הפרעת אישיות היסטריונית – מהי?

המדריך האמריקאי של ההפרעות הפסיכיאטריות מתייחס לחמישה צירים עליהםהפרעת אישיות היסטריונית ניתן לאפיין אדם. הציר הראשון מתייחס למחלות או הפרעות (disorders) כמו דיכאון, חרדה או סכיזופרניה. הצירים השלישי- החמישי מתייחסים לרקע חברתי משפחתי וסביבתי.

הציר השני, מתייחס לאישיות של האדם. תכונות אישיות נחשבות למאפיינים של האדם שהם עמוקים, מתמשכים וקשים לשינוי. האדם מרגיש ש"זה מי שאני" ולא שיש לו מחלה או הפרעה.

המדריך ממשיך ומאפיין מספר דפוסים של ארגונים אישיותיים שנחשבים לבלתי נורמטיביים. הסיבה לכך היא שהארגונים הללו גורמים למצוקה אצל האדם, אצל סביבתו או באינטראקציה ביניהם. הם לא מאפשרים לאדם לתפקד באופן תקין, לחיות חיים נורמטיביים, לקיים מערכות יחסים וכו'.

מאפיינים של הפרעת אישיות היסטריונית

אישיות היסטריונית מאופיינת בצורך עצום בלהיות במרכז תשומת הלב. אנשים אלה (מדובר בעיקר בנשים, ולכן למרות שגם גברים עשויים ללקות בהפרעת אישיות היסטריונית נדון מעתה והלאה בנשים) מתאפיינים בהתנהגות דרמטית, פתיינית ומושכת תשומת לב במגוון דרכים שונות. למעשה, נשים אלה משקיעות את מיטב זמנן ומרצן כדי להיות במוקד.

הן עשויות להתלבש באופן פרובוקטיבי כך שאף אחד לא יוכל להישאר אדיש. הן עשויות להתנהג באופן מיני ופתייני, גם כאשר התנהגות כזו אינה מתאימה לסיטואציה, ואינה מתאימה לסוג האינטראקציה המקובל עם האדם שעומד מולן. הן מוחצנות ודרמטיות. הן מציגות את עצמן באופן בולט, מלא בחשיבות עצמית ובמה שנראה על פניו כבטחון עצמי עצום ומופרז. הן מציגות קשרים עם אנשים אחרים כעמוקים ומשמעותיים, אפילו שמדובר רק בהיכרות שטחית- אם זה משרת את הצורך שלהן להיות במרכז העניינים.

הסובלות מהפרעת אישיות היסטריונית מדווחות שהן חשות חוסר נוחות של ממש בכל מצב בו הן לא נמצאות במרכז תשומת הלב. חוסר הנוחות עשוי להתבטא בדיכאון, בחרדה, או בדחף עמוק לצאת ולעשות משהו על מנת לחזור למוקד.

בכלל, מצבי הרוח של ההיסטריוניות משתנים מהר מאוד- הן עשויות להראות לרגע עצובות מאוד, ולבכות בכי מר, וברגע שלאחר מכן לצחוק ולהשתולל. הכל לפי מה שיעזור להן בצורה הטובה ביותר למשוך את תשומת לב הקהל אליהן. יש לציין, שהרגשות מופגנים באופן מאוד דרמטי ותיאטרלי, ובדרך כלל ניסיון להבין מה עומד מאחורי ההצגות הללו מעלה רגשות מאוד דלים ושטחיים.

נראה שההיסטריוניות באמת טועות בדרך בה הן מעריכות יחסים בינאישיים- הן חושבות שאנשים יותר קרובים אליהם ממה שהם באמת. לכן, הן גם מאוד קלות להשאה (סוגסטיה) ושכנוע. לאנשים אחרים קל מאוד להשפיע עליהן ולשכנע אותן לעשות דברים, ולו רק בגלל שהם שמים לב אליהן.

למה זו הפרעה?

כאמור, הפרעות אישיות מתייחסות לתכונות אופי, ולקווים מאוד חזקים בהתנהלותו של אדם. מה הופך התנהגות היסטריונית להפרעה נפשית? ניתן להבין שהקיצוניות שבהתנהלותן של ההיסטריונית פוגעת באופן ממשי ביכולתן לתפקד באופן נורמטיבי בחברה. אנשים שעסוקים כל הזמן בלהיות במרכז, שמתעלמים מנורמות חברתיות של התנהגות, לבוש והתנהגות מינית – מתקשים מאוד להיות חלק אמיתי מהחברה.

ההיסטריוניות נמצאות במצוקה כשאינן במרכז העניינים, והן מבטלות כל רגש אמיתי, כל צורך אמיתי, על מנת להגשים את המטרה הזו בלבד. הן לא באמת יכולות לקיים יחסים בינאישיים מעמיקים, כי הן פשוט הופכות לטרף קל, הולכות עם כל מי שמתייחס אליהן גם אם הוא פוגע בהן. הכאב כאשר אינן נמצאות במוקד הוא כה גדול שהן עשויות להגיב בזעם רב כאשר היחס שהן מקבלות אינו מספק, להרגשתן. התפרצויות אלה עשויות דווקא להרחיק מעליהן קרובים, אשר מבינים שהתייחסותם לעולם לא תספק את ההיסטריונית.

טיפול

מטרתו של טיפול פסיכותרפויטי ללמד את ההיסטריונית דפוסים חדשים של יצירת אינטראקציות בין אישיות, והעלמת ההתנהגויות הלא מתאימות שמשיגות בפועל את התוצאה ההפוכה בדיוק.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום