כאב והפרעות נפשיות – מי גורם למי?

השאלה שבכותרת יכולה להראות תמוהה ביותר מצד אחד, ומצד שני "שאלת מיליון הדולר".כאב והפרעות נפשיות תמוהה- כי מה בין כאב פיזי, אשר ניתן למקם אותו באזור מסוים בגוף, להגדיר אותו ולעיתים קרובות גם לטפל בו בצורה פיזיולוגית על ידי תרופה, ניתוח או טיפול אחר, לבין הפרעות שעיקרן בנפש האדם, בתחושותיו, רגשותיו, רצונותיו ומחשבותיו?

יותר מכך, לעיתים הקישור הזה יכול להיות מרגיז ביותר. כשאדם סובל מכאבים וסביבתו מתעסקת בהשלכות הפסיכולוגיות, או גרוע מכך- באפשרות שהכאב נובע מסיבה פסיכולוגית, ההתייחסות לכאב הגופני יורדת, וזה עשוי להיות פוגע ביותר.

אך למרות הקושי, הקשר בין כאב להפרעות נפשיות הוא קשר קיים שחשוב מאוד לשים לב אליו. "מי גורם למי?" זו שאלת ביצה ותרנגולת קלאסית. בעצם, הכאב יכול להיות הגורם להפרעה נפשית, ויכול להיות גם תוצאה של הפרעה נפשית (ובל נשכח, שלעיתים יש גם כאב וגם הפרעה נפשית, ואין ביניהם קשר)

הכאב כגורם להפרעה נפשית

התמודדות עם כאבים, ובמיוחד כאבים כרונים או כאבים אשר אין להם מזור, היא התמודדות יומיומית קשה מאוד. אדם שמתחיל לסבול מכאבים נאלץ להסתגל לתנאי חיים חדשים. במקרים רבים, הוא יאלץ לשנות את אורחות חייו, לוותר על חלק מהפעולות האהובות עליו ולעיתים גם על עבודתו וכד'.

אמנם, הכאב נחשב היום לבעיה רפואית בפני עצמה, ורבות מרפאות הכאב שעוזרות לאנשים להסתגל ולהמשיך לחיות לצד הכאב, אך מדובר בתהליך ארוך לעיתים ומכאיב (תרתי משמע). אצל חלק מהמתמודדים, אם כן, עשויות להתעורר הפרעות נפשיות הקשורות לאובדן של החיים הנורמאלים ולהתמודדות.

ההפרעות הנפוצות בהקשר זה הן דיכאון, הפרעות חרדה שונות והפרעות הסתגלות. חשוב לציין, שלא כל אדם שסובל מכאב יפתח בהכרח הפרעה נפשית. הכאב הוא רק גורם אחד מבין עשרות גורמים מצטברים בהתפתחותו ובאישיותו של החולה, אשר עשוי להוות טריגר או "הקש ששבר את גב הגמל" בהתפרצותה של הפרעה נפשית. עבור חולים אחרים, שיש להם בסיס אישיותי, רגשי, וסביבתי תומך וחזק יותר- לא בהכרח תתפתח הפרעה.

הפרעה נפשית כגורמת לכאב

תחת כותרת זו ניתן להתייחס לשני מצבים- הפרעה נפשית שהיא הכאב (הפרעות סומטיות), והפרעות נפשיות אחרות.

הפרעות סומטיות הן הפרעות בהן הדחק הנפשי מתבטא באמצעות סימפטומים גופניים. לעיתים יש קשר ברור בין גורם הדחק לבין האזור שכואב, ולעיתים הדרך היחידה לזהות שמדובר בסימפטום סומטי היא משום שלא נמצא שום גורם פיזיולוגי, והכאב חולף בעקבות טיפול פסיכולוגי. מכיוון שקיים קשר ישיר בין הגוף לנפש, אנשים רבים סובלים מכאבים (גם אם חולפים וקלים) שמקורם נפשי.

גם הפרעות נפשיות שאינן סומטיות עשויות לגרום לכאב פיזי. כך לדוגמא, אנשים דיכאוניים מדווחים לא אחת על כך שהעצב ממש מכאיב להם בחזה, הם מרגישים שהולכים להתפוצץ. אנשים שסובלים מהתקפי חרדה מרגישים בזמן התקף שהם הולכים למות מהתקף לב. הכאב הוא אמיתי, למרות שהטריגר לכך הוא חרדה ולא גורם פיזי.

מה עושים?

לא ניתן לנתק את הקשר בין הגוף לנפש, וגם לא כדאי. הנפש היא לעיתים הכלי היחידי שלנו להתמודד עם בעיות גופניות, לעיתים עדיף טיפול פסיכולוגי על פני התמודדות עם מחלה קשה ומסוכנת. המודעות לקיומו של הקשר ולהתייחסות טיפולית (הן של רופאים והן של בעלי מקצועות טיפולים כגון פסיכולוגים וכד') לשני צדדיו של המטבע, חשובה ביותר באפשרות של אדם חולה להשתקם, ולקיים חיים איכותיים ומספקים ככל שאפשר תחת הנסיבות האישיות שלו.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום