פעילות גופנית מעלה את מצב הרוח ומסייעת בטיפול בהפרעות נפשיות

פעילות גופנית מעלה את מצב הרוח ומסייעת בטיפול בהפרעות נפשיותבמצב של חרדה או דיכאון, פעילות גופנית נראית בדרך כלל כדבר האחרון אותו אדם עם מצבים אלו מעוניין לבצע. אך ברגע שמושגת המוטיבציה, פעילות גופנית משפיעה על הגוף והנפש באופן משמעותי. מחקר שעסק בחרדה ודיכאון מצא כי פעילות גופנית היא בעלת יתרונות פסיכולוגיים ופיסיים, ומסייעת בהפחתת התסמינים ולשיפור מצב הרוח.

האופן בו מסייעת פעילות גופנית לדיכאון וחרדה

השפעת הפעילות הגופנית מסייעת למצבים אלו במספר דרכים:

שחרור כימיקלים במוח – כגון נוירוטרנסמיטורים, אנדורפינים ואנדו קנבנואידים, ושחרורם מסייע לתחושה טובה המקלה דיכאון.

הפחתת כימיקלים במערכת החיסון – העשויים להחמיר דיכאון.

הגברת טמפרטורת הגוף – המשפיעה באופן מרגיע.

שיפור הביטחון העצמי – עמידה ביעדי אימונים או אתגרי פעילות גופנית, אפילו קטנים, משפרת את הביטחון העצמי. גם שיפור המראה הגופני מוביל לתחושה טובה.

הסחת דעת מדאגות – פעילות גופנית פועלת כהסחת דעת המרחיקה אדם ממעגל מחשבות שליליות המזינות חרדה ודיכאון.

הרחבת המעגלים החברתיים – פעילות גופנית מעניקה הזדמנות לפגוש ולהתרועע עם אחרים. לעיתים רק החלפת חיוך ידידותי או ברכה חברית משפרת את מצב הרוח.

שיפור הבריאות – עיסוק בפעילות חיובית לניהול חרדה או דיכאון הוא שיטת התמודדות בריאה.

כל פעילות גופנית יפה לבריאות הנפשית והפיסית

פעילות גופנית פירושה כל פעילות המפעילה את השרירים ומוציאה אנרגיה. היא יכולה לכלול עבודה, פעילויות במשק הבית, או עיסוק בתחביבים ספורטיביים. היא כרוכה בתנועת גוף מובנת החוזרת על עצמה מתוך מטרה לשפר את הכושר הגופני או לשמור עליו.

כשאנשים חושבים על תרגילים גופניים, הם עשויים לחשוב על ריצה המקיפה חדר כושר או מגרש ספורט, אך תרגילי אימון כוללים מגוון נרחב של פעילויות המגבירות את רמות הפעילות ומסייעות לשיפור מצב הרוח.

הרמת משקולות, משחק כדורסל ופעילויות כושר אחרות הגורמות ללב לפעול, מסייעות בהחלט. אך גם פעילויות כגון גינון, שטיפת המכונית, הליכה מסביב לשכונה או עיסוק בפעילויות מאומצות פחות, תורמות לבריאות הנפשית. כל פעילות גופנית שמוציאה אדם מהספה, מסייעת לשיפור מצב רוחו.

אין צורך לבצע את כל האימונים והפעילויות בו זמנית. ניתן למצוא את התרגילים המתאימים באופן אישי ולהוסיף מעט פעילות גופנית מידי יום. לדוגמה, ניתן לטפס במדרגות במקום להשתמש במעלית, להחנות את הרכב מעט רחוק יותר ממקום העבודה על מנת לבצע הליכה קצרה, או לשקול רכיבה על אופניים לעבודה.

כמות הפעילות הגופנית המומלצת

חצי שעה או יותר של פעילות גופנית, במשך שלושה עד חמישה ימים בשבוע, משפרת באופן משמעותי תסמיני דיכאון. אך גם כמויות קטנות יותר של פעילות, כגון עשר דקות עד רבע שעה בכל פעם, משפיעות לטובה.

ככל שהפעילות הגופנית נמרצת יותר, כגון רכיבה על אופניים או ריצה, כך משתפר יותר מצב הרוח. היתרונות הבריאותיים הנפשיים של פעילות גופנית נמשכים כל עוד מקפידים על אימון לטווח הארוך, וזוהי סיבה טובה נוספת להתמקד בביצוע פעילויות מהנות.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום