מהי נומופוביה?

נומופוביהנומופוביה מאופיינת על ידי פחד מלהישאר ללא גישה לטלפון סלולרי.

בשנים האחרונות מכשירי פלאפון הפכו מלהיות סמל סטטוס לצורך שהוא הכרחי לנוכח מגוון השימושים שמתאפשרים באמצעותם כמו יומן אישי, משחקים, שליחת אימיילים, מצלמה ונגן מוסיקה.

מה שעומד בבסיס התופעה הוא תחושה של חוסר תשומת לב וניכור שהוא ההיבט המדאיג שמעיד על התחושה הכללית הרווחת בקרב אנשים.

לא יכול בלי הסלולארי

נדמה שמכשיר הסלולר הנייד הפך, בדומה ליתר הפעולות שאנו מבצעים במהלך היום לדבר שהוא הכרחי, אולם השימוש בו גורם לאנשים שלא ליהנות ממה שהם עושים.

שימוש בטלפון הסלולרי דומה לפעולות רבות אחרות כמו ניקיון, נסיעה לעבודה וכדומה שהן פעולות אוטומטיות אולם אנחנו פחות נהנים מהעשייה והשורה התחתונה היא זו שמשמעותית.

חשוב לאנשים לקבל מייל, לא משנה ממי, זהו סוג של צורת תקשורת או צורך בתשומת לב. ניתן להשוות את התופעה לתנאים שמשפיעים על רמת שביעות הרצון מהעבודה. אם למשל, עבודה משרדית בקיץ תתבצע במקום שאיננו ממוזג, כנראה שהעובדים יסבלו, אך אם יהיה מזגן, אין להסיק שהעובדים יהיו מרוצים. תנאים אחרים נדרשים על מנת שהעובדים יהיו שבעי רצון והמזגן הוא פשוט נתון שנלקח כמובן מאליו.

בראשנו כל הזמן חולפות טרדות מסוגים שונים כמו מה עלינו לעשות, מה טרם עשינו, התחייבויות שצריך לקיים ולכל אלה משמש הטלפון הסלולרי. כך אנו מנסים לשדר לסביבה שאנו עסוקים וחשובים ושצריכים אותנו. זו הבסיס לנומופוביה, הפחד להימצא ללא אמצעי התקשורת שמהווה את הדרך לתקשר עם הסביבה.

בין נומופוביה לבטלנות

ההיפך מנורמה זו שבאה לידי ביטוי בדרגה המוקצנת שלה בנומופוביה היא הבטלנות, שנחשבת כיום בחברתנו לבזויה ולמעוררת רחמים. הבטלנים נחשבים למושאי לעג, ולכאלה שמבזבזים את זמנם, אולם רבים בתוך תוכם מעריצים במידה מסוימת את הבטלנים, שאינם פועלים לפי הקודים החברתיים הברורים.

לאנשים רבים יש תקופות של בטלה, שאם ניתן ליהנות מהן, אפשר לראות אותן כתקופות נהדרות שעוזרות בפיתוח האישיות וביכולת לחשוב מה בדיוק אנו רוצים בלי לפעול על אוטומט.

וולט וויטמן, המשורר האמריקאי הידוע התייחס לא פעם לחיבתו הרבה לבטלנים. הוא התייחס לבטלנים אמיתיים, לא לאנשים שמתעצלים לפעמים כיוון שהם עובדים שתים עשרה שעות ולמחרת אינם עושים דבר. ההתייחסות שלו לבטלן היה כאדם שלו, יציב ופילוסופי.

אולי לא כולנו נוכל להיות בטלנים "במשרה מלאה" אבל כדאי אולי להוסיף כמה מהמאפיינים שלהם לחיי היומיום שלנו מבלי להתבייש בכך, ייתכן שזו אחת הדרכים למנוע תופעות כמו נומופוביה.

מחקר שנערך בהודו בחן את התופעה. בהודו עלה באופן דרמטי מספר המשתמשים במכשירי טלפון ניידים במהלך העשור האחרון.

הוחלט לערוך את המחקר על קבוצת סטודנטים בקולג' אשר משתמשים במכשירים ניידים בתדירות גבוהה. סטודנטים בקולג' רוצים להיות בקשר שוטף עם בני משפחותיהם ועם חבריהם מכיוון שהם נמצאים מחוץ לבית במהלך כל היום.

תוצאות המחקר העלו כי ל-18.5% מהמשתתפים בניסוי יש נומופוביה ואין הבדל בשכיחות הנומופוביה בין המינים.

מחקר שנערך בבריטניה בקרב 2,163 אנשים העלה ש-53% מהם הופכים למתוחים כשהם מאבדים את מכשיר הטלפון הנייד שלהם, כשנגמרת להם הבטריה בנייד או שיש בעיות ברשת.

המחקר גם מצא ש-58% מהגברים ו-48% מהנשים חשים מתח כהמכשיר הנייד שלהם כבוי. בעיר מומבאי שבהודו נערך סקר שהעלה ש-58% מהנבדקים אינם מסוגלים להסתדר ללא טלפון סלולרי למשך פרק זמן של יום אחד.

תוצאות מחקרים אלה מהוות אינדיקציה שדורשת תשומת לב שעם הזמן בני נוער הופכים לתלויים יותר ויותר במכשירי טלפון סלולריים, מה שעלול להוביל לבעיות פסיכיאטריות ופסיכולוגיות חמורות למשתמשים. כדי להימנע שמחווית לחץ זו, כדאי להחזיק בהישג יד מטען או חלופות אפשריות לטלפון הסלולרי.

ראו גם:
השפעת דפוסי חשיבה שליליים על אנשים קרובים
תסביך אלקטרה

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום