היפראקטיביות

היפראקטיביות יכולה להשפיע על הילדים בצורות שונות ותלויה גם בילד עצמו. רוב הילדים יופיעו בעיות בריכוז, חוסר יכול לשבת בשקט בכיתה ולהמתין לתורו. לרוב הילד יצעק את התשובות מבלי רשות לפני הילדים האחרים יקבלו את ההזדמנות להשיב על שאלות. לפעמים הם יכולים מאופיניים בחוסר ארגון נטייה לשכוח דברים, דעתם תיהיה מוסחת בהרבה מאוד מקרים.

מאפיין אחר בולט בקרב הילדים הללו, הוא חוסר היכולות לסיים משימות או מטלות שהתבקשו לעשות בכיתה או בבית. הם מרבים לנוע מצד לצד על הכסא בכיתה או לטייל הרבה בכיתה מבלי לשבת במקום לרגע אחד, הילד מרבה בדיבורונוטה להפריע לאחרים בשיחתם. יחד עם זאת, חשוב לזכור שכולם עושים את הדברים שצויינו לפני כן, אין זה אומר שבאופן מיידי יש לאותו ילד או מבוגר בעיות של היפראקטיביות.

טיפול בילדים היפראקטיביים

באופן כללי הטיפול בילדים היפראקטיביים מתחלק לשניים: הטיפול התרופתי והטיפול התנהגותי. הטיפול התרופתי השכיח ביותר בישראל ובעולם המערבי הוא הריטלין. הריטלין היא תרופה מעוררת, אולם השפעתה על הילד היא הפוכה, התרופה גורמת לרגיעה ולהפחתת העירנות. התרופה מעלה את קצב הלב ואת לחץ הדם, מגבירה את קצב הלב, מגבירה את הפעילות החשמלית של מערכת העצבים.

תופעות הלוואי של הריטלין הם: ירידה בתאבון, עצבנות, הפרעה בגדילה, פגיעה בערנות ותלות פסיכוטית. ישנה קבוצה גדולה של הורים מורים ופסיכולוגיים אשר תומכים בתרופה וטוענים שהתרופה היא פתרון פשוט שעושה חיים קלים יחסית עם אותו ילד שמפריע במהלך השיעור או לא יכול לשבת שנייה בשקט בבית.

הגישה השנייה היא טיפול התנהוגתי עם גורם מוסמך כגון פסיכולוג, עובד סוציאלי או פסיכיאטר שלעיתים ישולב גם עם טיפול משפחתי. הטיפול המשפחתי הוא חשוב נותן הבנה עמוקה יותר להורים ומסייע בתהליך.

טיפול אלטרנטיבי בילדים היפראקטיביים

 

מעבר לטיפול הקונבנציונאלי עם תרופת הריטלין והשילוב עם טיפול אצל מטפל מוסמך, ישנן גם גישות אחרות הנובעות מנסיון להשפיע על הסיבות שאולי עלולות להוביל למקרה של היפראקטיביות, כמו חוסר בויטמנים – בהרבה מאוד ילדים היפראקטיביים נראו חוסר בויטמינים שונים לדוגמת ברזל( השפעה על יכולות הלמידה, עייפות כרונית), חוסר באבץ (יכול להוביל לפגיעה במערכת העצבים ולהפרעות נפשיות).

חוסר בויטמין B6( הפרעות במערכת העצבים, עייפות וחוסר שינה), אוטיזם ועוד. האבחון בחוסרי הויטמנים האלו ואחרים, ובהמשך טיפול באמצעות ויטמנים ותוספי מזון יכול לשפר את המצב. גורמים אחרים שיכולים להוביל או לתרום להיפראטיביות עלולים להיות: תזונה לא נכונה, הרעלה ממתכות, אלרגיות למזון ועוד.

טיפים להרגעת ילדים היפראקטיביים

הורים לילדים היפראקטיביים שאינם מודעים לבעיה וחשופים לנושא ומכירים הרבה גישות, פשוט ינסו לרוב לגרום לילדים שלהם להרגע עם משפט שבסגנון " אולי תשב כבר בשקט??" מובן שהמשפט הזה יחזור על בסיס קבוע עם ילדים היפראקטיביים ומובן שהוא לא יעזור. ישנם מספר טיפים שיכולים לעזור להורים להושיב את ילדיהם על הטוסיק:

  • לנסות לא להיסחף לתוך מעגל האימפולסביות של הילדים, אחרת הם יצטרכו בסוף עוד להרגיע אתכם. באותו אופן למדו את הילדים שלכם לקחת את אותה נשימה עמוקה ולנסות להביא או להרגיש את סוף הרגשת התיסכול של אותה הרגע.
  • מקלחות חמות ומרגיעות, הליכות לצורך החזרה של השליטה העצמית, ועיסויים יכולים להרגיע ולגרום לשיפור המצב.
  • בנו יחדיו " קופסת שיעמום" שתפקידה יהיה לספק פתרונות יצרתיים עבור רגעים של אובר-אקטיביות.
  • נסו ללמד את הילד שברגעים של היפראקטביות הוא יוכל להוציא את האנרגיה על ידי בחירה באחד המשחקים שימצאו באותה "קופסת שיעמום".
סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום