אוטיזם

אוטיזם (PDD ), היא סוג של הפרעה התפתחותית בילדים, אשר לרוב ניתן לזהותה בשנותיו הראשונות של הילד. אוטיזם אינה הפרעה שנעלמת באיזשהו שלב בהתבגרות, אלא נמשכת לאורך כול החיים. הסיבה להפרעת אוטיזם נעוצה במערכת העצבים המרכזית. הפרעת אוטיזם מביאה לידי כך שהלוקה בה מתקשה ליצור יחסי גומלין חברתיים ומשתמש באופן לקוי בשפה ובאמצעי תקשורת אחרים על מנת לתקשר עם אנשים אחרים.

כמו כן, האוטיסט יגלה התנהגות החוזרת על עצמה ותחומי העניין שלו יהיו מוגבלים וייחודיים. ישנם אוטיסטים בעלי תפקוד גבוה, כך שלא תמיד יהיה קל לזהות אותם, במיוחד אם אתם לא אנשי מקצוע וכן ישנם אוטיסטים בעלי תפקוד נמוך, הם אלה שסממני ההפרעה יהיו אצלם בולטים במיוחד.

אבחון אוטיזם

קיימים מספר קריטריונים קליניים לאבחון אוטיזם. לרוב אנשי מקצוע ומומחים בתחום ינהלו תצפית צמודה על הילד, יבדקו את התנהגותו והתנהלותו בחברה כמו גם רמת האינטראקציה שלו עם ילדים אחרים, ויגיעו למסקנות המתבקשות על פי מגוון דפוסי התנהגות.

יש לציין שאין בדיקה פיזית רפואית לאבחון אוטיזם, אבל ישנם סממנים אשר מזוהים עם ההפרעה: בראש ובראשונה קשיים בתפקוד החברתי, קשיים בתקשורת והתנהגות שחוזרת על עצמה. לא קל לזהות אוטיזם בשל הסיבה הפשוטה שתופעות האופייניות לאוטיזם יכולות להיות אופייניות להפרעות אחרות, לכן חייב להיות מכלול של מאפיינים שיביאו לאבחון הלקות.

תסמינים של אוטיזם

הנה פירוט של תסמינים אשר רצוי לשים אליהם לב: איחור בדיבור, קושי במילוי הוראות, הילד אינו מביע את רצונו, כשקוראים בשמו הילד איננו מגיב, ילד שאיננו מצביע באמצעות האצבע על חפצים ולא מנופף לשלום, לפעמים יהיה נדמה שהילד שומע ולפעמים יראה כאילו הוא חרש, ילד שהתחיל לדבר ולומר מילים ולפתע ישנה רגרסיה והוא מפסיק לדבר, לילד אין חיוך חברתי, הוא מעדיף לשחק לבד ולא עם ילדים אחרים ולא יצור קשר עין עם אנשים אחרים.

תסמינים נוספים של אוטיזם הם: תחושה שהילד נמצא בעולם ובועה משלו, התעלמות מהסביבה, הילד איננו מעוניין בחברתם של ילדים אחרים, התקפות זעם חוזרות ונשנות, הילד מסרב לשתף פעולה, היפראקטיביות, קושי במשחק עם צעצועים, הליכה על קצות האצבעות, לילד יש קשר מיוחד עם צעצועים מסוימים, סידור דברים בשורה, תנועות מוזרות ורגישות יתר לקולות ומגע.

אוטיזם – בדיקות רפואיות

לא חייבים לבצע את הבדיקות הרפואיות הללו משום שכפי שנאמר, אין בדיקה פיזית רפואית המביאה לאבחון המחלה אבל לעיתים כן מתעורר הצורך לבצע בדיקות רפואיות מסוימות: בדיקת EEG על מנת לגלות באם ישנה פעילות חשמלית חריגה במוח, TC – סריקה של המוח, IRM – על מנת לוודא שאין גידולים, בדיקות הקשורות למטבוליזם על מנת לוודא שאין הפרעה בחילוף חומרים, בדיקת שמיעה, על מנת לשלול בעיה בשמיעה אשר בגללה הילד לא עונה ולא מגיב, בדיקות הורמונאליות ובדיקות הבודקות את רמת העופרת בדם על מנת לשלול הרעלת עופרת. באמצעות הבדיקות הללו ניתן לשלול ליקוי פיזי שהוא הגורם להפרעות ההתנהגות.

טיפול באוטיזם

ישנן שיטות רבות ומגוונות לטיפול באוטיזם, למרות זאת אין בנמצא טיפול סטנדרטי באוטיזם. ילדים אוטיסטים אינם זהים אחד לשני, חלקם בעלי תפקוד גבוה יותר וחלקם בעלי תפקוד נמוך. כדאי ורצוי להתחיל בטיפול כמה שיותר מוקדם. חשוב שהטיפול יהיה אינטנסיבי ובשיתוף המשפחה. בין השיטות חשוב להזכיר את שיטת ה ABA, זוהי שיטת טיפול התנהגותי אשר שואפת לשנות דפוסי התנהגות לא רצויים ומחזקת התנהגות רצויה.

שיטות טיפול נוספות הן: שיטת גרינשפאן, אשר מתמקדת בקרבה רגשית וקשר חיובי, טיפול תרופתי, באמצעות תרופות פסיכוטיות ואנטי דיכאוניות, טיפול בבעיות השפה והתקשורת על ידי קלינאי תקשורת וטיפולים אחרים נלווים כגון ריפוי בעיסוק, ריפוי באמצעות אומנות, מוסיקה, בעלי חיים ועוד.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום