שימוש במריחואנה ומחלות נפש

כמעט תמיד, במקום כלשהו בארץ או בעולם, מתקיים הדיון לגבי ההבחנה בין "סמים קלים" ו"סמים קשים".שימוש במריחואנה ומחלות נפש יש הטוענים, שאין דינה של סיגריית חשיש כדינו של כדור אקסטזי. ההשפעה אינה אותה השפעה, ההשלכות אינן אותן השלכות. לכן יש להמשיך לאסור את השימוש בסמים הקשים, הממכרים, ולאפשר שימוש חופשי בסמים הקלים.

כנגדם, עומדים האנשים הטוענים שכל סם הוא סם. ברגע שחומר משפיע על פעילות המח, משפיע על המחשבות ועל הרגשות, הרי שהוא סם מסוכן. אחת הטענות החזקות של הדוגלים באיסור השימוש בכל הסמים על סוגיהם, היא הסיבה שגם ל"סמים קלים" ישנן השפעות מרחיקות לכת. גם הם עשויים להיות מסוכנים יותר ממה שאנשים נוטים לחשוב.

מריחואנה

מריחואנה היא סם המופק מצמח הקנביס. היא נחשבת בציבור ל"סם קל", ונצרכת בכל העולם בכמויות גדולות על ידי אנשים נורמטיביים לחלוטין, מתפקדים, בריאים, בוגרים וצעירים. המריחואנה גורמת לתחושה כללית טובה, עלייה במצב הרוח, הפחתה של כאבים, תחושת נינוחות ורוגע. היא נחשבת גם לסם חברתי, שרוב הצריכה שלו נעשית במהלך מפגשים חברתיים (בדומה לצריכת אלכוהול).

בשנים האחרונות נמצא כי מריחואנה יכולה לסייע לחולים במחלות קשות – סרטן, כאב כרוני, מחלות מעיים ועוד וחולים במחלות אלו יכולים לקבל אישור לשימוש במריחואנה רפואית. גם לאוכלוסיה זו כדאי להיות מודעת להשפעותיו האחרות של הקנאביס.

הקשר בין שימוש במריחואנה ומחלות נפש

למרות תדמית ה"לא מזיק" שפיתחה לעצמה המריחואנה בקרב משתמשים רבים, מחקרים חוזרים ומוכיחים שהמריחואנה עשויה לפגוע בתפקודים שונים של האדם. הפגיעה המוכרת ביותר היא פגיעה בזיכרון לטווח קצר, עליה מדווחים רבים מאוד מהמשתמשים. במקרים חמורים עלולה להתעורר מחלה נפשית כתוצאה מההתמכרות לסם.

בעבור רובם, פגיעה זו אינה מהווה סיבה מספקת כדי להפסיק את השימוש בחומר. אך במקרים אחרים, ההשפעה של המריחואנה עשויה להיות קשה הרבה ביותר. היא עלולה לגרום למחלות נפש, להתפרצות של מחלות "מנומנמות" ולהחרפה של מחלות קיימות.

רוב המשתמשים במריחואנה מתחילים את השימוש בגיל צעיר. בגיל ההתבגרות המח עדיין אינו מפותח דיו, וקשרים ממשיכים להבנות בו. כאשר נכנס לתהליך זה חומר שלא אמור להיות בו, עשויה להיות לכך השפעה בלתי הפיכה על ההתפתחות.

מחקרים רבים מראים ששימוש במריחואנה בגיל צעיר מעלה בעשרות מונים את הסיכוי של האדם ללקות בדיכאון בשלב כלשהו של חייו. זאת בגלל פגיעה במערכות הדופמינרגיות (הפועלות באמצעות הנוירוטרנסמיטר דופמין).

מריחואנה מעוררת הפרעות נפשיות

המריחואנה עשויה להוביל להתפרצות מוקדמת או חריפה יותר של הפרעה נפשית, שיתכן שהייתה פורצת בשלב כלשהו גם ללא המריחואנה. כך למשל ידוע שבקרב אנשים בעלי רקע תורשתי של סכיזופרניה, עשויה להתפרץ המחלה לאחר שימוש במריחואנה.

מריחואנה מחריפה מחלות קיימות

בקרב חולי נפש, קיים חוסר איזון כלשהו בפעילות המוחית. חוסר איזון זה הוא גם המטרה של תרופות פסיכיאטריות, שמטרתן להביא להסדרה של פעולות המח הרלוונטיות. שימוש במריחואנה מוסיף אלמנט נוסף של "בלאגן" למה שקורה במח.

חוויות גופניות וחברתיות לא נעימות עשויות להחריף דיכאון. השימוש במריחואנה עשוי דווקא להגביר את תחושת החרדה בהפרעות החרדה וכן בהפרעות האישיות. וכאמור, במצבים של פסיכוזה או סכיזופרניה חוסר האיזון המוכנס באמצעות שימוש במריחואנה עשוי להיות הרסני במיוחד.

טענות נגדיות

יש לציין, שבכל פעם שעולות טענות ברוח אלה שהועלו לעיל, תמיד יופיעו הארגונים התומכים בלגליזציה של סמים קלים, כמו גם המשתמשים עצמם, ויעידו שמדובר בניסיונות הפחדה גרידא. ואומנם, נכון שבקרב רוב המשתמשים במריחואנה לא תופיע מחלת נפש, והשפעות הסם יהיו קלות ואף לא מורגשות. אך יש לזכור, ששימוש בסמים כלשהם משפיע בוודאות על המח (אחרת לא היה טעם להשתמש בהם), ובכל הקשור למח- יש הרבה דברים שאנחנו עדיין לא יודעים.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום