הפרעת אישיות תלותית

הפרעות אישיות תלותיתהפרעת אישיות תלותית מתוארת כצורך נרחב ומוגזם של אדם להיות מטופל על ידי אדם אחר. הפרעה זו מובילה להתנהגות כנועה ונצמדת. דפוס התנהגות זה מתחיל בשנים המוקדמות של הבגרות ובא לידי ביטוי במגוון של קשרים.

חקר מנהטן מצא כי 2.5% מהאוכלוסייה סובלים מהפרעת אישיות תלותית. היא מתרחשת לעיתים קרובות בנוסף להפרעות אישיות אחרות, במיוחד כשאדם סובל מהפרעה גבולית והפרעת אישיות נמנעת.

הגורמים להפרעת אישיות תלותית

מחקרים מאמינים כי סגנון הורות סמכותי או מגונן מידי יכול להוביל להתפתחות של תכונות אישיות תלותיות בקרב האנשים הרגישים להפרעת אישיות תלותית. התנהגות כנועה ותלותית נובעת מתפיסה עצמית של חוסר יכולת לתפקד כראוי ללא עזרה מאחרים.

הצורך המניע אדם להסתייע באחרים, נובע מהחשש לאבד את התמיכה או האישור של הסביבה. אנשים בעלי הפרעת אישיות תלותית מתקשים לעיתים קרובות להביע אי הסכמה עם אחרים, במיוחד עם האנשים בהם הם תלויים. אנשים בעלי הפרעת אישיות תלותית יכולים להסכים לפעילות או התנהגות שהם מרגישים שהיא שגויה, רק על מנת שלא להסתכן באיבוד הסיוע של האנשים בהם הם תלויים.

תסמינים להפרעת אישיות תלותית

אנשים בעלי הפרעת אישיות תלותית משקיעים מאמץ רב בניסיון לרצות אחרים. הם מתקשים מאוד לקבל החלטות יומיומיות כגון איזה חולצה ללבוש או האם לקחת מטרייה, ללא ביקוש מוגזם של עצות ועידוד מאחרים. אנשים אלה נוטים להיות פסיביים ולאפשר לאחרים לקחת יוזמה ואחריות על רוב התחומים המרכזיים בחייהם.

מבוגרים בעלי הפרעת אישיות תלותית בדרך כלל תלויים בהורה או בן זוג שיחליטו עבורם היכן לחיות, באיזה סוג עבודה לעסוק ועם אלו שכנים להתיידד. מתבגר בעל הפרעת אישיות תלותית עשוי לאפשר להוריו להחליט עבורו לאיזה קבוצה חברתית להשתייך, כיצד לבלות את שעות הפנאי, איזה ספרות לקרוא ובאיזו אוניברסיטה ללמוד.

כאשר מערכת יחסים קרובה מסתיימת, אנשים בעלי הפרעת אישיות תלותית עשויים לחפש בדחיפות מערכת יחסים אחרת על מנת לספק את הצורך שלהם בקבלת הטיפול והתמיכה שהם צריכים.

מאפייני ההפרעה כוללים:

  • חוסר יכולת לקבל החלטות, כולל החלטות יומיומיות.
  • משחק פסיבי של חוסר אונים, תלות בבן זוג או חבר על מנת לקבל החלטות כגון היכן לעבוד והיכן לחיות.
  • פחד עז מנטישה ותחושת חוסר אונים או הרס כאשר מערכת יחסים מסתיימת, המוביל לחיפוש מערכת יחסים תלותית אחרת.
  • רגישות יתר לביקורת.
  • פסימיות וחוסר בטחון עצמי, כולל אמונה שהם אינם מסוגלים לדאוג לעצמם.
  • חוסר אפשרות לבצע פרויקטים או משימות בגלל העדר ביטחון עצמי.
  • קושי בלהיות לבד.
  • נכונות לסבול התעללות.
  • הצבת צרכי המטפלים בהם מעל צרכיהם האישיים.
  • נטייה לנאיביות ופנטזיות.

אבחון הפרעת אישיות תלותית

אנשים בעלי הפרעת אישיות תלותית מגיבים לפחד נטישה באמצעות כניעה ומחפשים מערכת יחסים אחרת על מנת לשמר את התלותיות שלהם. אם רוב או כל התסמינים מתקיימים, יתחיל הרופא לבצע הערכה על ידי ביצוע היסטוריה רפואית מלאה ובדיקה גופנית. למרות שאין בדיקות מעבדה ספציפיות על מנת לאבחן הפרעת אישיות תלותית, הרופא עשוי להשתמש בבדיקות אבחון שונות על מנת לשלול מחלה גופנית כגורם להופעת התסמינים.

טיפול בהפרעת אישיות תלותית

כמו במקרים של הפרעות אישיות שונות, אנשים בעלי הפרעת אישיות תלותית בדרך כלל אינם פונים לקבלת טיפול בהפרעה בעצמם. תחת זאת, הם יפנו לקבלת טיפול כאשר בעיה בחייהם, לעיתים קרובות כתוצאה מחשיבה או התנהגות הקשורים להפרעה, תהפוך לעוצמתית והם כבר לא יהיו מסוגלים להתמודד איתה בעצמם. בדרך כלל, השלב בו התסמינים מפריעים להם לניהול חיים תקין, יהיה השלב בו הם יפנו לקבלת עזרה.

אם לא מוצא הרופא סיבה גופנית לתסמינים, הוא יכול להפנות את האדם לטיפול פסיכיאטרי או פסיכולוגי. אנשי מקצוע אשר הוכשרו לאבחן ולטפל במחלת נפש, פסיכולוגים ופסיכיאטרים, יבצעו ראיון מוקפד במיוחד על מנת להעריך את האדם כסובל מהפרעת אישיות תלותית.

טיפול באמצעות שיחה נחשב לטיפול היעיל ביותר בסיוע הדרגתי לאנשים בעלי הפרעת אישיות תלותית, והוא עוזר להם לקבל החלטות עצמאיות יותר בחיים. כמו כן, תרופות עשויות לסייע בטיפול בהפרעות אישיות תלותית המלווה בחרדה או דיכאון.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום