אשפוז כפוי במחלקה פסיכיאטרית

אשפוז כפוי במחלקות פסיכיאטריותהמחלות הכי סודיות, הכי פחות מדוברות, אולי במידה מסוימת הכי מפחידות, הן מחלות הנפש. כשאדם חולה במחלה פיזית, ישנה התמודדות קשה, כאב, פחד, סכנה- אך כל אלה קורות לאדם שיודע מה עובר עליו, שנמצא בסביבה שמכירה אותו, דואגת לו ומטפלת בו.

כאשר אדם חולה במחלה נפשית הוא אולי לא נמצא בסכנה מיידית, אך הוא משתנה. קורים לו דברים שהוא לא מבין, הוא מרגיש דברים שלא נמצאים בשליטתו. מבחינת הסביבה שלו, הוא כבר לא אותו בנאדם. וזה מקור אדיר של קושי בהתמודדות.

רב החולים במחלות נפשיות מצליחים להתמודד ברמה זו או אחרת בתוך הקהילה. חלקם מקבלים טיפול (ציבורי או פרטי, פסיכולוגי ו/או פסיכיאטרי), חלקם מקבלים סיוע בשיקום ובהסתגלות ברמה מתאימה לחיים בקהילה מבחינת פרנסה, חברה וחיי משפחה. ישנם אנשים שמחלתם קשה ומגבילה את יכולתם לתפקד. חלקם מאושפזים במחלקות פסיכיאטריות.

מחלקות פסיכיאטריות

בארץ ישנם מספר בתי חולים פסיכיאטריים, ומספר מחלקות פסיכיאטריות הנמצאות בתוך בתי חולים כלליים. בכל מקרה, החוקים המחייבים זהים. אנשים יכולים לבקש להתאשפז במחלקה פסיכיאטרית כאשר הם חשים שאינם יכולים להתמודד עוד. לעיתים פסיכיאטר או מטפל אחר יפנה אותם לאשפוז. ולעיתים, יהיה צורך באשפוז כפוי, כלומר באשפוז שנעשה בניגוד לרצונו של החולה.

מתי יש צורך באשפוז כפוי?

כאמור, הפרעה נפשית עשויה לגרום לאדם לפגיעה בבוחן המציאות, להפרעות חשיבה, ולחוסר יכולת לקבל החלטות רציונאליות לגבי עצמו. כאשר אדם נמצא במצב שהוא מסכן את עצמו או מסכן אנשים אחרים, אך רמת התובנה שלו נמוכה מידי (כלומר, הוא אינו יכול להבין את המצב המסוכן בו הוא נמצא), פסיכיאטר יכול לבקש לאשפזו בכפייה.

חשוב לציין, שלא מספיק שהפסיכיאטר יתרשם שמצבו של האדם חמור, שהוא לא מקבל טיפול ראוי, או מסרב לקבל טיפול שכזה- עליו להתרשם במידה גבוהה של סבירות על קיומה של סכנה.

פסיכיאטר שמעוניין לאשפז מטופל בכפייה נדרש לפנות אל הפסיכיאטר המחוזי, ולהציג את התרשמותו. פסיכיאטר מחוזי יכול להוציא צו להסתכלות פסיכיאטרית בכפייה. ההסתכלות נמשכת עד 48 שעות, לאחריה ניתן להאריך את אורך הצו בשבוע נוסף. בסך הכל ניתן להאריך צו של אשפוז בכפייה ל-14 יום. לאחר מכן נדרשת ועדה מקצועית שתחליט על המשך הטיפול.

יש לציין, שהחוק קובע כי כל אדם זכאי לייצוג של עורך דין מול ההחלטה לאשפוז בכפייה. תפקידו של עורך הדין לייצג את סירובו של המטופל (גם אם ברור לו שטובת המטופל דורשת את אשפוזו). גם לאחר האשפוז, זכותו של המטופל להמשיך להתנגד לאשפוז ולפעול למען שחרורו.

מה כולל אשפוז כפוי?

ההבדל בין אשפוז כפוי לאשפוז פסיכיאטרי רגיל הוא רק באופן בו הגיע החולה למחלקה הרלוונטית. כמו כל אשפוז פסיכיאטרי, כולל האשפוז הכפוי הסתכלות פסיכיאטרית והתרשמות ממצבו של החולה (ואם יש צורך- מתן אבחנה).

הטיפול הפסיכיאטרי כולל לרב שימוש בתרופות שונות. לכך נלווים שירותים נוספים כגון טיפול פסיכולוגי, סיוע סוציאלי, ריפוי בעיסוק, קבוצות טיפוליות, ועוד בהתאם להיצע הקיים במחלקה. כאשר מאושפז נמצא במצב סוער, ועלול לפגוע בעצמו או באחרים, יש במחלקה אפשרות להשמתו בחדר בידוד, או להשתמש בקשירה למיטה (אין זו פרוצדורה ספציפית לאשפוזים כפויים, אלא התערבות שמטרתה להגן על החולה מפני עצמו).

זכויות וחובות המאושפז בכפייה

גם במובן זה, אין הבדל בין אשפוז כפוי ואשפוז מרצון. זכותו של המאושפז לדעת מי המטפלים בו, מה תפקידם, ומה מטרתה של כל התערבות. עם זאת, מאושפז בכפייה לא יכול לסרב להתערבויות טיפוליות הכלולות במסגרת האשפוז.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום