טיפול בין אישי

טיפול בינאישיטיפול בין אישי הוא טיפול קצר מועד מבוסס מחקרית שפותח במהלך שנות השבעים במטרה לספק פתרון לסובלים מהפרעת דיכאון קליני. הטיפול מתנהל בהתאם לפרוטוקולים מובנים למחצה הקבועים מראש אך ניתנים לשינויים.

טכניקת הטיפול הבין אישית צמחה מהטיפול הפסיכו דינמי, אך בניגוד לטיפול הפסיכודינמי, בטיפול הבין אישי הדגש מושם על תכנים מודעים בהקשר חברתי, המטפל אקטיבי וההתייחסות המרכזית היא לקונפליקטים בינאישיים ולא לקונפליקטים פנימיים.

במסגרת הטיפול נבחנים מספר אספקטים במישור הבין אישי כמו למשל מחסור בקשרים בין אישיים ובידוד חברתי, אבל על אובדן של אדם קרוב, מאבקים בינאישיים עם דמויות משמעותיות, שינויים משמעותיים במעמד החברתי או בדימוי החברתי ועוד. הטיפול מתאים לבני כל הגילאים לרבות מתבגרים הסובלים מהפרעות פסיכיאטריות שונות בדגש על דיכאון.

למעשה מאחר ומדובר על טיפול קצר טווח שבמהלכו לא נוברים בעברו של המטופל אלא מתמקדים בתקופה הנוכחית בחייו, הרי שמדובר על טכניקה טיפולית המתאימה במיוחד לטיפול בבני נוער. במהלך הטיפול המטופל לומד לזהות את טווח הרגשות שלו, לקבל את הרגשות השליליים שבו, לנתח את הקשיים הבינאישיים עמם הוא צריך להתמודד, לפתח מיומנויות תקשורת יעילות ועוד.

ההיגיון העומד מאחורי הטיפול הבין אישי

לפי ההיגיון העומד מאחורי הטיפול הבין אישי מסתתרת ההנחה כי מהלך ההפרעה הפסיכיאטרית מנהל יחסי גומלין עם היחסים הבין אישיים של האדם. לפיכך על ידי השפעה על היחסים הבין אישיים, ניתן לטפל בהפרעות השונות. בניגוד לטכניקות טיפול אחרות, הדגש החזק לא מושם על השינוי באישיות של המטופל. תחת זאת נעשה ניסיון לשנות את ההתייחסות של המטופל למצבים חברתיים שונים.

השאיפה של המטפל היא להשפיע על האישיות של המטופל באמצעות שינוי ההתייחסות של המטופל ושינוי התפקוד שלו ביחסים בין אישיים. כמו כן בניגוד לטכניקות טיפול אחרות כמו למשל הגישה הפסיכו דינמית, לא נהוג לגעת במהלך הטיפול בעברו של המטופל וההתייחסות היא ל"כאן ועכשיו" בלבד תוך מטרה ברורה להביא להפחתה במידת החומרה של התסמינים ולאו דווקא להעלות תכנים מודחקים למודעות.

מבנה הטיפול

בדרך כלל הטיפול הבין אישי נמשך בין שתיים עשרה לשש עשרה פגישות שבועיות הנמשכות כחמישים דקות כל אחת. עם זאת, קיימת גמישות מסוימת בנוגע למשך הטיפול ולמשך הפגישות עצמן. במהלך הפגישות הראשונות המטופל מקבל מהמטפל מידע מקצועי בנוגע להפרעה ממנה הוא סובל.

כך למשל המטפל מספק מידע בנוגע למהלך של ההפרעה, בנוגע לתסמינים המרכזיים שלה, ליכולת של מערכת תמיכה בין אישית לסייע בטיפול בהפרעה ועוד. כמו כן במהלך הפגישות הראשונות עורך המטפל בשיתוף פעולה מלא עם המטופל רשימה של כל האנשים המרכזיים שמשחקים תפקיד מרכזי בחייו של המטופל.

בפגישות הבאות מתמקדים בעיקר באזורים הבעייתיים במערכות היחסים של המטופל עם האנשים הקרובים אליו וכמעט שלא ניתנת התייחסות למהלך של המחלה. עם זאת, המטפל דואג לעקוב אחר ההתקדמות בטיפול מבחינת חומרת התסמינים ומבחינת ההשפעה של ההתערבות על ההפרעה.

בפגישות האחרונות מתרכזים בעיקר בסיום של הטיפול שמומשג כסוג של אובדן. באופן כזה ניתן ללמוד כיצד מגיב המטופל לאובדן ולסייע לו לרכוש כלים חדשים להתמודדות עם אובדן בצורה יעילה יותר.

עבור אילו הפרעות פסיכיאטריות מתאים הטיפול הבין אישי?

כפי שציינו, הטיפול הבין אישי תוכנן במקור עבור הסובלים מהפרעת דיכאון קליני. עם זאת, ניתן לטפל באמצעות טכניקה טיפולית זו גם בסובלים ממגוון הפרעות פסיכיאטריות אחרות. בין היתר מדובר על דיסתימיה, חרדה חברתית, סומטיזציה, בולימיה נרבוזה, הפרעה דו קוטבית ועוד.

אולי יעניין אותך גם:

טיפול פסיכודרמה – זה מה שצריך לדעת לפני שעולים לטיפול על הבמה

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום