תסמיני הדיכאון

תסמיני הדיכאוןלכל אחד ואחד מאתנו ישנה את הדרך שבה הוא רואה את האדם הסובל מדיכאון. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שכולנו סבלנו בתקופה זו או אחרת במהלך החיים מאפיזודות של עצבות, דכדוך ומצב רוח ירוד.

עם זאת, דיכאון היא הפרעה שיכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים, שחלקם לא מוכרים לציבור הרחב. מאחר ומדובר בהפרעה פסיכיאטרית, האבחון של הדיכאון מבוסס על ההסתמנות הקלינית, המוגדרת על ידי מספר קריטריונים, בהתאם לתסמינים השכיחים ביותר.

במאמר שלפניכם נפרט אודות החשובים שבהם. שימו לב – על מנת לאבחן כי אדם סובל מדיכאון, אין צורך שיסבול מכל התסמינים במקביל, אך התסמינים שנזכיר במאמר שלפניכם הם התסמינים השכיחים ביותר.

מצב רוח ירוד

מצב רוח ירוד או מצב רוח דיכאוני הוא כמובן התסמין המוכר ביותר של דיכאון. מאחר ולא ניתן למדוד את מצב הרוח באמצעים אמפיריים, מדובר בתסמין סובייקטיבי, כלומר תסמין שניתן ללמוד עליו רק מדיווח עצמי של המטופל. בדרך כלל אדם המצוי במצב רוח ירוד ידווח על כך שהוא מרגיש ריקנות גדולה ועצבות גדולה. כאשר באים לאבחן דיכאון, יש לתת את הדעת על כך שמצב הרוח הדיכאוני או הירוד מהווה שינוי ממצב הרוח השגרתי של האדם. כמו כן יש לבדוק האם האדם חש את הרגשות השליליים במשך רוב היום, כמעט כל יום במשך תקופה מסוימת (שבועיים לכל הפחות).

אובדן עניין

אדם הנמצא בדיכאון לרוב יאבד עניין בפעולות שבעבר עניינו אותו, בדגש על פעולות שבעבר הסבו לו הנאה. במצב דיכאוני לרוב נשמע את המטופל מדווח על כך שאין לו חשק לצאת מהבית, ששום דבר לא שווה את המאמץ שלו ושהוא לא מוצא טעם בלהשקיע אנרגיה בפעילויות כאלו ואחרות. בדרך כלל במצב זה האנשים בסביבתו הקרובה של המטופל יעידו על כך שלא ניתן לפתות את המטופל לצאת מהבית, גם בשביל פעילויות שבעבר היה שמח לקחת בהן חלק.

שינויים ברמת התיאבון ושינויים במשקל

אמנם רבים מאמינים כי אובדן התיאבון מהווה חלק אינטגרלי מהדיכאון, אך לא כך הם פני הדברים. למעשה ישנם אנשים רבים הסובלים מדיכאון, שרמת התיאבון שלהם רק עולה במהלך האפיזודה הדיכאונית. ישנה אף צורה ספציפית של דיכאון, הנקראת דיכאון אטיפי, המאופיינת בעלייה משמעותית במשקל תוך פרק זמן קצר ועלייה משמעותית במפלס התיאבון.

שינויים בדפוסי השינה

בדיוק כמו בכל מה שקשור לתיאבון של המטופלים, גם את ההשפעה של הדיכאון על דפוסי השינה לא ניתן לצפות או לחזות מראש. ישנם מטופלים הסובלים מדיכאון, שיבלו את רוב שעות היממה במיטה, פשוט משום שלא ירצו לעשות שום דבר אחר, אך לא כולם ישנו במשך רוב הזמן. בעוד שישנם כאלו שישנו במשך זמן רב יותר מהרגיל, אחרים יסבלו מנדודי שינה חמורים. כמו כן בסובלים מדיכאון שכיח מאוד לראות יקיצות מרובות במהלך הלילה. בדרך כלל ללא קשר לדפוסי השינה, הסובלים מדיכאון מדווחים על עייפות משמעותית במשך רוב שעות היום.

איטיות פסיכומוטורית

הכוונה היא לביצוע פעולות באיטיות ולתנועות גוף איטיות מהרגיל. לא אחת יש לאשר את הדיווח העצמי בעזרת דיווחים של בני משפחתו או חבריו של המטופל, שכן אדם הסובל מדיכאון יכול להפגין שיקול דעת ליקוי בנוגע לנושא זה.

פגיעה ביכולת הריכוז

בקרב הלוקים בדיכאון קיימת שכיחות גבוהה יחסית של ירידה ביכולת הריכוז, המובילה לקושי לקבל החלטות רציונליות וקושי לחשוב בהיגיון באופן כללי. ככל הנראה הגורם המרכזי לפגיעה ביכולת החשיבה הרציונלית הוא העיסוק המוגבר במחשבות הדיכאוניות והשליליות.

תחושות שליליות ביחס לעצמי

אדם הלוקה בדיכאון, בדרך כלל ירגיש תחושות שליליות מאוד ביחס לעצמו. בין היתר ידווחו הלוקים בדיכאון על כך שהם מרגישים חסרי ערך, לא נאהבים, לא שווים פרוטה, חסרי תועלת וכיו"ב. חשוב מאוד לציין כי לרוב אין כל קשר בין המחשבות השליליות למציאות בשטח. לא אחת למעשה ניתן לראות אנשים הזוכים להערכה מצד החברה שעדיין מרגישים חסרי ערך.

מחשבות חוזרות ודיבורים על מוות

מחשבות על מוות שכיחות מאוד בקרב מטופלים הלוקים בדיכאון. המחשבות יכולות להיות מאוד כלליות, כמו לדוגמה "אף אדם לא ירגיש בחסרוני כשאמות" או "מה אני בעצם שווה בעולם הזה", אך בחלק ניכר מהמקרים מדובר על מחשבות ספציפיות יותר הקשורות לתכנון של מעשה אובדני. זהו המקום אולי להזכיר כי דיכאון היא אחת מההפרעות הפסיכיאטריות המסוכנות ביותר שישנן, כיוון שהיא מעמידה את הלוקים בה בסיכון למוות וכן את הסובבים אותם, שכן לא אחת ההתאבדות כרוכה בנטילת חיים של בני אדם אחרים.

תסמינים של דיכאוןהתסמינים של הדיכאון הם האמצעי בעזרתו מאבחנים את ההפרעה הפסיכיאטרית השכיחה הזו. על מנת לאבחן את הדיכאון יש להבחין בקיום של שבועיים לכל הפחות של חלק מהתסמינים או רוב התסמינים שבאים לידי ביטוי בארבעה מישורים מרכזיים להלן:

  • המישור הפיזיולוגי.
  • המישור הרגשי.
  • המישור הקוגניטיבי.
  • המישור הנוירולוגי.

במאמר שלפניכם נפרט אודות התסמינים השכיחים ביותר של הדיכאון, תוך חלוקה למישורים השונים. מעבר לכך שהתסמינים מאפשרים לאבחן את ההפרעה, הרי שעל ידי בחינת התסמינים השונים ניתן לבחור בטיפול המתאים ביותר למטופל ולהחליט באילו אספקטים יש לטפל בדחיפות גבוהה יותר.

המישור הפיזיולוגי

למרות שהדיכאון היא הפרעה פסיכיאטרית, הרי שהיא בהחלט יכולה לבוא לידי ביטוי גם במישור הפיזיולוגי וזאת מכיוון שהנפש והגוף מנהלים אינטראקציה בלתי פוסקת.

כך למשל למרות שרבים לא מודעים לכך, הדיכאון בהחלט יכול להוביל לבעיות ראייה, לחוסר יכולת להימצא במקומות רועשים מדי ולרתיעה ממגע פיזי עם הזולת.

הדיכאון יכול גם לבוא לידי ביטוי במישור הפיזיולוגי בהפרעות במערכת העיכול. כך למשל הסובלים מדיכאון מדווחים בשכיחות גבוהה מאוד על עצירות או שלשול. תסמינים פיזיולוגיים נוספים יכולים להיות למשל חולשה מוגברת, תשישות ועייפות כרונית.

הדיכאון גם עלול לגרום למגוון רחב ביותר של בעיות שינה, החל מחוסר יכולת לקום מהמיטה בבוקר, דרך חוסר יכולת להירדם בקלות וכלה ביקיצה מוקדמת מאוד.

על קצה המזלג נציין כי הדיכאון יכול לגרום לצריכת מזון מוגברת אך יכול גם לגרום להימנעות מאכילה ולפיכך גם משקל הגוף של הסובלים מדיכאון יכול לעלות או לרדת בהתאם לתסמינים שמופיעים בכל מטופל ומטופל.

המישור הרגשי

המישור הרגשי הוא ככל הנראה המישור המושפע באופן המשמעותי יותר מהדיכאון. בין היתר הלוקים בדיכאון נוטים לסבול מתחושה של ריקנות, אפאתיה וחוסר משמעות, מתחושה מתמשכת ונוכחת של חוסר תקווה, ייאוש וחוסר אונים וכן נוטים לבקר את עצמם ואף לחוש שנאה עצמית.

אחד התסמינים הרגשיים השכיחים ביותר של הדיכאון בא לידי ביטוי באיבוד העניין בתחומי חיים שונים שבעבר הסבו הנאה רבה כמו למשל תחביבים או מפגשים חברתיים.

בקרב הלוקים בדיכאון ניתן לראות בשכיחות גבוהה חילופים פתאומיים וקיצוניים של מצבי רוח, ירידה משמעותית בשמחת החיים ובאנרגטיות, התפרצויות של זעם או בכי, תחושת מועקה גדולה וכבדה, ירידה בחשק לקיים יחסי מין, נטייה לנתק קשרים ולהתבודד מבחינה חברתית ועוד.

המישור הקוגניטיבי

הלוקים בדיכאון נוטים בדרך כלל להתקשות בהבנה של תופעות בהקשר הרחב שלהן ולהתמקד בפרשנות מאוד צרה ופסימית. בנוסף לכך, ניתן לראות בלוקים בדיכאון נטייה לראות את העולם ואת העתיד דרך משקפיים שחורים, לייחס כישלונות לחובת העצמי, לשפוט את המציאות באופן לקוי ועוד.

מעבר לכל זה, התסמינים הקוגניטיביים של הדיכאון כוללים ירידה בזיכרון וירידה ביכולת הריכוז, הססנות רבה בקבלת החלטות, דימוי עצמי נמוך ונטייה למחשבות אובדניות. כל אלו מובילים לקושי לחשוב לטווח הארוך ולקושי בהערכה של השלכות.

המישור הנוירולוגי

עד כה עסקנו בתסמינים שרובם מוכרים לציבור הרחב, אך רבים לא מודעים לכך שישנם גם תסמינים אותם ניתן לראות רק באמצעות ציוד הדמיה רפואי מתקדם.

כך לדוגמה נמצא במחקרים כי בקרב הלוקים בדיכאון ניתן לראות תת פעילות של ה- Medial Temporal Lobe) MTL) במוח, פעילות יתר של ה- Medial prefrontal cortex במוח, הגדלה של האמיגדלה, צמצום וירידה בנפח של ההיפוקמפוס ועוד.

באופן כללי, נראה כי הפעילות המוחית של הסובלים מדיכאון בזמן מנוחה שונה מאוד מהפעילות המוחית במנוחה של נבדקים שלא סובלים מההפרעה.

קראו עוד:

דיכאון חורף

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום