תסביך אלקטרה

תסביך אלקטרהתסביך אלקטרה מבוסס על תורתו של פרוייד, שהיה מאבות הפסיכולוגיה המודרנית. פרוייד האמין שהתפתחותו הפסיכולוגית של האדם מתבצעת בשלבים, כאשר השלבים הקריטיים ביותר מתרחשים בגילאי הילדות.

התפתחות תקינה במהלך שלב אחד תוביל למעבר לשלב הבא באופן מוצלח. בעיות שיתרחשו בשלב כלשהו עשויות להוביל להתפתחות הפרעות מסוגים שונים, שיבואו לידי ביטוי בשנים מאוחרות, בזמן הבגרות.

המרדף אחר העונג

מקורו של תסביך אלקטרה טמון, כך האמין פרוייד, בסביבות גילאי חמש שש. פרוייד סבר שההתפתחות הפסיכולוגית של ילדים צעירים קשורה קשר הדוק להתפתחות מינית ולאזורים מחוללי עונג. אזורים אלה, המכונים אזורים ארוגניים, משתנים בהתאם לגילו של הילד. בתחילה, האזור הנעים ביותר עבור הילד או הילדה שרק נולדו הם אזור הפה, והדבר מתקשר לרפלקס היניקה החיוני להישרדות.

בהמשך משתנים אזורי העונג הילדיים, עד שבגיל חמש לערך, מגלים הילדים, בנים ובנות, את האזור של אברי המין. בשלב זה, החיוני להתפתחות פסיכולוגית ומינית תקינה, עשוי להתפתח תסביך. בקרב בנים נקרא התסביך – תסביך אדיפוס, ובקרב בנות – תסביך אלקטרה.

מיניות בקרב ילדים

בגיל 5 בערך, מגלים הילדים את המיניות הגלומה בהם. זהו הגיל שילדים מתחילים להתעניין בנושאים כמו היריון ובואם של ילדים לעולם. בתקופה זו מגלים הילדים גם את האזור של אברי המין שלהם ואין זה נדיר שהורים מבחינים בילדים ש"נוגעים בעצמם" וחוקרים את גופם.

פסיכולוגים רבים סבורים שהתייחסות שלילית לנושא בקרב ההורים, הפחדות שונות, ואפילו איומים, עשויים לגרום להתפתחויות של בעיות בשלב מאוחר יותר בחיים. הבעיות יכולות להיות קשיים ביצירת קשר זוגי, וכן התפתחות רגשות של אשמה ובושה, פחד מעיסוק במין ועוד.

 קינאה בבנים

על פי פרוייד, התפתחותן של חלק מהבעיות בתחום המיני בקרב נשים בוגרות, נובע מפיתרון לא נכון של תסביך אלקטרה. פרוייד האמין שבגיל 5 מבחינות הבנות בהבדל שבינן לבין הבנים. הבנות מקנאות בכך שלבנים יש משהו ש"חסר להן". כאן נטבע הביטוי "קנאת פין", מושג שכיום ממעטים לעשות בו שימוש, אך על פי פרוייד יש לו קשר הדוק בהתפתחות הרגשית והמינית בקרב ילדות.

באופן טבעי, כך על פי פרוייד, הבת מתחילה להעריך את אביה ולהתרחק מאימה, אשר כמוה סובלת מפגם, מחוסר. הבת הצעירה, באופן תת מודע, רוצה לקיים עם אביה קשר רומנטי ותוך כדי כך לסלק את האם מהדרך. כך תקבל הילדה, בסופו של דבר, תינוק כתחליף לאותו איבר מין שחסר לה. מכאן, סבר פרוייד, טמונה התשוקה לתינוקות גם בקרב נשים בוגרות.

פתרון חיובי של התסביך

כאשר הילדה חווה התפתחות רגשית ומינית תקינה, בתוך שנה עד שנתיים היא ממשיכה לשלב החביון. בשלב זה נרגע העניין המיני, ואת מקומו תופס עניין רגשי, חברתי. הילדים שמים במרכז את ההתקרבות לבני גילם, ומתחילים להתרחק בהדרגה מההורים.

מכאן והלאה הילד פנוי יותר להתפתח גם מבחינה אינטלקטואלית, ללמוד ליצור קשרים חברתיים עם אחרים, בני אותו המין ובני המין השני.

בזכות הבסיס האיתן והלמידה של עצמו, של גופו ושל מיניותו, יכול הילד (שעבר בהצלחה את השלב ה"אדיפלי") ויכולה הילדה (שעברה בהצלחה את שלב "אלקטרה") לקיים בהמשך קשרים חיוביים מבחינה מינית, ולהקים בית ולנהל חיי משפחה תקינים.

התעוררות של בעיות והטיפול בהם

כאשר הילדה הצעירה אינה מתגברת על "קנאת הפין", ואיננה עוברת בצורה מוצלחת לשלב החביון, היא עשויה לסבול מבעיות רבות מבחינה מינית ורגשית. תופעות של הומוסקסואליות, חשש מקרבה עם בני המין השני, ופחד ממין בכלל, הן חלק מן הבעיות שמקורן בתסביך אלקטרה.

למרות שכיום, תסביך אלקטרה איננו בעל מקום מרכזי בפסיכולוגיה, הרי שבעיות בתחום המיני והרגשי נפוצות גם נפוצות. הטיפולים בהם כוללים מגוון שיטות ואמצעים, החל מטיפול פסיכולוגי בגישה הפסיכואנליטית, דרך שיטות קוגניטיביות התנהגותיות, טיפולים סקסולוגיים, ייעוץ זוגי ועוד.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום