פוסט טראומה אחרי לידה

פוסט טראומה היא הפרעה נפשית הקשורה לחרדה. אנשים הסובלים מפוסט טראומה חווים שוב ושוב, בצורות שונות, אירוע קשה שחוו. הסימפטומים מתחלקים לשלוש קבוצות עיקריות:

  • חודרנות: סימפטומים אלה כוללים מחשבות חודרניות, בלתי קרואות ובלתי רצויות, הקשורות לאירוע הטראומטי. המחשבות יכולות להיות קשורות להתרחשות, לרגשות שעלו בעקבות האירוע וכד'. כמו כן, רבים מהסובלים מפוסט טראומה מדווחים על "פלאשבקים"- חוויה חייה מחדש של האירוע הטראומטי, זיכרונות קשים שצפים בצורה עוצמתית ביותר.
  • עוררות יתר: סימפטומים אלה כוללים תגובות פיזיולוגיות של הגוף, הכוללים בדרך כלל פעילות יתר של המערכת הסימפטטית בגוף, המערכת האחראית על תגובה לאירועי דחק. המערכת הסימפטטית מכינה את הגוף למצב שעליו להלחם באיום (או לברוח ממנו), ולכן היא יוצרת דפיקות לב, הזעת יתר, נשימה מהירה, קשיי שינה ועוד.
  • הימנעות: סימפטומים אלה כוללים תגובות התנהגותיות של הסובל מההפרעה, שמנסה להימנע בכל האמצעים מגירויים שעשויים להזכיר לו את האירוע הטראומטי. ההימנעות כוללות התרחקות ממקום האירוע, מאנשים שקשורים אליו ומפעילות שמזכירה אותו. ההימנעות יכולה להיות כה חמורה שהיא אינה מאפשרת לאדם לעשות כמעט שום דבר, כי בעצם הכול מזכיר את האירוע הטראומטי (הסימפטומים החודרניים).

ההיבט הייחודי להפרעת דחק חריפה או להפרעת דחק פוסט טראומטית על פני כל הפרעות הנפש האחרות, היא שהטריגר להופעת ההפרעה ידוע. אמנם אין הסבר מדויק למה יש אנשים שמפתחים הפרעה זו ויש כאלה שלא, אך על מנת לאבחן את ההפרעה חייב להיות ידוע אירוע טראומטי. אירוע טראומטי הוא אירוע שנחווה על ידי האדם כמסכן חיים או בריאות באופן קיצוני, שלו או של מישהו קרוב אליו.

לידה כאירוע טראומטי

לידה בדרך כלל לא נחשבת לאירוע מסוכן, ורוב האסוציאציות הנקשרות לסיטואציה הן חיוביות- סיומו של ההיריון, קבלת תינוק חדש ומתוק, התרחבות המשפחה, התרגשות מההתחלה החדשה וכו'. במקרים מסוימים, יכולה גם לידה להיחשב לאירוע בעל פוטנציאל טראומטי, וזאת כאשר הלידה נחווית על ידי היולדת כמסכנת את חייה, או כמסכנת את חיי העובר שלה (יש לציין, שאין חשיבות למידת האיום האובייקטיבי שהייתה קיימת בלידה, אלא רק לחוותיה של היולדת בהקשר זה).

כאשר קיימים סיבוכים במהלך ההיריון, כאשר הלידה מתבצעת בגלל מצוקה של האם או של העובר, וכאשר הלידה עצמה מסתבכת וכוללת כאב רב והתערבויות רפואיות משמעותיות- עולה הסבירות שהלידה תחווה כטראומה. בנוסף, כאשר הוולד נולד עם בעיות רפואיות, ובדרך כלל נלקח מהאם ברגע הלידה- גם אז עשויה הלידה להחוות כטראומה.

התמונה הקלינית בפוסט טראומה שלאחר לידה

כאשר הדחק הפוסט טראומטי מתעורר כתוצאה מלידה, הסימפטומים מקבלים איפיון הקשור לחוויות הלידה והטיפול בתינוק. המחשבות החודרניות נוטות להיות קשורות בחרדה לשלום התינוק ושלמותו, כולל מחשבות מטרידות על כך שהאם עצמה עשויה לפגוע בתינוק לא בכוונה, או לא לדעת לטפל בו כראוי.

הסימפטומים ההמנעותיים יכולים לגרום לאם לנסות להתרחק ככל האפשר מהתינוק (פיזית או רגשית), משום שהוא מזכיר את האירוע הטראומטי בצורה הישירה ביותר. הימנעות זו עשויה לפגוע באפשרות להניק את התינוק.

אבחון וטיפול

קיים קושי באבחון פוסט טראומה לאחר לידה, הן משום שבדרך כלל לא מתייחסים ללידה כאל אירוע בעל מאפיינים של טראומה, הן משום שהתפתחות הפרעה פוסט טראומטית לאחר לידה היא אירוע נדיר, והן משום שלסימפטומים של ההפרעה יש דמיון לסימפטומים אופייניים לאחר לידה (שינוי בתיאבון, הפרעות שינה וכד').

הטיפול בפוסט טראומה כולל טיפול פסיכותרפיה, שמטרתו לשחזר את הטראומה בסביבה בטוחה, על מנת לחוות אותה באופן לא טראומטי. כמו כן, קיימות התערבויות תרופתיות לטיפול בסימפטומים החרדתיים.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום