טראומה נפשית

טראומה נפשיתטראומה נפשית, פסיכוטראומה או בהלת, היא נזק מסוים שנגרם לנפש בעקבות אירוע קשה או מספר חוויות קשות.

החוויה הטראומטית יכולה להיות חוזרת ונשנית או חד פעמית ובעקבותיה האדם נכנס למצב של הלם. במצב זה הוא אינו מסוגל לגייס את הכוחות הנפשיים הנחוצים להתמודדות עם האירוע הטראומטי ומתקשה לעכל את הרגשות והרעיונות הקשורים בחוויה.

המקור של המילה טראומה הוא ביוונית ופירושה המילולי הוא פצע. המונח הופיע כבר במאה השבע עשרה במילון אוקספורד, אך בתקופה הזו הוא שימש להגדרת פצעים גופניים ולא להגדרת בעיה נפשית. השימוש במונח טראומה במישור הנפשי החל רק במאה התשע עשרה.

מה הם הגורמים לטראומה נפשית?

הטראומה הנפשית יכולה להיווצר כתוצאה מסוגים שונים של אירועים, אך בדרך כלל ישנם כמה היבטים משותפים לאירועים להלן:

  • ברוב המקרים החוויה קשורה בהרגשה של חוסר ישע או חוסר אונים אל מול איומים מדומים או אמתיים לצלילות הדעת, לשלמות הגופנית או לחיים עצמם.
  • לעתים קרובות החוויה גורמת לחילול העולם של הנפגע כפי שהכיר אותו עד למאורע הטראומתי ובעקבות זאת האדם נכנס למצב חמור וקשה של חוסר ביטחון ובלבול.

הטראומה הנפשית יכולה להתקיים באופן עצמאי, אך לא אחת היא נלווית לטראומה פיזית. גורמים שכיחים לטראומה נפשית הם למשל אלימות או התעללות. למעשה, גם איום באלימות או התעללות וגם עדות להתעללות באדם אחר או אלימות המופנית כלפי אדם אחר יכולים לגרום לטראומה נפשית, בעיקר בתקופת הילדות.

גורמים שכיחים נוספים לטראומה נפשית הם למשל אונס, שיכול לגרום לטראומה לא רק לקורבן אלא גם למבצע העבירה, מלחמות, אסונות טבע כמו למשל התפרצות הר געש או רעידת אדמה ועוד.

הדבר החשוב ביותר שיש להבין בכול הקשור לגורמי הטראומה הוא שלא קיים מאורע טראומטי שיכול להשפיע על כל בני האדם. החוויה הטראומטית היא חוויה סובייקטיבית מאוד, כך שאדם אחד יכול לחוות רעידת אדמה כמאורע טראומטי בעוד אדם אחר, לא יהיה מושפע ממנה בשום צורה מבחינה נפשית.

מה הם התסמינים של טראומה נפשית?

התסמינים של הטראומה משתנים בין אדם לאדם ויכולים להופיע במגוון רחב של דרגות חומרה. בגדול נהוג לחלק את סוגי התסמינים לשתי קבוצות מרכזיות להלן:

  • תסמינים נפשיים – נטייה להתנתקות מהסביבה, קושי להתרכז, בלבול, חרדה ופחד, האשמה עצמית, חוסר תקווה ועצבות, שינויים קיצוניים במצבי הרוח, התפתחות של חוסר אמון, הכחשה, הלם, קהות חושים, בושה ועוד.
  • תסמינים פיזיים – מתח שרירים מוגבר, דופק מואץ, חוסר יכולת להירדם, עייפות מוגברת, כאבים שמופיעים על רקע לא מוסבר מבחינה פיזיולוגית ועוד.

התסמינים נמשכים בין מספר ימים לשבועות ובדרך כלל מידת החומרה שלהם הולכת ופוחתת ככל שהאדם מצליח לעבד את החוויה הטראומטית. עם זאת, גם בשלבי ההחלמה המתקדמים, עדיין עלולים להופיע תסמינים מסוימים כל אימת שהאדם ייחשף לגירוי שיזכיר לו את המאורע הטראומטי.

כיצד מאבחנים טראומה נפשית?

ישנה חשיבות עליונה לאבחן את הטראומה הנפשית בשלב מוקדם ככל האפשר וזאת כיוון שעל ידי טיפול מוקדם, ניתן למנוע את החרפת הטראומה לכדי הפרעה פוסט טראומטית. האבחון מתבצע על ידי פסיכולוג או פסיכיאטר ומבוסס על שיחה עם המטופל הנוגעת לתסמינים מהם הוא סובל ולמאורע הטראומטי. במקרים בהם מדובר על ילדים קטנים, יהיה צורך לערב את ההורים בתהליך האבחון.

כיצד מטפלים בטראומה נפשית?

הטיפול בטראומה נפשית משתנה ממטופל למטופל בהתאם לגילו, סוג התסמינים מהם הוא סובל, מידת ההפרעה של הטראומה לחיים היומיומיים ועוד. בין היתר ניתן לטפל בטראומה נפשית באמצעים הבאים:

  • טיפול בחשיפה ממושכת – טיפול פסיכולוגי במהלכו חושפים את המטופל באופן הדרגתי למאורע הטראומטי, תחילה בדמיון ולאחר מכן במציאות. הטיפול מבוסס על עיבוד הדרגתי של החוויה הטראומטית ופיתוח כלים להתמודדות עם החוויה הקשה שעבר המטופל.
  • טיפול פסיכיאטרי הטיפול הפסיכיאטרי כולל שימוש בסוגים שונים של תרופות פסיכיאטריות. במקרים מסוימים יהיה צורך לעשות שימוש בתרופות הרגעה, ייתכן כי יהיה צורך גם לעשות שימוש בתרופות שינה, תרופות נגד חרדה, תרופות נגד דיכאון ועוד.
  • טיפול פסיכודינמי הטיפול הפסיכודינמי הוא טיפול פסיכולוגי ארוך טווח שבמהלכו מנסה המטפל להעלות למודעות של המטופל נושאים עמם קשה לו להתמודד על ידי חקירת עברו האישי והמשפחתי.
סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום