דיכאון לאחר לידה

דיכאון אחרי לידהמהו דיכאון אחרי לידה?

כבר בספר בראשית נאמר לאישה "בעצב תלדי בנים" . תהליך ההתעברות והלידה הוא תהליך קשה וארוך, שאיננו מסתיים ביציאת התינוק לאוויר העולם.

דיכאון לאחר לידה הוא תופעה שחלה אצל נשים שילדו, ומתעוררת בדרך כלל כחודש אחרי הלידה ועד חצי שנה לאחריה. הדיכאון שאחרי הלידה הוא תופעה קלינית שמוכרת לרופאים ופסיכולוגים ולכן אין שום סיבה להתבייש בו. הנתונים מלמדים כי אחת מכל שמונה נשים סובלת מתופעות של דיכאון לאחר לידה, ולכן חשוב מאוד להכיר את התופעה ולנסות לטפל בה כמה שיותר מוקדם.

רצוי לזכור שבעולם המערבי בו אנו חיים יש כיום לחצים שונים בנושא ההיריון והלידה, כך שתופעות הדיכאון שלאחר הלידה מתגברות והולכות בחברה שלנו. כמו כן, דיכאון לאחר לידה זוהי תופעה שמתבטאת גם בקרב גברים.

לידה – שימחה המלווה בלחצים

גוף האישה עובר שינויים רבים מתחילת ההיריון ועד הלידה. שינויים פיזיים רבים – גודל הגוף משתנה, הורמונים מציפים את הגוף, פצעונים ושיעור יתר מופיעים גם שנים לאחר גיל ההתבגרות – כל אלו משפיעים מאוד על מצב הרוח של האישה.

שינויים אלו הם טבעיים ומופיעים אצל כל אישה במהלך ההיריון. לאחר הלידה מתווספים לכל השינויים האלו גם עייפות, בלבול, כאבים מהלידה או טראומה כלשהי מחווית הלידה. לכן, כל אישה חווה קשיים רגשיים במידה מסויימת לאחר הלידה – דיכדוך קל, דיכאון ממש, פוסט טראומה אחרי לידה ועוד. דיכאון לאחר לידה נחשב לתופעה מוכרת מאוד שנקראת baby blues"" כלומר דכדוך קל שלאחר הלידה, וזה מצב שבדרך חולף מעצמו ללא כל התערבות. הדכדוך מתחיל בדרך כלל ביום הרביעי לאחר הלידה ודועך ביום העשירי לאחריה.

דכדוך הופך לדיכאון שאחרי הלידה

לעיתים, במיוחד אצל נשים עם רקע גנטי או משפחתי של דיכאון במשפחה, מתפתח שלב חמור יותר של דיכאון אחרי לידה, והדכדוך הקטן הופך להיות דיכאון של ממש. לאחר כחודש מיום הלידה, יש לבדוק אם במשך שבועיים האישה חשה מצב רוח ירוד כל יום כמעט כל היום, או אם היא איבדה את יכולת ההנאה והעניין שלה בכל התחומים למשך כל היום, ובנוסף לכך האם היא גם מרגישה קשיים בהרדמות ומחשבות אובדניות מפעם לפעם, כאן כבר כדאי להיעזר בטיפול מקצועי.

כמו כל בעיה פסיכיאטרית אחרת, לדיכאון אחרי לידה יש טיפול תרופתי שניתן לאחר חוות דעת רפואית מדוקדקת. אישה שמרגישה שקשה לה ליהנות מהתינוק החדש, יש לה מחשבות פסימיות ודיכאוניות, מתקשה לישון אפילו כשהתינוק ישן – אז כדאי לפנות לעזרה. התרופות הידועות לטיפול בדיכאון אחרי לידה הן התרופות שמשמשות לטיפול בדיכאון  (פרוזק, לדוגמה) ובדרך כלל מקפידים לתת אותן במינון נמוך יותר.

אני ומי שסביבי והדיכאון

אחת הבעיות שמייחדות את הדיכאון שלאחר הלידה היא העובדה שלאישה יש חובה לטפל בתינוק החדש במסירות ולדאוג לעתידו. מחקרים הוכיחו כי על אף הדיכאון נשים מצליחות להעניק טיפול חם ומסור לילדיהן. מצד שני, נשים עם דיכאון לא יהיו מסוגלות להעניק את אותה תמיכה רגשית להן תינוקן זקוק, כיוון שהן עצמן מרגישות מתח וחוסר יכולת רגשית. לכן, מומלץ לגשת לעזרה טיפולית מהר ככל האפשר וכך יימנע נזק עתידי לתינוק.

נשים שמרגישות צורך לעבור טיפול פסיכו-תרפי – כלומר לדבר ולעורר בעיות וחוויות – מומלץ כי ייעשו זאת רק לאחר שיקבלו עזרה ראשונה תרופתית.

לגבי הנקה ותרופות נגד דיכאון – אישה המעוניינת להניק את התינוק אך צריכה לקבל את התרופות, צריכה להודיע לרופא המטפל על רצונה להניק ואז ניתן יהיה להתאים לה תרופה שבה תופעות הלוואי הן מועטות. ובכל מקרה ניתן להתייעץ עם יועצות הנקה רפואיות בנושא זה.

דיכאון לאחר לידה – בפעם הבאה..

לנשים שחוו דיכאון אחרי לידה יש 25% ללקות בו שוב לאחר לידה נוספת, ולכן כדאי להתייעץ עם המטפל כאשר מתעורר הרצון להגדיל את המשפחה פעם נוספת.

למידע נוסף – דיכאון אחרי לידה באתר של הורותא

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום