ציפרלקס

ציפרלקסציפרלקס הינה תרופה אנטי- דיכאונית מהדור החדש (SSRI), אחות של פרוזק הותיק והמוכר. ציפרלקס היא תרופת מרשם, המשמשת לטיפול במקרים של דיכאון ושל חרדה (שתי הפרעות שנוטות להופיע פעמים רבות  ביחד), ולעיתים גם הפרעות חרדה מורחבות כמו פוביה חברתית, פוביה מוכללת והפרעות אובססיביות קלות.

התרופה נרשמת על ידי רופא פסיכיאטר אשר מתרשם ממצבים של דיכאון, ולעיתים קרובות גם על ידי רופאי משפחה ורופאים כלליים הנתקלים בתלונות על מצב רוח ירוד וקשיים בתפקוד (גם כאשר לא ניתן לאבחן את המצב כדיכאון של ממש).

בשנים האחרונות עלה מספר המשתמשים בתרופה בעשרות אחוזים. המינון המקובל ציפרלקס הוא כ- 10 מ"ג ביום. התרופה אינה כלולה בסל התרופות, ומחירה נע בין 85-110 שקלים למבוטחים בביטוחים משלימים.

תרופות אנטי דיכאוניות

אחד הממצאים הבולטים בתפקוד המח של אנשים הסובלים מדיכאון הוא ירידה בכמות הנוירוטרנסמיטור סרטונין באיזורים מסויימים של המח. על כן, תרופות אנטי דיכאוניות משתמשות בשיטות שונות על מנת להגביר את כמות הסרטונין הנמצא בסינפסות שבין תאי המח.

התרופות מהדור הישן עשו זאת באמצעות עידוד ייצור יתר של סרטונין והעצמת תפקוד הקולטנים של הסרטונין. הבעייתיות היתה בהיותן של התרופות לא ספציפיות לסרטונין, כך שההשפעה היתה רחבה מידי, וגרמה לתופעות לוואי רבות. בנוסף, היוו התרופות סכנה למטופלים, משום שנטילת יתר שלהן היתה קטלנית (ואנשים הסובלים מדיכאון נוטים יותר לביצוע מעשי התאבדות).

הציפרלקס היא תרופת SSRI- serotonin selective re-up-taker inhibitor , כלומר מעכבת קליטה מחדש של סרטונין באופן סלקטיבי. לאחר שתא עצב משחרר סרטונין לסינפסה, הוא אוסף בחזרה את הסרטונין שנשאר לשימוש חוזר. התרופה בעצם גם מגבירה את ייצור הסרטונין, וגם מונעת מהתא המשחרר אותו לקלוט אותו מחדש. כך נוצר מצב שיש יותר סרטונין בסינפסה בכל רגע נתון.

ציפרלקס – יעילות התרופה

התרופות האנטי דיכאוניות מסוג SSRI נחשבות ליעילות ביותר בטיפול בדיכאון ובחרדה. התרופות הנפוצות ביותר בקבוצה זו הן פרוזק, ציפלקס ולוסטרל. כנראה שהסיבה להיותן של תרופות אלה כה נפוצות היא הפרסום והשיווק המסיבי שנעשו יחד עם הוצאתן לשוק (הפרוזק כתרופה הראשונה מהדור החדש, והציפרלקס כתרופה האחרונה עליה נרשם פטנט על ידי חברת תרופות).

עם זאת, מחקר מטה- אנליטי שנערך לפני זמן קצר הראה כי אכן לציפרלקס יש השפעה טובה יותר מאשר לתרופות אחרות מהקבוצה ומקבוצות אחרות. כיום פג תוקפו של הפטנט שנרשם על הציפרלקס, ולכן מפותחות על ידי חברות תרופות אחרות תרופות שפעילותן זהה, אך השם שונה.

ציפרלקס – תופעות לוואי

למרות שתופעות הלוואי של הציפרלקס מצומצמות ביחס לתרופות אנטי דיכאוניות מהדור הישן, עדיין ניתן לציין ברשימה תופעות לא נעימות כגון כאבי בטן, בחילה ויובש בפה. אחת התופעות הבעייתיות ביותר, שגורמת פעמים רבות לאנשים להפסיק לקחת את התרופה או לנסות לעבור לתרופה אחרת, היא פגיעה בחשק ובתפקוד המיני.

תופעות הלוואי עשויות ללוות את כל משך השימוש בתרופה (לעיתים אנשים משתמשים בתרופה למשך תקופות ארוכות ביותר), אך חלקן או כולן עשויות לחלוף כאשר הגוף מתרגל לשימוש בה. בנוסף, יש לציין שכל התרופות האנטי דיכאוניות, וציפרלקס ביניהן, דורשות זמן הסתגלות ואינן משפיעות מייד.

לעיתים לוקח כמה שבועות עד שפעילות התרופה ביחס לדיכאון או לחרדה מורגשת. על המטופלים "לשרוד" את תקופת זמן זאת, כדי שניתן יהיה להעריך עד כמה התרופה יעילה בעבורם.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום