התמוטטות נפשית – התמוטטות עצבים

התמוטטות נפשית - התמוטטות עצבים התמוטטות עצבים או התמוטטות נפשית מתארת מצב של קריסה נפשית פתאומית, הגורמת לירידה משמעותית ביותר ביכולת התפקוד הרגילה והשגרתית.

חשוב לציין כי לא מדובר במונח מקצועי השגור בפי הפסיכיאטרים, אלא במונח עממי בלבד. למעשה, אין למושג התמוטטות נפשית מונח רפואי מקביל. חרף זאת, מדובר במצב לא תקין שיש להתייחס אליו מבחינה אבחונית וטיפולית כמובן.

מה הם הגורמים להתמוטטות נפשית?

ההתמוטטות הנפשית יכולה להופיע כתגובה רגשית עוצמתית למותו של אדם קרוב ובמקרה הזה היא יכולה להוות תגובה נורמטיבית לחלוטין. כמו כן, לא אחת בני נוער הנמצאים בסערת רגשות עלולים לדווח על התמוטטות נפשית ומצב זה יכול גם להתפתח על רקע לחץ ומתח מתמשכים ועוצמתיים.

גורמים נוספים להתמוטטות נפשית הם למשל דחייה קשה מבן או בת זוג, שימוש בסמים פסיכואקטיביים שונים, נדודי שינה חמורים ומתמשכים, התעללות קשה, הצקות חברתיות חוזרות ונשנות, קושי יוצא דופן בהתנהלות הלימודית או המקצועית הכרוך בהשקעה יוצאת דופן של אנרגיה וזמן, תקופה ארוכה של אבטלה ועוד. בנוסף, כל טראומה פיזית או נפשית עלולה להוביל לירידה חדה בתפקוד ולבוא לידי ביטוי בהתמוטטות נפשית.

מה הם התסמינים של התמוטטות נפשית?

מאחר ולא מדובר במונח מקצועי מוכר, הרי שאין להתמוטטות הנפשית הגדרה אחידה או תמונה קלינית קבועה. עם זאת, ישנם כמה מאפיינים אליהם נהוג להתייחס בהקשר של התמוטטות נפשית וכפי שציינו בראש ובראשונה מדובר על ירידה חדה ביכולת התפקוד בתחומים שונים. כך לדוגמה אדם החווה התמוטטות נפשית לרוב לא יוכל להמשיך ולנהל את שגרת יומו, יתקשה ללכת לעבודה ולתפקד בעבודה כתמול שלשום או יתקשה להגיע למוסד הלימודי ולהתרכז בלימודים.

בנוסף לכך, עלולים להופיע שינויים קיצוניים ופתאומיים במצב הרגשי. אי לכך, אדם הסובל מהתמוטטות נפשית עלול לצחוק צחוק פרוע ללא סיבה הנראית לעין או לחילופין לבכות בכי תמרורים בתגובה לאירועים לא מעציבים יתר על המידה. כמו כן, עלולה להופיע נטייה להסתגרות ובידוד חברתי, צניחה חדה ברמות האנרגיה, ירידה משמעותית ברמת התיאבון וירידה כללית ברמת המוטיבציה.

לחילופין עשויות להופיע התפרצויות זעם, נטייה לאגרסיביות, התנהגות מוחצנת ואפילו תוקפנות, כשלעתים תסמינים התנהגותיים אלו יופיעו בקרב אנשים שבאופן שגרתי נחשבים לשקטים, מופנמים ונעימים מאוד.

כיצד מאבחנים התמוטטות נפשית?

האבחון של התמוטטות נפשית כולל שיחה עם פסיכיאטר או פסיכולוג, כשבמקרים החמורים ביותר, יש לערב את בני המשפחה או חבריו הקרובים של המטופל. במהלך השיחה ינסה המאבחן ללמוד על הגורמים לבעיה ועל האופן שבו היא באה לידי ביטוי כשבסיום האבחון יש לקבוע גם מה הוא המקור לתסמינים. במקרים מסוימים יתברר כי המטופל סובל מהפרעה פסיכיאטרית ספציפית כמו לדוגמה הפרעת חרדה מסוימת, אך לא אחת מתברר כי מדובר באירוע חולף ונורמטיבי.

כיצד מטפלים בהתמוטטות נפשית?

הטיפול בהתמוטטות נפשית כולל שני רבדים, כשבראש ובראשונה יש לטפל בתסמינים מהם סובל המטופל. בשלב הראשוני של הטיפול ייתכן כי ייעשה שימוש בתרופות נגד דיכאון או בתרופות הרגעה כאשר במקרים החמורים ביותר ייתכן כי תתקבל החלטה לאשפז את המטופל. זאת על מנת למנוע מצב שבו יגרום נזק לעצמו או לאחרים. הטיפול בתסמינים המידיים יכול להתחיל עוד לפני האבחון המדויק של הבעיה ועוד לפני שיורדים לעומק ההפרעה והגורמים לה.

הרובד השני מתייחס לשורש הבעיה ולגורמים להתמוטטות. מטרת הטיפול בשלב הזה היא למנוע את הישנות התופעה בעתיד. הטיפול בשורש הבעיה משתנה כמובן בהתאם לאטיולוגיה שלה, אך לרוב יכלול שילוב בין טיפול תרופתי לליווי פסיכולוגי.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום