אכילה כפייתית

אכילה כפייתית הינה אחת הפרעות האכילה הנפוצות, היא ניתנת לאבחון על ידי פסיכיאטרי ונמצאת ב DSM. הפרעה זו מאופיינת בהתייחסות אובססיבית כפייתית כלפי מזון. מדובר בהתמכרות למזון אשר מאופיינת בכל החלקים ההתמכרותיים אשר נמצאים בהתמכרויות אחרות.

מאפייני ההפרעה

ההפרעה מאופיינת באכילה כפייתית ובבולמוסי אכילה. בזמן של בולמוס כזה, האדם אוכל כמויות מזון בצורה בלתי מבוקרת, מעבר לתחושות השובע הנורמליות של הגוף. אכילת היתר מביאה למצב של תחושות לא נעימות בגוף של מלאות יתר. בנוסף, לאחר האכילה נתקף האדם בתחושות של דיכאון ואשמה.

בשונה מההפרעות האכילה האחרות, בולימיה ואנורקסיה, האדם לא מנסה לפצות ולתקן את 'נזקי' האכילה לאחר האכילה. בהפרעה זו לא נראה פעילות גופנית מוגזמת או פעולות של טיהור, כמו חוקן, הקאה, צום או חומרים משלשלים.

הפרעת האכילה מאופיינת גם במחשבות אובססיביות על אכילה. תכני המחשבות יהיו פנטזיות על מזון ועל הארוחות הבאות. בנוסף, נראה גם אכילה כאשר אין רעב וכן אכילה בסתר.

התופעה גם מאופיינת לעיתים באכילה כפייתית של מנות קטנות לאורך כל היום. למרות שמדובר במנות קטנות, עדין נעשית צריכת קלוריות בכמות גבוהה מהדרוש לגוף.

הפרעה זו מאופיינת לרוב בהשמנת יתר חולנית ועודף משקל. עם זאת חשוב לציין כי לא כל מי שהוא בעל עודף משקל או עם השמנת יתר חולנית מאובחן כסובל באכילה כפייתית.

אכילה כפייתית – תסמינים

  • קצב של אכילה גבוה מהרגיל.
  • הסתרה של מזון לצריכה מאוחרת יותר שלו.
  • זלילה של כמויות גדולות של מזון גם ללא תחושות רעב מקדימות, אשר מלווה בחוסר שליטה.
  • אכילה בסתר, אשר נובעת מתחושות של פחד מאכילה משותפת עם אחרים, עלבון, בושה ואשמה.
  • תחושות של דיכאון ואשמה לאחר הזלילה. תחושות אלו עוברות עם האמונה כי החיים יהיו טובים יותר לאחר ההרזיה.
  • משקל גוף גבוה, משקל גוף משתנה לעיתים תכופות. למרות שנראה כי מתקיימת אכילה צנועה. האכילה הצנועה נעשית רק בפרהסיה.
  • חוסר של פעילות חברתית וגופנית.
  • בעיות פיזיות כגון: קוצר נשימה, הזעה מוגברת, לחץ דם גבוה, כאבי פרקים ועודף כולסטרול.
  • ניסיונות רבים של דיאטות פופולאריות.

סיכונים

להפרעה זו סיכונים רפואיים רבים, בדומה לשאר הפרעות האכילה, ביניהם: סיכון מוגבר לסוכרת, לחץ דם גבוה, עודף כולסטרול, מחלות לב והתקפי לב, מחלות עצמות ופרקים. מכיוון שמדובר בהתמכרות לכל דבר, ישנן גם תופעות הדומות להתמכרות לסמים.

בהתמכרות לסמים, כאשר אדם צורך את הסם, או לחילופין את האוכל, הדבר מביא לתחושה טובה, זאת כיון שמשתחרר אנדורפין. חומר זה מביא לתחושה של רוגע ושלווה. מדובר בהתמכרות קשה אשר הגמילה ממנה קשה. התמכרות זו עשויה להוביל להתמכרויות נוספות.

דרכי טיפול באכילה כפייתית

דרכי הטיפול בהפרעה משלבים מספר ממדים, מישור נפשי, מישור התנהגותי ומישור פיזי. במישור הפיזי, מעבר להפסקת האכילה המוגזמת וטיפול בתוצרים הפיזיים של ההפרעה, ישנה אפשרות לטיפול תרופתי ממשפחת תרופות מצבי הרוח, זאת כדי לאזן את המצב הדיכאוני.

הטיפול התרופתי לבדו יעיל לטווח קצר, לכן יש צורך לשלב גם טיפולים אחרים. הטיפול הנפשי אשר נוגע במקורות הנפשיים להתמכרות, בטראומות ילדות למיניהם ועוד, עשוי להביא להשפעה ארוכת טווח. טיפול אשר נמצא יעיל ביותר לטיפול בהפרעה הוא הטיפול ההתנהגותי.

הטיפול ההתנהגותי למעשה מסייע למטופל בכל החלקים ההתנהגותיים של ההפרעה, מהרגלים ותזונה נכונה, דיאטה מבוקרת, שינוי כולל באורח החיים ועד פעילות ספורטיבית. לאחר הלמידה של ההתנהגויות החדשות נעשית למידה של החזקתן לאורך זמן והפיכתן לחלק מהחיים. לטיפול ההתנהגותי השפעות עצומות על חייו של המטופל.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום