דיכאון פסיכוטי

דיכאון פסיכוטייש אנשים עם דיכאון חמור שחווים גם פסיכוזה בנוסף לתסמיני הדיכאון הרגילים, כגון מצב רוח דכאוני, שינויים בתיאבון ואובדן עניין בפעילויות מהם נהנו בעבר. פסיכוזה היא מצב שבו אדם מתחיל לראות ולשמוע דברים שאינם קיימים באמת. אלו הן הזיות, אשליות או רעיונות שווא לגבי המציאות. לעיתים מתרחשת אף חשיבה שאינה מאורגנת או הפרעות נפשיות שונות. כאשר פסיכוזה מתרחשת בשילוב עם דיכאון, המצב נקרא דיכאון פסיכוטי.

המילה 'פסיכוזה' עשויה לעורר תמונות מוחיות הקשורות לקו עלילת דרמת פשע, אך המאבקים היומיומיים של אדם עם דיכאון פסיכוטי הם הרבה פחות מרעישים מאלו של אנשים הסובלים מבעיות פסיכולוגיות המוצגות בטלוויזיה, והם כמעט לעולם אינם מעורבים בפלילים.

למרות שדיכאון פסיכוטי הוא בעיה רצינית, החדשות הטובות הן כי רוב האנשים עם מחלה זו יכולים להתאושש מהדיכאון והפסיכוזה. מחקרים חדשים בהדמיית מוח מצביעים על כך כי ניתוח ממוחשב של סריקות מוח מסייעות לרופאים לחזות את חומרת ההתקפים הפסיכוטיים, ומאפשר טיפולים טובים יותר המותאמים באופן אישי.

הגורמים לדיכאון פסיכוטי

תאוריה אחת מציעה כי שילוב מסוים של גנים חייב לעבור בירושה על מנת שאדם יפתח דיכאון פסיכוטי. גנים מסוימים אחראים לתסמיני דיכאון, בעוד שאחרים עשויים להיות אחראים לתסמינים פסיכוטיים, מה שמאפשר לאדם לרשת את הפגיעות הגנטית לדיכאון, פסיכוזה או שניהם. תאוריה זו מסבירה מדוע לא כל האנשים הסובלים מדיכאון מפתחים פסיכוזה.

מה שגורם להפרעה הוא כמות משמעותית של בלבול וסבל ממנו סובל האדם וסביבתו. תאוריה נוספת היא כי רמות גבוהות של הורמון לחץ קורטיזול מעורב בחלק מהמקרים. רמות גבוהות של קורטיזול נמצאות לעיתים קרובות בקרב אנשים הסובלים מדיכאון.

תסמיני דיכאון פסיכוטי

חרדה, היפוכונדריה, לקות רוחנית, חוסר שקט, נדודי שינה וחוסר תנועה פיסית מהווים חלק מהתסמינים. אלו מלווים בתסמיני דיכאון, אשר על פי דיווחים ממרפאת מאיו, כוללים:

  • עצב ומצב רוח דכאוני
  • אובדן שמחה ועניין מופחת בפעילויות מהן נהנה בעבר
  • שינויים משמעותיים במשקל ובתיאבון
  • קשיי שינה
  • עייפות או חוסר אנרגיה
  • חשק מיני מופחת
  • תחושות חוסר ערך או אשמה
  • חוסר יכולת להתרכז
  • כאב כרוני חסר סיבה ברורה
  • מחשבות על מוות או התאבדות.

בנוסף לתסמיני דיכאון אלו, חולים עם דיכאון פסיכוטי חווים אף הזיות.

כיצד מאבחנים דיכאון פסיכוטי?

כיום דיכאון פסיכוטי אינו נחשב למחלה נפרדת. הוא נחשב לסוג משנה של הפרעת דיכאון. על מנת להיות מאובחן בדיכאון פסיכוטי, אדם צריך תחילה לעמוד בקריטריונים שנקבעו במדריך האבחוני והסטטיסטי להפרעות נפשיות להפרעת דיכאון. בנוסף, אדם חייב להפגין תסמיני פסיכוזה, כגון הזיות ומחשבות שווא. אבחון הרופא כולל אף בדיקות כדי לשלול גורמים פוטנציאליים אחרים לתסמינים פסיכוטיים של המטופל, כגון תרופות.

טיפול בדיכאון פסיכוטי

דיכאון פסיכוטי מטופל בדרך כלל בבית חולים, באמצעות תרופות נוגדות דיכאון ותרופות אנטי פסיכוטיות. כשתסמיני הדיכאון חמורים, ניתן להשתמש בטיפול בהלם חשמלי על מנת להקל את המצב במהירות. טיפול שוטף כולל תרופות למניעת הישנות התסמינים. דיכאון פסיכוטי כרוך בטיפול מתמשך. למרות שרוב האנשים מתאוששים ממנו, הטיפול הממושך מסייע במניעת הישנויות ההפרעה.

התרופות נוגדות דיכאון שנקבעות כוללות לעיתים קרובות פלואוקסטין, פלובוקסאמין או סרטרלין. תרופות אנטי פסיכוטיות נפוצות הן ריספרידון ואולנזפין. תרופות אלו כרוכות בתופעות לוואי, ולעיתים דרושים מעט ניסויים, בסיוע הרופא, על מנת למצוא את התרופות שעובדות באופן הטוב ביותר. מסיבה זו, רופאים מעדיפים תחילה לטפל בדיכאון פסיכוטי בסביבת בית חולים, עד להשגת השילוב הנכון של התרופות.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום