הפרעת אכילה בגיל ההתבגרות

הפרעת אכילה בגיל ההתבגרותגיל ההתבגרות מלווה בלא מעט שינויים פיזיים ונפשיים ונלוות לו תופעות רבות, שמרביתן חולפות מעצמן. הורמונים שסוערים, בלבול רב, התעצבות האישיות וגם תפיסתו של המתבגר את עצמו מחדש ובעיקר ביחס לאחרים, כל אלה, עשויים להוביל להפרעות למיניהן, לרבות הפרעות אכילה, הנחשבות לנפוצות מאד בגיל ההתבגרות.

הפרעת אכילה יכולה להופיע בכל אחד משלבי הגיל, הן בתחילתו, הן בשיאו והן בסופו של גיל ההתבגרות ואפילו גם בשלבים מאוחרים יותר. הן באות לידי ביטוי בתצורות שונות ובמרבית המקרים הן גורמות לנזק רב.

מהן הפרעות אכילה?

הפרעות אכילה נפוצות מאוד בעשורים האחרונים, בעיקר בקרב נשים ונערות צעירות (95 אחוז מכלל הסובלים מהן הן נשים), אך גם עשויות להופיע אצל גברים.

הפרעות אכילה באות לידי ביטוי, בין השאר, בעיסוק יתר, עיסוק אובססיבי באוכל ומחשבות אינסופיות, ובכל עת, על משקל ועל דיאטה. מדובר בדפוס התנהגותי הרסני מאד, המופיע באופנים שונים.

אילו הפרעות אכילה נפוצות בגיל ההתבגרות?

הפרעת אכילה בגיל ההתבגרות יכולה לבוא לידי ביטוי בתצורת אנורקסיה, שבה כמות המזון שאותה בוחרים המתבגרים להכניס לפיהם היא מוגבלת מאד (מעטה מאד) ולעיתים הופכת כחלק מטקס אכילה של ממש.

הסובלות העיקריות מאנורקסיה הן נערות צעירות (ישנם גם נערים, אך באחוזים נמוכים יותר), שמגלות חוסר רצון או יכולת לאכול בנוכחותם של אחרים. בעוד שהן בפועל מורעבות, שכן אינן מכניסות דבר לפיהן, הן מתלוננות בקרב הסובבים אותן, שהן מלאות, שבעות וגם חשות תחושה של נפיחות.

הפרעת אכילה נוספת, השכיחה מאד בגיל ההתבגרות, היא הבולימיה. בבולימיה מדובר בצריכה גדולה מאד של מזון בבת אחת ובהקאה מכוונת מיד לאחר מכן, כך שהוא איננו נעכל. ישנן נערות הבוחרות אף להשתמש בתרופות מיוחדות, כמו משלשלים למיניהם, כדי שתוכלנה להוריד במשקל, מה שמחמיר את המצב אף יותר וגורם לבעיות בריאות שונות.

דימוי גוף מעוות

בין אם זו אנורקסיה או בולימיה, כל אחת מהפרעות אכילה אלו מלווה בדימוי גוף מעוות מאד ובתחושת חוסר ביטחון ופעמים רבות גם כישלון. דימוי הגוף של הנערות החוות הפרעות אכילה אלו איננו ריאלי והן תופסות את עצמן כבלתי מושכות וגם כשמנות מאד, כשבפועל הן סובלות אף מתת משקל. הן אינן מוכנות לקבל את תפיסתם של האחרים באשר למראה שלהן ונשבות בתוך עולם פנימי, שבו הן מלקות את עצמן על אכילה, על זלילה או אפילו על החשיבה על האוכל.

עיסוק מוגזם בפעילות גופנית

ישנן נערות צעירות בגיל ההתבגרות העוסקות באופן מוגזם גם בפעילות גופנית כדי לרדת במשקל. כל זאת, במקביל לאנורקסיה או לבולימיה או לצריכה של תפריט מוגבל מאד. נערות אלו עשויות להתעמל במשך שעות ארוכות בכל יום, לבחור בתרגילים אירוביים מאומצים, הידועים ככאלה השורפים קלוריות ושומן, לצאת לריצות בחוץ או לרכב על אופניים.

כך או כך, השילוב שבין הספורט לבין האכילה הלא נכונה מותיר אותן במשקל נמוך, אליו נלווים סימפטומים חמורים והפרעות מצב רוח המשפיעים לא מעט על המשך התבגרותן וגורמים לנזקים בלתי הפיכים למערכות הגוף השונות.

מדוע הפרעות האכילה מופיעות בגיל ההתבגרות?

לא בכדי נחשבות הפרעות האכילה להפרעות נפוצות מאד ודווקא בגיל ההתבגרות. הילדים שלנו, ובמיוחד בשנים האחרונות, חשופים באמצעי התקשורת לגוף הרזה, ל"גוף מושלם" ולמסרים מעוותים המתייחסים למראה חיצוני.

נערות צעירות שואפות להיראות כמו הדוגמניות או השחקניות שבטלוויזיה ועושות הכול כדי לזכות בגוף המושלם, כפי שהן תופסות אותו. במקרים אחרים עשויות הפרעות האכילה להופיע בשל התעללות או אפילו הטרדה כלשהי שחווה המתבגר או המתבגרת ובמקרים אחרים גם בעיות במשפחה, עימותים ועוינות מצדם של ההורים יכולים להוביל לכך.

הדבר מצריך טיפול מקדים ומהיר כבר עם הופעות הסימנים הראשונים המרמזים על כך כדי למנוע את התדרדרות המצב. הטיפול לרוב יכלול טיפול משולב הכולל טיפול תזונתי, טיפול פסיכולוגי רגשי ולעיתים יידרש גם טיפול פסיכיאטרי.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום