פרנויה

פרנויההמלה פרנויה מגיעה מיוונית ומשמעותה טירוף או שגעון. בפסיכולוגיה פרנויה היא הפרעה נפשית שכרוכה בתחושת רדיפה, מבלי שהדבר מבוסס במציאות.

אמנם הפרנויה בפני עצמה לא כרוכה בהזיות שמיעתיות או ויזואליות, והחולה בה ממשיך להתנהל בצורה סבירה ברוב תחומי החיים, אך החרדה היא כל- כך חזקה עד שהיא פוגעת בתחושת המציאות ומתפתחת להפרעה משמעותית.

לעתים הפרנויה מופיעה בפני עצמה, ואז לרוב היא תהפוך עם הזמן לחלק ממחלת נפש מורכבת יותר.

פעמים רבות הפרנויה היא המאפיין העיקרי של מחלת הסכיזופרניה, שנקראת במקרה כזה "סכיזופרניה פרנואידית", שהינה אחת מסוגי הסכיזופרניה מוכרים. הפרנויה היא גם סימפטום מוכר בחלק מהפרעות האישיות ולעתים היא מופיעה כתוצאה משימוש והתמכרות לסמים.

כיצד מתבטאת הפרנויה?

התחושות הפרנואידיות הן תחושות מעיקות של חרדה גדולה ועוצמתית, כזו שלא נותנת מנוח. הן מתבטאות בחשדנות רבה וחוסר אמון באחרים, גם כלפי האנשים הקרובים ביותר שנתפסים כמי שרוצים להזיק לי. החרדה מובילה לקשיי שינה, לבלבול רב ולהסתגרות מפני העולם החיצוני, לעתים אפילו במשך ימים ארוכים.

הסובלים מפרנויה נוטים להתבודד מחשד שיפגעו בהם, פוחדים להתייעץ עם חבריהם ומתקשים לבטוח באחרים. הם בוחנים את קרוביהם ללא הרף ומנסים למצוא כוונות נסתרות גם במעשים התמימים ביותר.

בעקבות כך הסובלים מפרנויה מפגינים קנאות רבה לבני זוג אך גם כלפי חברים. הם נוטים להגיב בתוקפנות וכעס לכל מה שנתפס כביקורת, ובמקרים חמורים הדבר מוביל לתקיפה פיזית של מי שנחשד כעוין או להתנכלות אחרת כלפיו.

צריך לזכור שהמלה פרנויה משמשת גם במובן יומיומי בהרבה לתיאור תחושות רדיפה לא מבוססות, תחושות שאינן בהכרח דבר נדיר. ייתכן שרבים מאיתנו חוו תחושות פרנואידיות לגבי מישהו, בוס מתנכל או מאהב אובססיבי, אך כל עוד מדובר במקרים ספציפיים, לזמן קצר ובצורה שלא פגעה בתפקודנו- מדובר בתחושה נורמטיבית ולא בהפרעה נפשית.

סכיזופרניה פרנואידית

סכיזופרניה פרנואידית היא סוג של סכיזופרניה, הפרעה פסיכוטית קשה המאופיינת בקשיי תפקוד וארגון בתחומים רבים, כולל התחום הרגשי, הקוגנטיבי והחברתי.
אנשים שחולים בסכיזופרניה פרנואידית סובלים ממחשבות- שווא משלושה סוגים עיקריים:

  • מחשבות רדיפה- בדומה לפרנויה הקלאסית. תחושה שמישהו רודף אחריי, מתעד את מעשיי, מצלם אותי וכו'. פעמים רבות המעשים מיוחסים למרגלים או סוכני ביון, ואפילו לחייזרים. הקשר למציאות הוא רופף ביותר והרבה פעמים מופיעות חרדות מחדירה למוח או שתילת מחשבות.
  • שגעון גדלות- תחושה של אומניפוטנטיות (כל- יכולות), הערצה מצד הסובבים וכו'.
  • קנאה- גם שגעון גדלות וגם תחושות של קנאה מתבטאות פעמים רבות בחרדה פרנואידית מפני מישהו שמקנא בי או שמעריץ אותי ורוצה להרע לי בשל כך.

שלושת המחשבות שתיארנו לעיל קשורות זו בזו. הדבר מביא לחשדנות רבה לצד התגוננות- יתר וקושי לבטוח בזולת, בעיקר בקרובים ביותר.

פרנויה והפרעות אישיות

הפרעת אישיות פרנואידית היא הפרעה קלה יחסית לפרנויה ולסכיזופרניה פרנואידית. בניגוד לשתי אלה, לבעלי הפרעת אישיות פרנואידית תפיסת מציאות נכונה, הם לא סובלים מהזיות או משיבושי חשיבה משמעותיים, אך הם נוטים לחשדנות רבה.

בשל אותה חשדנות הם מרחיקים מעליהם את רוב החברים וחיים בבדידות. בעקבות כך האדם מתקשה לתת אמון בזולת ולכן נתינת אמון באיש מקצוע היא כמעט בלתי אפשרית ונדרש טיפול בתרופות פסיכיאטריות.

הפרעת אישיות גבולית היא הפרעה שמתאפיינת בשינויים קיצוניים במצב הרוח ובהתנהגות, ובחוסר יציבות ביחסים עם הזולת.

פעמים רבות בעלי ההפרעה הגבולית נוטים לראות את האנשים הקרובים להם בצורה דיכוטומית: "אוהב או אויב"- או שמישהו נתפס כטוב מאוד, עד לכדי רצון אובססיבי להיות בחברתו וחרדת נטישה, או שהוא הופך בבת אחת לאדם שנוא ונתפס כרע מוחלט.

כאשר בעלי האישיות הגבולית חשים עמדה כזו כלפי מישהו, הם עלולים להאמין שהוא רודף אחריהם ומתנכל להם.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום