הפרעות נפשיות

הפרעות נפשיותבספר המפורסם "ציפור הנפש", כותבת מיכל סנונית: "עמוק עמוק, בתוך הגוף, שוכנת לה הנפש. איש עוד לא ראה אותה, אבל כולם יודעים שהיא קיימת. ולא רק יודעים שהיא קיימת, יודעים גם מה שיש בה".

הלב, המח, כלי הדם, השרירים והשלד- כולם חלק מהגוף שלנו. כדי להבין מה קורה באיברים הללו יכולים החוקרים להתבונן בהם, להשוות ביניהם ולערוך עליהם מניפולציות. את הנפש אי אפשר לראות, אי אפשר להגדיר מתי היא "תקינה" ומתי לא. אבל אפשר להרגיש, ואפשר לדעת כאשר משהו אינו כשורה. כאשר ישנה הפרעה בנפש.

מהי הפרעת נפש?

בניסיון להגדיר את התופעה האמורפית של הפרעת נפש, או פסיכולוגיה אב-נורמאלית, הגיעו למספר סממנים שמעידים על כך שמשהו לא תקין. חשוב לציין שאלה החלטות שרירותיות, והן עלולות לפעמים להביא לפספוס או להכללת יתר. עדיין לא הומצאו הכלים האובייקטיבים שיאבחנו הפרעה.

המאפיין החשוב ביותר של מה שיוגד כהפרעת נפש הוא מצוקה. הפרעת נפש גורמת לאדם למצוקה בחיי היום יום שלו. היא עלולה לגרום לו לקשיים בתפקוד, לבעיות הסתגלותיות, לשינויים במצב הרוח או לשינויים התנהגותיים, אך בכל מקרה האדם מרגיש שהוא סובל.

יש לציין שלעיתים הגדרה זו מורחבת על הסביבה, כלומר- מצבים בהם האדם לא חש סבל ברמה מודעת, אך הסביבה סובלת (כמו למשל בהפרעת אישיות אנטי-סוציאלית), או שהוא גורם לעצמו נזק שעלול לגרום לו לסבל בעתיד (כמו במצבי מאניה).

מאפיין נוסף של הפרעות נפשיות נוגע להסתגלות. הרבה אנשים חורגים באופן כזה או אחר מהנורמות החברתיות המקובלות. אבל חלקם יכולים להתוות להם מסלול אלטרנטיבי בו הם מתפקדים באופן מספק.

כאשר החריגה מהנורמה מלווה בכך שהאדם לא מצליח להסתגל לסביבתו, הוא לא מתפקד ושומר על יכולות בסיסיות (הזנה עצמית, היגיינה וכדומה), או שאינו  מסוגל  בסביבה הרגילה שלו (ללכת לעבודה, לתפקד בבית וכדומה) הוא עשוי להיחשב כבעל הפרעה נפשית.

גורמים להפרעות נפשיות

אין אף הפרעה נפשית שהגורמים לה ברורים לגמרי לחוקרים. נסיבות דומות יכולות להוביל אדם אחד לפיתוח של הפרעת נפש, ולהשפיע באופן אחר על אדם אחר.

מקובל כיום להתייחס להשפעתם של שני גורמים עיקריים- טבע וסביבה. הטבע כולל את התורשה, המטען הגנטי ואלמנטים פיזולוגיים נוספים (מחלות גופניות, סביבה רחמית וכדומה). הסביבה כוללת את כל מה שקורה אחרי שבאנו לעולם- המשפחה בה גדלנו, הסביבה החברתית, חוויות שונות וכדומה.

סוגי הפרעות נפשיות

למרות שכל חולה מציג תמונה קלינית שונה של סימפטומים ומאפיינים אישיים, הפסיכיאטריה משקיעה מאמצים רבים על מנת לסווג ולמיין את הפרעות הנפש לסוגים שונים. המוטיבציה לכך היא בעיקר האפשרות לתאר תמונה קלינית כללית בקלות, וכך גם להתאים טיפול מתאים ולאפשר מחקר ופיתוח.

סוגי ההפרעות השונים מעודכנים אחת לכמה שנים בשני המדריכים העיקריים בהם נעשה שימוש בעולם- ה-DSM האמריקאי (שפורסם לאחרונה בגרסתו החמישית), וה-ICD  האירופאי (שבקרוב תפורסם מהדורתו ה-11).

אבחון וטיפול בהפרעות נפשיות

הצעד הראשון בטיפול בהפרעות נפשיות הוא אבחון נכון. חשוב שאיש מקצוע יתרשם ממצבו הקליני של החולה, יעריך באיזו מחלה מדובר, וכך יוכל לתת יותר מידע לגבי הפרוגנוזה והתפתחות המחלה הצפויה.

טיפול בהפרעות נפשיות יכול, וכדאי שיהיה, טיפול רב מערכתי. יש להתאים לכל מטופל את מערכת הטיפול המתאימה לו ביותר, שיכולה לכלול טיפול אינדיווידואלי מסוגים שונים, התערבות תרופתית, טיפולים קבוצתיים, טיפול התנהגותי דיאלקטי, התערבויות משפחתיות, ריפוי בעיסוק, או התערבות סוציאלית.

ישנן הפרעות נפשיות שניתן לטפל בהן. ישנן הפרעות נפשיות שניתן ללמוד כיצד לחיות לצידן. בכל מקרה, התעלמות בדרך כלל גורמת להחרפה של המצב.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום