תסביך אדיפוס

תסביך אדיפוסתסביך אדיפוס מתאר מצב של התפתחות פסיכוטית, שבו ילד (זכר בלבד) קשור לאימו מתוך צרכים גדולים המתבטאים בקנאה ועוינות כלפי האב. הקונספט, אשר פותח על ידי זיגמונד פרויד, נולד במקור על שם גיבור המיתוס היווני סופוקלס, על פיו, אדיפוס המלך רצח בשוגג את אביו והתחתן עם אימו. המקבילה הנשית לתופעה זו היא תסביך אלקטרה, אשר בה התרכז פרויד יותר בהפרעה אותה כינה "קנאת פין".

התסביך, או הקונפליקט, בדרך כלל מתקיים כאשר הילד בסביבות גיל שלוש או ארבע. בתת המודע שלו מתפתחת משיכה מינית כלפי האם, בעוד האב מוצב בתור איום. חלק מהפסיכולוגים סבורים כי סכסוך אדיפוס מייצג אירוע קריטי בילדות, המשפיע על החיים הבוגרים. רוב הבנים מתבגרים על האובססיה כלפי האם והקנאות כלפי האב, אך המשיכה והאובססיה של הילד כלפי האם אינה נעלמת, והיא נמשכת בתת מודע שלו, לצד העוינות המופנמת כלפי האב.

מעטים מאמינים היום כי תסביך אדיפוס הוא בעל השפעה ממשית על החיים.

דרכי הביטוי של תסמונת אדיפוס

תסמונת אדיפוס מתבטאת במנגנוני הגנה הכוללים הכחשה, הדחקה, היווצרות תגובה, קיבעון, הזדהות, הפנמה, בידוד, פיצוי והומור. ההכחשה וההדחקה מתבטאים בעיוות המציאות באמצעות שמירה על הסתרה מהתודעה.

במקרה של הכחשה, הילד מתעלם מהמציאות הלא נעימה, ומפרש באופן ריאליסטי אירועים או רגשות מאיימים. מידה מסוימת של הכחשה היא נורמלית והיא מבטאת את אחת הדרכים של הילד להתמודד עם חוסר האונים של מצבו. הוא מפגין התנהגות על פיה הוא יכול כביכול לשנות את המציאות, ובכך לייחס כוחות מאגיים למחשבות ולרצונות שלו.

לדוגמה, ילד להורים מתגרשים, יכול להכחיש את המציאות ואת הכעס שלו. ההכחשה הוכחה כיעילה בהפחתת העוררות הנגרמת באמצעות מצב מאיים. במצבים קיצוניים של סכנת חיים, הכחשה זמנית עשויה להיות שימושית כסיוע להתמודדות, אך במאפיינים ארוכי טווח של התסמונת, יש להכיר בתחושות על מנת להימנע מבעיות פסיכולוגיות ורגשיות נוספות.

באמצעות עקירה, הילד עדיין מבטא את רגשותיו המקוריים, אך מכוון אותם כלפי יעד בטוח יותר כמו אחים, חברים או אפילו צעצועים, או שהוא מחליף את רגשותיו כלפי אימו ברגשות אחרים מאיימים פחות.

מנגנון ביטוי נוסף של התופעה, הקשור להכחשה והדחקה, הוא דיכוי, שבו הרגשות הלא נעימים מדוכאים באמצעות החלטה מודעת שלא לחשוב עליהם. דיכוי שונה מהכחשה והדחקה בכך שהילד מתעלם במכוון מרגשותיו, ומחליף אותם במחשבות אחרות אשר אינן מייצרות מתח. ניתן לעשות זאת באופן אינסטינקטיבי, או באופן מכוון בעזרת טיפול.

תסמינים לתסביך אדיפוס

התסמינים של תסביך אדיפוס הם בדרך כלל די קלים להגדרה. הילד קרוב מאוד לאימו מבחינה פיזית ורגשית, ופועל בהתנהגות אגרסיבית כלפי אביו. התסמינים כוללים גם אינטראקציה מינית ושאינה מינית.

גורמים לתסביך אדיפוס

מכל התיאוריות של מערכות יחסים, התיאוריה של זיגמונד פרויד לגבי הגורמים לתסביך אדיפוס, גרמה לרוב המחלוקות. בשנת 1909, כתב פרויד אנליזה לגבי ילדים קטנים אשר בחרו את אימם כאובייקט העיקרי שלהם לתשוקה.

לטענתו, מבקשים הילדים באופן מודע להרחיק את אבותיהם ולהיות המאהבים של אימם. בדרך כלל, רצונות אלו מופיעים בין הגילאים שלוש וחמש, גילאים אותם הגדיר פרויד כשלב "פאלי" של ההתפתחות, והוא חשד כי פעולת הילד על פי תחושות אלו יובילו לסכנה, תשוקות מודחקות ולחרדה.

טיפול והתמודדות

טיפול התנהגותי קוגנטיבי מסייע לילד להיאבק בדפוסי החשיבה השליליים אשר מייצרים רגשות והתנהגויות הסתגלותיות. לדוגמה, ילד יכול לחסום את רגשות הפחד ממצבו באמצעות חשיבה על חוויה נעימה כגון הישגים בלימודים או ניצחון באירוע ספורט. שיטה זו נחשבת לאחד ממנגנוני ההגנה היותר בריאים ובוגרים.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום