של חרדות ובמקרים מסוימים הן משולבות בטיפול התרופתי בסובלים מדיכאון, כאשר המטופל סובל מחוסר שקט חמור.

אילו הן התרופות העיקריות במשפחה זו?

במשפחת תרופות ההרגעה ישנן מספר קבוצות של תרופות כשבין היתר מדובר על הבאות:

  • ברביטורטים – פנוברביטל, ברביטל, בוטלביטל ועוד.
  • בנזודיאזפינים – דיאזפאם, אלפרזולאם, אסטאזולאם, קטאזולאם, לוראזפאם ועוד.
  • נון בנזודיאזפינים – סונטה, אמביאן, אימובאן, זימובאן, לונסטה ועוד.
  • אנטי היסטמינים – הידרוקסיזין, פרומטאזין (פנרגן, פרותיאזין, פרומתזין), דוקסילאמין (טונייט, סליפ אייד, יוניסום), דימנהידראט (טרמבין) ועוד.
  • מרגיעים צמחיים – ולריאן, קנביס (מריחואנה), קאבה, נפית ועוד.
  • אנטגוניסטים לאורקסין – סוורקסנט (בלסומרה ועוד).

מה הן תופעות הלוואי של השימוש בתרופות הרגעה?

תרופות ההרגעה עלולות לגרום למגוון רחב ביותר של תופעות לוואי כשבין היתר מדובר על התופעות השליליות הבאות: ראייה מטושטשת או ראייה כפולה, ישנוניות ועייפות כרונית, כאבי בטן, בעיות זיכרון, פגיעה בקואורדינציה, תנועות לא רצוניות, שלשול, חוסר יציבות בהליכה, סחרחורות, שיפוט לקוי של המציאות, נדודי שינה, בחילות והקאות ועוד.

שימוש כרוני בתרופות הרגעה עלול להוביל להתפתחות של תסמיני דיכאון ואפילו להגביר את הסיכון למחשבות אובדניות ולניסיונות התאבדות. תופעות לוואי נדירות של תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים למשל הן הזיות, התנהגות אימפולסיבית, התנהגות תוקפנית, עוינות, התקפי זעם ומאניה. אמנזיה לטווח קצר או ארוך אופיינית בעיקר למטופלים המקבלים תרופות הרגעה בעירוי במינונים גבוהים למשך תקופה ארוכה, כמו למשל מאושפזים במחלקות טיפול נמרץ.

שילוב של תרופות הרגעה עם חומרים אחרים שיש להם השפעה על מערכת העצבים המרכזית עלול להיות קטלני כשהכוונה למשל לשילוב בין תרופות הרגעה לאלכוהול.

סכנת ההתמכרות והשימוש לרעה בתרופות הרגעה

באופן עקרוני ניתן להשתמש בכל התרופות במשפחה זו לרעה, אך בדרך כלל השימוש לרעה מבוצע בתרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים ובתרופות ממשפחת הברביטורטים. במקרים מסוימים אנשים הסובלים מנדודי שינה, מחרדה או ממתח נפשי, עלולים לעשות בהם שימוש לרעה או לקחת מינון יתר שלהן, ללא פיקוח רפואי.

באופן כללי, תרופות ההרגעה יוצרות תלות פסיכולוגית ופיזיולוגית במהירות גבוהה מאוד יחסית ולכן כאשר יש להפסיק את הנטילה, על המטופל לעשות זאת באופן הדרגתי ביותר ותחת פיקוח רפואי צמוד ולעולם לא בבת אחת ובפתאומיות. הפסקה פתאומית של טיפול בתרופות הרגעה עלולה להוביל להתפתחות של תסמיני גמילה חמורים וקשים מאוד.

תסמיני הגמילה השכיחים ביותר המופיעים בעקבות הפסקת הטיפול בתרופות הרגעה הם הזעת יתר, דיכאון חמור, התקפי עוויתות שרירים, התקפים פסיכוטיים, חוסר יכולת להירדם ועוד.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום