אכילת יתר כפייתית והשמנת יתר

הפרעת אכילת יתר, הפרעת אכילה כפייתית או Binge Eating Disorder היא הפרעה פסיכיאטרית מקבוצת הפרעות האכילה. הפרעה זו באה לידי ביטוי בהתנהגות כפייתית של אכילת יתר אך בניגוד לדעה הרווחת, לא כל הסובלים מאכילה כפייתית סובלים מהשמנת יתר. למעשה השמנה אף לא נכללת ברשימת הקריטריונים המשמשת לאבחון ההפרעה.

יחד עם זאת, השמנת יתר היא תופעה שכיחה מאוד בקרב הסובלים מהפרעה זו. יתרה מכך, רוב הלוקים באכילת יתר כפייתית סובלים מהשמנת יתר ובמקרים מסוימים מדובר אף בהשמנה חמורה ביותר המזיקה מאוד לבריאות.אכילת יתר כפייתית והשמנת יתר

מה היא שכיחות התופעה באוכלוסיה?

שכיחות ההפרעה באוכלוסייה הכללית נעה בין שניים לחמישה אחוזים בלבד. לעומת זאת בקרב מבוגרים הסובלים מהשמנת יתר המעוניינים להפחית ממשקלם ללא הצלחה, שיעור ההפרעה יכול להגיע לעשרות אחוזים.

מה הם הקריטריונים לאבחון של הפרעת אכילת יתר כפייתית?

הואיל ומדובר בהפרעה פסיכיאטרית, רק פסיכיאטר מוסמך רשאי לאבחן אותה, כשסך הכול ישנם חמישה תנאים שצריכים להתקיים על מנת שניתן יהיה לאבחן את ההפרעה:
אפיזודות חוזרות ונשנות של אכילת יתר המתאפיינות בכל המאפיינים הבאים:

  1.  אכילה במסגרת זמנים נתונה (למשל במשך שעה אחת) כמות מזון גדולה משמעותית מהכמות שהיה צורך אדם ממוצע באותו פרק זמן ובנסיבות דומות.
  2.  חוויה של חוסר שליטה בכמות האוכל שנצרך ו/או בסוג האוכל בזמן האפיזודה (היעדר שליטה באכילה).
    האפיזודות קשורות בשלושה מהקריטריונים הבאים לפחות:
    א – אכילה מהירה יותר מהרגיל באופן משמעותי.
    ב – האדם מרגיש מאוד אשם, מדוכא או נגעל מעצמו לאחר סיום האכילה.
    ג – נטייה לאכול לבד בשל מבוכה הקשורה לכמויות המזון הנצרכות במהלך הארוחה.
    ד – צריכת כמות גדולה של מזון שלא קשורה לתחושת רעב פיזית.
    ה – האכילה נמשכת עד שנוצרת תחושה של חוסר נוחות פיזית (מלאות מוגזמת).
    אכילת היתר מובילה למצוקה משמעותית.
  3. האפיזודות מתרחשות אחת לשבוע בממוצע לכל הפחות לאורך שלושה חודשים.
  4. האפיזודות לא מתקיימות במקביל לבולמיה נרבוזה או אנורקסיה נרבוזה.

אכילת יתר כפייתית והשפעתה על הסובלים מהשמנת יתר

במחקר שנערך בין 2014-2013 שבו לקחו חלק 115 מבוגרים הסובלים מהשמנת יתר, בדקו החוקרים האם תסמונת אכילת יתר משפיעה לרעה על בריאות הלוקים בה באופן עצמאי מהשמנת היתר. ממצאי המחקר מעידים על כך שהסובלים מהשמנת יתר הלוקים באכילת יתר כפייתית, נוטים לסבול מרמות גבוהות יותר של סמנים דלקתיים כמו ESR ו-esCRP, רמות גבוהות יותר של חומצת שתן בדם, רמות גבוהות יותר של HbA1c ורמות נמוכות יותר של HDL, בהשוואה לסובלים מהשמנת יתר שלא סובלים מההפרעה הפסיכיאטרית.

מעבר לכל זה מצאו החוקרים כי רמות האינסולין בדם בזמן צום היו גבוהות יותר בקרב קבוצת הלוקים באכילת יתר כפייתית וכנ"ל לגבי התנגודת לאינסולין. כפועל יוצא מכל זה, הלוקים בהפרעת אכילת יתר כפייתית, נמצאו בסיכון מוגבר לסוכרת סוג 2 ומגוון תחלואות אחרות, לרבות תחלואות קרדיווסקולריות בהשוואה לסובלים מהשמנת יתר שלא לוקים בהפרעה הפסיכיאטרית.

כיצד ניתן לטפל בסובלים מהפרעת אכילת יתר כפייתית?

תמיכה מקצועית וטיפול מתאים מאנשי מקצוע המתמחים בטיפול בהפרעת אכילה כפייתית כמו דיאטנית קלינית ופסיכיאטר, היא הדרך הטובה ביותר להתמודד עם ההפרעה. הטיפול צריך להתמקד בעיקר בבעיות המסתתרות מתחת לפני השטח הגורמות להתקפי הזלילה ובפיתוח דרכי התמודדות חדשות עם הטריגרים שמעוררים את ההתקפים.
בין שיטות הטיפול היעילות ביותר עבור הסובלים מהפרעת אכילת יתר כפייתית, חשוב להזכיר בעיקר את השיטות הבאות:

בנוסף לשיטות הנ"ל, נראה כי גם טיפול קבוצתי בהנחיית מומחה לטיפול בסובלים מהפרעות אכילה והשתתפות בקבוצת תמיכה ישנה יעילות וחשיבות במכלול הטיפולי גם כן.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום