בנפשנו- מוקד לנפגעי נפש ומשפחותיהם

"בנפשנו" הוא פרוייקט שהוקם בשנת 1997 במסגרת עמותת ש.ק.ל- שירותים קהילתיים למוגבלים הפועלת בעיקר בירושלים וסביבתה. עמותת ש.ק.ל הוקמה בשנת 1979 על ידי עיריית ירושלים, משרד הרווחה, וג'וינט ישראל, בשיתוף עם אנשי חינוך מיוחד ומטרתה לשלב בקהילה כל אדם עם מוגבלות כלשהי.

ש.ק.ל שמה דגש על עצמאות בבית, ובעבודה ועל האפשרות לקיים פעילות פנאי וחברה. בין השאר, מפעילה ש.ק.ל דיור קהילתי מוגן, מסגרות תעסוקה, מסגרות חברתיות, ומעניקה שירותי ייעוץ ותכנון בתחום הנגישות וכן תוכניות לחינוך מיוחד בבתי ספר.

הצוות של הפרוייקט:

הייחוד העיקרי של פרוייקט "בנפשנו" הוא כח האדם המאייש את המוקד, ומפעיל את פעילויות הפרוייקט. בניגוד לעמותות ופרוייקטים אחרים, אשר דורשים ממתנדביהם רקע מקצועי בתחום בריאות הנפש (על ידי לימודים פורמאליים או על ידי הכשרה מקצועית הניתנת על ידי העמותות), וכן מחפשים מתנדבים ועובדים בעלי "יציבות נפשית", פרוייקט "בנפשנו" מופעל כולו על ידי אנשים "שהיו שם".

המתנדבים ב"בנפשנו" הינם נפגעי נפש אשר התמודדו עם מחלתם או עם הטראומה שחוו, וחזרו לתפקוד בקהילה, או מבני משפחות של נפגעי נפש, אשר חוו את ההתמודדות עם מחלת הנפש על בשרם. הרעיון העומד מאחורי בחירה זו, היא שאנשים אשר חוו מצוקה נפשית או התמודדות עימה, הם יועצים מצויינים ולמודי ניסיון, אשר יכולים להעניק לפונים מידע, נסיון אישי, הרבה אמפתיה, והרבה תקווה.

המוקד מעניק מספר שירותים עבור נפגעי הנפש ובני משפחותיהם:

"בנפשנו", כאמור, הוא פרוייקט המיועד למוגבלים בתחום הנפש, המציע שירותים שונים בכדי לסייע ולתת למשפחות והנפגעים כלים להתמודד עם הקושי. בין שירותיו ניתן למצוא:

קו פתוח

הקו הפתוח הוא מוקד טלפוני הזמין לפונים שלוש פעמים בשבוע, ומאוייש על ידי מתנדבי הפרוייקט. המוקד הטלפוני מעניק תמיכה ראשונית בהאזנה והקשבה למצוקותיהם של הפונים. כמו כן, מעניק הקו מידע לגבי המחלה וההתמודדות איתה, וממליץ על פתרונות הולמים וכתובות נוספות אליהן אפשר לפנות על מנת לקבל את הסיוע המתאים ביותר.

תמיכה מהקהילה- משפחות עוזרות למשפחות

מטרת הפרוייקט הוא לאפשר לנפגעי הנפש ולבני משפחותיהם, אשר פעמים רבות מוצאים את עצמם מנותקים מהשירותים החברתיים הקהילתיים ומתמיכתם החברתית, ליצור קשרים אלטרנטיביים חמים בקהילתם.
השירות מאפשר מפגשים של משפחות של נפגעי נפש לצורך "עזרה עצמית"- כלומר המשפחות עוזרות זו לזו מתוך ידע, הבנה והיכרות של הקשיים, ללא התערבויות מקצועיות חיצוניות.

דו שיח

פרוייקט זה מקדם מפגשים של נפגעי נפש ובני משפחותיהם עם אנשי מקצוע ואנשי אקדמיה מתחום בריאות הנפש. בדרך כלל הקשר בין פסיכולוגים, פסיכולוגים קלינים, עובדים סוציאלים ועובדי שיקום לבין נפגעי נפש הוא קשר מקצועי המוגדר בגבולות מסויימים. פרוייקט דו שיח מאפשר קשר בלתי אמצעי ובלתי פורמאלי בין הנפגעים למטפלים.

אתר אינטרנט, מאמרים וספריה

באתר האינטרנט של הפרוייקט ניתן למצוא מבחר רחב של מאמרים וקישורים בנושא בריאות הנפש, מחלות נפש, התמודדות של הנפגע והתמודדות של בני המשפחות. כמו כן מכיל האתר מידע מעודכן ובשפה העברית לגבי שירותים, מרפאות, בתי חולים, סלי שיקום נפגעי נפש ועוד נושאים הרלוונטים וחיוניים לנפגעי הנפש ובני משפחותיהם.

בשנת 2008 החליט משרד הבריאות להוציא את פרוייקט "בנפשנו" למכרז ציבורי, והוציא אותו מתחום האחריות של עמותת ש.ק.ל. למעשה, כיום לא הפרוייקט אינו פעיל במתכונת שתוארה, וגופים שונים קיבלו אחריות על התחומים השונים בהם טיפלה "בנפשנו". נראה שהרעיון שמוקד המידע והתמיכה הניתן על ידי הנפגעים עצמם ובני משפחתם, לא נשמר בשום מקום אחר.

עמותת ש.ק.ל ממשיכה לתמוך בנפגעי נפש ובני משפחותיהם במסגרות אחרות של פעילותה, כגון דיור מוגן ומועדונים חברתיים.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום