טיפול בנפגעי פוסט טראומה – תסמונת פוסט טראומטית

פוסט טראומההמושג "פוסט טראומה" הוא מושג שנוצר בנסיבות פוליטיות ושינה את פניו במהלך השנים. הראשונים שהוגדרו כבעלי תסמונת פוסט טראומטית- Post Traumatic Stress Disorder היו יוצאי מלחמת וייטנאם, שקיבלו הכרה בצלקות הנפשיות מהמלחמה הקשה בזכות התנועה שהתנגדה למלחמה.

עם השנים נכללו תחת ההגדרה גם נפגעי תאונות דרכים ותאונות עבודה, פעולות טרור, מצבי תקיפה מינית ובמיוחד נפגעי גילוי עריות, שהפגיעה בהם היתה ממושכת וקשה ביותר. אופי התסמונת הפוסט- טראומטית קשור לאופי הארוע הטראומטי.

מהי תסמונת פוסט טראומטית?

פגיעה נפשית שנוצרת בעקבות חשיפה לארוע טראומטי, שבו היתה סכנה אמיתית או מדומה לחיי אדם או לשלמות הגוף או הנפש. גם אם הסכנה לא התממשה- לדוגמא תאונה שבה לא היו נפגעים- המאורע יכול לשנות את כל המנגנון הנפשי. אירוע עלול להפוך טראומטי במיוחד אם הוא קרה בהפתעה והיה בלתי נשלט.

מדובר כאן במנגנון מורכב: התגובה לארוע טראומטי בזמן שהוא קורה היא לרוב חוסר אונים או פחד קיצוני- זו כמובן תגובה נורמלית ונכונה של הגוף. אלא שבמקרים מסוימים התגובה הזו  מתקבעת וממשיכה גם לאחר סיום הארוע, ויוצרת תסמונת פוסט- טראומטית.

הסימפטומים יכולים להימשך שנים ארוכות לאחר שהארוע הממשי הסתיים ולשבש את כל מהלך החיים.
פוסט טראומה שייכת לתחום הפרעות חרדה והיא מאופיינת בחוויה חוזרת של המאורע הטראומטי שיוצרת עוררות ודריכות, תוך נסיונות להימנעות מהחזרה של החוויה.

  • סימפטומים של החוויה החוזרת: סיוטי לילה, זכרונות פולשניים, תחושה של חוויה מחדש של הארוע, פלאשבקים.
  • עוררות יתר של הגוף, קשיי שינה, דריכות ועצבנות.
  • סימפטומים של נסיונות ההימנעות: הימנעות ממצבים שעלולים לעורר את החרדה – מפגש עם אנשים מסוימים, אובייקטים, מקומות הקשורים בזכרון הטראומטי, הימנעות מביצוע פעולות הקשורות במאורע. לעתים גם תחושות דיכאון, חוסר אנרגיה וחוסר אונים.
  • פעמים רבות החוויה הטראומטית מביאה לשינוי ראיית העולם – תחושות של חוסר בטחון, דכאון וחוסר אמונה באנשים.
  • במחקרים שנעשו בתחום נמצא כי ישנו קשר בין הפרעת דחק פוסט טראומטית ובין פיברומיאלגיה.

כיום הויכוח על אופי ההפרעה בוער מתמיד, כאשר ישנם הטוענים כי גם מי שזכה להשפלות קבועות בבית הספר עלול לסבול מפוסט טראומה. כיום כ- 8% מהאוכלוסיה הכללית מוגדרים כסובלים מפוסט טראומה, בעיקר נשים.

כשבוחנים אוכלוסיה ספציפית של יוצאי מלחמה למשל, נראה כי האחוזים גבוהים בהרבה, כפי שמוכיחים מחקרים על יוצאי וייטנאם וכן בארץ על יוצאי מלחמת יום הכיפורים ומלחמות אחרות.

עם המודעות הגוברת בארץ לפוסט טראומה ניתן לקבל טיפול פסיכולוגי בקופות החולים בסבסוד מלא או עלות מזערית. בהטבה זו נכללים גם טיפול אצל פסיכיאטר, טיפול קבוצתי ועוד.

גורמי הסיכון לפוסט טראומה

אמנם פוסט טראומה היא אחת ההפרעות המעטות שבבסיסן מאורע מסוים וספציפי – המאורע הטראומטי, שהוא הגורם הראשי להפרעה. אך יחד עם זאת, ישנם גורמי סיכון נוספים לסבול מההפרעה.

מחקרים הוכיחו כי מי שבא מרקע של טראומה בילדות, או חרדה חברתית, עלול לסבול יותר מההפרעה. גם רקע של הפרעת אישיות או נטיה גנטית למחלה פסיכיאטרית עלולים להגביר את הסיכון לפוסט טראומה, וכן שינויים מלחיצים בחיים בזמן שקדם למאורע הטראומטי.

כיצד מטפלים בפוסט טראומה?

טיפול קוגנטיבי- התנהגותי: שינוי דפוסי המחשבה הקשורים בפוסט- טראומה, כמו חוסר אמונה בעצמי ובעולם, ושינוי ההתנהגות הנמנעת באמצעות חשיפה הדרגתית לדברים המקושרים עם הארוע הטראומטי, בנסיון מבוקר להתגבר על הרתיעה מהם.

טיפול תרופתי:
בעיקר תרופות נוגדות דכאון מסייעות במקרים של פוסט טראומה.

טכניקות הרפיה:
כיוון שרבים מהתסמינים קשורים בתחושת העוררות שיצרה החוויה הטראומטית, מומלץ לעתים ללמוד טכניקות של הרפיה כמו מדיטציה, היפנוזה, הידרותרפיה או ביופידבק- למידת מדדי הלחץ של הגוף באמצעות מכשיר מיוחד.

תרפיה באומנות:
רבים מנפגעי פוסט טראומה מוצאים רגיעה ונחמה באומניות השונות, בעיקר תרפיה בציור וביבלותרפיה. טיפול בתרפיה באומנות יעיל במיוחד במצבים של פוסט טראומה בקרב ילדים.

לגבי כל השיטות, ככל שהטיפול ניתן בשלב מוקדם לאחר המאורע הטראומטי, כך אחוזי הצלחתו גבוהים יותר. מודל הטיפול בנפגעי הלם- קרב למשל, מציע טיפול פסיכולוגי ראשוני ממש בשטח, באזור הטראומה.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום